Petak, 22 ožujka, 2024

Zdrava i održiva alternativa: Pripremite sami biljno mlijeko kod kuće

Nekoliko je benefita ako se odlučite za biljno mlijeko: manje otpada i kemikalija te bolja probava

Za sve one koji žele poduzeti određene mjere za smanjenje otpada u vlastitom domu, jedan od najlakših načina jest smanjiti potrošnju plastike, a to se može postići i pripremom domaćeg mlijeka. Nekoliko je benefita ako se odlučite za biljno mlijeko: manje otpada i kemikalija te bolja probava. Fokus na načine kako smanjiti otpad u svom domu i biti ekološki svjesniji može biti jedan od razloga za početak istraživanja alternativnih mlijeka.



Proizvodi koji se pogrešno reklamiraju

Čak 51 trilijun komada plastike nalazi se u svjetskim oceanima. Čak i ako mislite da je ovaj broj nevjerojatan, razmislite o tome da je to samo dio. A kako se taj problem ne može riješiti preko noći, svatko od nas treba sudjelovati koliko može. Kada napravimo nekoliko prilagodbi i disciplinirano ih se držimo – kasnije će biti puno lakše pridržavati ih se.
Ako ste već razmišljali o ovoj ideji, a ne znate odakle početi, donosimo nekoliko savjeta, odnosno kratki ‘Početni vodič kako pripremiti biljno mlijeko u kućnoj varijanti’. 

Jeste li znali da neki od vodećih brendova bademovog mlijeka koji se kupuju u trgovini sadrže vrlo mali postotak badema? Na kraju svega, kupujete vodu, šećer, karagenan (opasni aditiv u hrani), suncokretov lecitin i ambalažu. Stoga, razlozi za pripremu alternativnog mlijeka mogu biti: manje otpada, manje plastike, manje kemikalija i jeftinije je! 

I odabirom namirnica utječemo na okoliš!

Koje biljno mlijeko je najpogodnije za pripremu, ako razmišljamo o ekološkoj svjesnosti? Prelazak s mliječnog mlijeka na alternativnu varijantu, sjajan je način za smanjenje emisija ugljika, ali postoje neke druge stvari koje treba uzeti u obzir tijekom proizvodnje biljnog mlijeka (količina vode, utjecaj na okoliš). U svakom slučaju, sva alternativna mlijeka u odnosu na kravlje mlijeko imaju pozitivniji utjecaj na okoliš. Na kraju dana, cilj je smanjiti otpad i tako utjecati na okoliš. 

Bademovo mlijeko je izvrsna zamjena ako niste nikada probali biljno mlijeko, no postoje i alternative: indijsko ili zobeno mlijeko. Pa, krenimo s našim kratkim početnim vodičem za pripremu biljnog mlijeka u kućnoj varijanti. 

Bademovo ili zobeno mlijeko: Koje je bolje za vaše zdravlje?

Domaće bademovo mlijeko

Sastojci:

  • 1 šalica namočenih sirovih badema (ostavite ih da se namaču barem 4-6 sati)
  • 4 šalice vode (po mogućnosti filtrirane)
  • vrećica za orašasto mlijeko ili maramica za procjeđivanje

Priprema:

  1. Nakon što ostavite bademe da se namaču u vodi 4-6 sati, ocijedite ih i isperite. Stavite natopljene bademe i 4 šalice svježe, filtrirane vode u blender. 
  2. Miksajte blenderom sve dok bademi ne poprime kremastu teksturu. 
  3. Koristite vrećicu s orašastim mlijekom ili gazu da procijedite bademovo mlijeko – i uklonite pulpu. Stisnite da izvučete što više tekućine. 
  4. Bademovo mlijeko može se skladištiti u hladnjaku, u hermetički dobro zatvorenoj posudi, do otprilike 4 dana. 

Savjet: Želite li da mlijeko bude malo slađe, dodajte žlicu ekstrakta vanilije, 2 datulje bez koštica i žlicu kokosovog ulja u smjesu i izmiksajte. 

Konopljino mlijeko (ekstrakt vanilije)

Sastojci:

  • 1 šalica sjemenki konoplje
  • 3 ½ filtrirane vode
  • 4 datulje (bez koštica)
  • ½ čajne žličice ekstrakta vanilije
  • Nije potrebno cjedilo

Priprema:

  1. Pomiješajte sve sastojke u blenderu i miksajte dok se ne dobije kremasta tekstura. 
  2. Spremite u hladnjak u hermetički zatvorenoj posudi do 5 dana (ako se sastojci počnu malo odvajati, samo lagano protresti staklenku). 

Klasik u novom ruhu: 7 ukusnih obroka sa zobi, a nisu – zobene pahuljice

Zobeno mlijeko

Sastojci:

  • 1 ½ šalice organskih usitnjene zobi
  • 3 šalice filtrirane vode
  • 3 datulje (bez koštica)

Priprema:

  1. Pomiješajte sastojke u blender i miksajte dok ne omekša (oko 15-20 sekundi).
  2. Ulijte mlijeko kroz cjedilo u posudu koja se može zatvoriti i čuvajte u hladnjaku do 5 dana. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime