Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Nova godina, nova ja: 5 brzih i zdravih ideja za doručak – u 5 minuta!

Ne budite lijeni, ne preskačite doručak i izbjegavajte pekare u širokom luku pa se poslije nećete pitati od kuda vam višak kilograma i loša zdravstvena slika!  

Svima je već poznato da je doručak najvažniji obrok u danu, a uravnotežen doručak daje nam više energije i koncentracije te osigurava produktivniji i uspješniji dan. Zato ne budite lijeni, ne preskačite doručak i izbjegavajte pekare u širokom luku (pa ćete se poslije pitati od kuda vam višak kilograma i loša zdravstvena slika)!  



I totalno razumijemo da se teško ustati iz toplog kreveta do zadnje sekunde, no ovih 5 doručaka u 5 minuta – vrijedno je toga!

1/ Smoothie

Preporuka je da prvi unos namirnica u organizam bude tekući tako da je ovo idealan doručak. U blender ubacite sve željene sastoje i za pola minute je sve gotovo, a i uvijek ga možete ponijeti sa sobom. Odlična stvar je što u smoothie možete staviti sve što pronađete u hladnjaku, a možete i stavljati razne dodatke prehrani koji ne dominiraju okusom. Uz klasične banane, šumsko voće i jabuke dodajte krastavac, kelj, blitvu ili špinat za dozu zelenila, zatim proteinski prah kako bi povećali unos proteina, a cimet, kurkumu, đumbir i spirulinu kao dodatke prehrani.

2/ Grčki jogurt s voćem

Ako zaboravljate na unos mliječnih proizvoda i voća ovo je izvrstan način da to popravite. Lagani doručak koji će vas dugo držati sitima? U grčki jogurt možete dodati borovnice, maline, kupine ili jabuku, bananu i breskvu. Igrajte se s kombinacijama dok ne otkrijete svoju omiljenu. Također možete dodati i malo meda volite li slađi okus.

3/ Zobene pahuljice

Ovo je vjerojatno jedan od najpoznatijih doručaka. Zadnjih godina svi pričaju o benefitima zobene kaše, zbog unosa vlakana na koje često zaboravljamo u redovitoj prehrani. Zobena kaša je jednostavna i možete je spremiti večer prije. Pahuljice možete miješati s mlijekom i vodom. Naš prijedlog: u posudu stavite 60 g zobenih pahuljica sitnijeg tipa i tekućine po želji – ovisno o teksturi koju želite dobiti. Kuhajte na vatri i gotovo je za svega par minuta. Dodati možete jabuku i cimet, bananu i kakao, šumsko voće, proteine ili nešto po vlastitom izboru.

4/ Chia puding

Chia je namirnica koja je odlična za probavu i mršavljenje. Puding je moguće napraviti večer prije i sutra samo pokupite iz hladnjaka. Dodajte u zdjelicu koju ćete ponijeti sa sobom 3 žice chia sjemenki i jednu šalicu mlijeka po želji. Puding je guste teksture, pa ako vam ispadne vodenast dodajte još chia sjemenki kako bi upile tekućinu. Ove sjemenke imaju neutralan okus tako da možete dodavati što god želite, isto kao i zobenu kašu. Mogućnosti je mnogo, a na vama je da otkrijete koja kombinacija vam najbolje odgovara.

5/ Rižini krekeri

Krekeri od riže su niskokalorična zamjena za kruh. Pa ako se odvikavate od pekara, ovo je super početak. Možete ih jesti s posnim sirom i purećom šunkom za dijetalnu varijantu ili na njih namazati maslac od kikirikija. Jednako se dobro slažu sa slatkim i slanim.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime