Utorak, 26 ožujka, 2024

Danas bi veliki Freddie Mercury proslavio 76. rođendan!

Freddie s gitaristom Brianom Mayjem i bubnjarom Rogerom Taylorom 1970. osniva Queen s kojim je snimio brojne hitove i 15 studijskih albuma. 1987. mu je dijagnosticiran AIDS, no bez obzira na to, nastavio je snimati s Queenom

Freddie Mercury zasigurno je jedno najvećih imena u popularnoj glazbi, a danas bi proslavio 76. rođendan. Bio je poznat po svom rasponu glasa od četiri oktave, svojoj karizmatičnoj pojavi na pozornici te nastupu drugačijem od “standardnih” rock frontmena. Rođen na Zanzibaru, 1964. se s obitelji preselio u Englesku. Freddie s gitaristom Brianom Mayjem i bubnjarom Rogerom Taylorom 1970. osniva Queen s kojim je snimio brojne hitove i 15 studijskih albuma. 1987. mu je dijagnosticiran AIDS, no bez obzira na to, nastavio je snimati s Queenom. Preminuo je od komplikacija bolesti četiri godine nakon dijagnoze.

Top 5 pjesama Freddieja Mercuryja 

5/ Under Pressure

“Under Pressure” je suradnja Queena i Davida Bowieja, kasnije uključena na album Queena “Hot Space” iz 1982. Pjesma se našla na prvom mjestu britanskih top ljestvica, što je bio Queenov drugi, a Bowiejev treći na top ljestvicama.

 

4/ Killer Queen

“Killer Queen” snimljena je za treći album Queena “Sheer Heart Attack”. Na britanskim je ljestvicama bila druga, a na američkoj je ljestvici došla do dvanaestog mjesta.

 

3/ Living On My Own

“Living On My Own” singl je s prvog samostalnog albuma Freddieja Mercuryja, “Mr. Bad Guy”. Tekst pjesme odražava Freddijevo divljenje prema Greti Garbo, poznatoj glumici.

 

2/ Crazy Little Thing Called Love

“Crazy Little Thing Called Love” nalazi se na Queenovom albumu “The Game”. U cijelom se svijetu nekoliko tjedana nalazila na vrhovima top ljestvica, prva je pjesma koju je Freddie uživo izvodio na gitari.

 

1/ Bohemian Rhapsody

“Bohemian Rhapsody” pjesma je s četvrtog albuma Queena, “A Night at the Opera”. Napisao ju je Freddie, a kao singl je bila na vrhu britanske ljestvice devet tjedana. Jedna je od rijetkih pjesama progresivnog rocka 1970-ih koja je postigla veći komercijalni uspjeh i svidjela se publici.

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime