Petak, 5 srpnja, 2024

Kroz zelene naočale: Zdravlje naše svagdašnje

Dvije su osnovne stvari o kojima moramo voditi računa kad govorimo o zdravlju, a to su wellbeing i priroda. Kako bi bilo lijepo da se 'svaka stanica' hrani prirodom, odnosno prirodnim supstancama i tvarima bez ikakvih dodataka i kemija, izvorno, čisto i 100% zdravo

Tema o kojoj se najviše priča, čita, sluša i razmišlja u zadnje vrijeme je definitivno zdravlje. O tome kako biti ili ostati zdrav razvijaju se čak i filozofije, dok je pregršt raznih zdravstvenih savjeta, savjeta o načina života, zdravoj prehrani, održavanju zdravlja, preventive, vježbanja i mnogo drugih savjeta i tema.Zdravlje jest najvrjednija stvar koju imamo, ali je šteta da nas je tek ova strašna situacija sa COVID-19 morala suočiti s time, zaustaviti da razmislimo ili pak potpuno preplašiti i sablazniti, da stanemo i promislimo što i kako živimo.

Čini se da jednostavnog načina ili rješenja ovog problema nema. Također, nemoguće je zaustaviti vrijeme, razvoj, brzinu života, tehnologiju, ali i odnose među ljudima, emocije, otuđenosti… Jednostavno rečeno, sve oko nas postalo je kompleksno i premreženo pa tako i čovjek u tomu svemu, čini se, teško pronalazi načina da ostane zdrav, pa onda sretan i ispunjen. 

Iako će neki reći da je sve jednostavno, samo je način na koji gledamo kompleksan, moguće je i to. Ali sigurno je jedno, a to je da je holistički pristup brige oko zdravlja, sreće i ispunjenosti življenja nadasve potreban. Naša se psiha i fizičko tijelo nisu toliko promijenili, no okolina je nevjerojatno oštra, brza, zahtjevna i nemilosrdna. I u tom cijelom konceptu pitanje zdravlja je pitanje svega pomalo, možda najviše od svega razvoja svijesti, gdje je potrebno prije svega znati osluškivati, prepoznavati i upravljati svojim bićem. 

Druga jako važna činjenica vezana uz zdravlje jest – priroda. Ne samo kao zdrav, ljekovit i opuštajući ambijent, nego kao neiscrpan izvor supstanci koje čovjeku pomažu da bude jak, zdrav i dugovječan. I još jedan važan detalj – čovjek mora imati skladan suživot s prirodom, jer očito svi drugi oblici koje danas gledamo i tome svjedočimo nisu nimalo održivi i stvaraju goleme disbalanse u našoj okolini. Dakle, disbalansi su tu oko nas, možda još ne ‘grizu’, ali sve govori da će i taj problem biti zastrašujući gotovo isto kao i COVID-19. 

Dvije su osnovne stvari o kojima moramo voditi računa kad govorimo o zdravlju, a to su wellbeing i priroda. Osobno mislim da je priroda izvor svega što nam je potrebno u kontekstu zdravlja. Jer tek kada se zdravlje znatno naruši, uslijed dugotrajnog stresa, zanemarivanja simptoma, ignoriranja nekih pokazatelja, bez nužnih pregleda i kontrola, potrebni su brzi i ozbiljni zahvati koji su često štetni na ‘drugoj’ strani, iako pomažu kod detektirane tegobe. I onda često popravljamo jedno, pa drugo, pa tako slijedi lanac popravljanja…
Uvijek se sjetim priče koju ste sigurno i vi čuli negdje u svojoj okolini – ‘jedna plava tableta, dvije crvene i jedna žuta ujutro, tri velike zelene popodne poslije jela, dvije male roze navečer’. Mislim da smo stvoreni kao bića koja bi trebala biti zdrava, lijepa i snažna te da lijekovi i cjelokupna farmacija napravljena na kemijskoj osnovi nisu bili u ‘Božjem planu’, a ipak se pobrinuo da si pomognemo kada se tijelu dogodi nešto loše ili kada se ozlijedi.

Naše stanice, naš unutarnji sistem, nisu organi nepovezani jedni s drugima. Upravo suprotno, to je jedan sustav, usudila bih se reći još uvijek neistražen, koji bi trebao moći održavati zdravlje self sustainable, prije svega dobrim omjerom raznih prehrambenih namirnica, aktivnošću i srećom. Osim toga, raznolikost daje ljepotu – jer svatko od nas je individua, naizgled isti, ali zapravo potpuno različit sustav.
Naše stanice kao najmanji dijelovi upijaju supstance koje dolaze izvana. Neke uspijemo upiti više, neke nimalo. Zatim te iste stanice proizvode i vlastite, koje se potom dijeljenjem održavaju, odnosno obnavljaju, pa zdravlje svake stanice ovisi o daljnjem zdravlju ‘podijeljenih’. Kako bi bilo lijepo da se ‘svaka stanica’ hrani prirodom, odnosno prirodnim supstancama i tvarima bez ikakvih dodataka i kemija, izvorno, čisto i 100% zdravo. Takve stanice produciraju iznimnu ljepotu unutarnjeg sustava, a zamislite da je upravo ta ljepota unutarnjeg sustava prava slika vaše zrcalne ljepote – one koju vidimo kada gledamo jedni druge.

Sigurno ste čuli kada netko kaže: „Ona/on je nevjerojatno drag, simpatičan i takav je magnet da imate osjećaj da vrijeme gotovo stane u njegovom društvu“ – to je odraz prave zdrave ljepote. Ljepote zdravlja iznutra, zdravog duha, odnosno slika jedne sretne i zdrave osobe.


Martina Mak, rođena Koprivničanka, s diplomom iz marketinga na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, ujedno je i licencirani broker koji voli financije ali prije svega planiranje i vođenje investicija u čemu ima bogato iskustvo. Svojedobno je radila i kao novinarka, vlasnica tvrtke Smart Software, direktorica gradske tvrtke pa direktorica inkubatora i trenutno vodi razvoj kompanije Greenbird Medical za Hrvatsku. Tehnologija je njezina strast baš kao i inovacije, a priroda najveća inspiracija. Strastveno je zanimaju istraživanja o ljekovitosti i ulozi prirode na ljudsko zdravlje u kombinaciji s najnovijim tehnologijama te svi potencijali koje čovjek može postići svojim tijelom i umom. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime