Subota, 6 srpnja, 2024

Mlada glazbenica H.E.R. najveće iznenađenje ovogodišnjih Oscara

U iznimno jakoj konkurenciji u kategoriji za najbolju filmsku pjesmu na ovogodišnjoj dodjeli Oscara zablistala je mlada glazbenica H.E.R.

Nakon dvije Grammy nagrade, one za pjesmu godine (“I Can’t Breathe”) i za najbolju R&B pjesmu (“Better Than I Imagined”) H.E.R. nastavlja nizati priznanja! Polici s istaknutim priznanjima pridružuje se i prestižni kipić najpoznatije svjetske nagrade filmske industrije – Oscar za najbolju pjesmu u filmu.Pjesmu “Fight for You” H.E.R. je snimila za film “Juda i crni mesija” koji je nagradu osigurao i Danielu Kaluuyju – za najbolju sporednu ulogu. Daniel Kaluuya utjelovio je protagonista Freda Hamptona, dok je glavnu ulogu u filmu, onu izdajice (Jude) O’Neala odigrao Lakeith Stanfield.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli The Academy (@theacademy)

Glazbeno iznenađenje

Svečana ceremonija Akademije filmskih umjetnosti i znanosti, u pandemiji prilagođenim uvjetima, održala se u nedjelju 25. travnja u Los Angelesu, a jedno od najvećih iznenađenja večeri bila je upravo nagrada za najbolju pjesmu. 

U kategoriji za najbolju pjesmu se uz H.E.R. našla i veteranka Diane Warren, koja je u posljednje 33 godine nominirana čak 12 puta. Warren je napisala i hitove poput “I Don’t Want to Miss a Thing” (koji i danas dobro kotira na radio stanicama) i “Because You Loved Me”, no kipić Oscara uvijek joj je promaknuo. Niti ova godina nije bila iznimka – unatoč prognozama kladioničara koji su pjesmi “Io Sì (Seen)” za film “Život je pred tobom” mogli zamisliti kao pobjedničku – tim više jer ju je Warren napisala u suradnji s talijanskom zvijezdom Laurom Pausini. Predviđanja su bila i na strani nominirane “Speak Now” iz “Jedna noć u Miamiju”, a u utrci je bila i pjesma “Husavik” iz fikcijskom filma o Euroviziji, koja već broji više od 10 milijuna YouTube pregleda kao i “Hear My Voice” iz “Čikaške sedmorke”.

I sama H.E.R. tako se iskreno iznenadila nakon što je pročitano njeno ime te je počašćena pobjedom, prilikom preuzimanja nagrade, skromno zahvalila roditeljima te glazbenicima koji su utjecali na njen izričaj te snažno pozvala kolege da svoju glazbu iskoriste za širenje dobra.  

Glazbena kulisa istinitog događaja

Pjesmu u stilu soula sedamdesetih, koju je H.E.R. napisala u suradnji s D’Milea i Tiare Thomas savršeno se uklopila u vrijeme u koje je smješten film te, kao odjavna tema, dodatno pojačala emotivnu završnicu filma.

Kao što navješćuju i stihovi – “…oh you better beware, their guns don’t play fair, all we got is a prayer” (čuvajte se jer njihovi pištolji nisu pravedni, sve što imamo je molitva) film u svojoj suštini donosi priču o nepravdi. Naime, riječ je o biografskom filmu o izdaji i ubojstvu Freda Hamptona, revolucionara i lidera Stranke crnih pantera koja se borila za prava crnačkog stanovništva u Americi. Nakon što je Hampton proglašen radikalnom prijetnjom, 1967. godine, federalni agenti unajmili su i ucijenili prevaranta Williama te ga regrutirali kao krticu u redovima stranke s naputkom da posije mržnju, unese razdor i potakne međusobno nasilje. Film redatelja Shaka Kinga vjerno prikazuje događaje koji su se odvili u to vrijeme, te donosi priču o tužno, u stvarnom svijetu insceniranom, kraju strastvenog borca za ljudska prava. Hampton je ubijen u 21 godini života, u svom krevetu.

Film se gotovo stopio s aktualnim vremenima, s gotovo revolucionarnom težinom, u kojima se sve više pažnje svraća na problem rasizma te nezdrave i nepravedne diskriminacije crnačkog stanovništva.

Važnost širenja svijesti o rasnoj nepravdi

Posebna zanimljivost je i da je “Fight for You” jedna od tri pjesme koje direktno progovaraju o rasnoj nepravdi, a koje su bila nominirane za nagradu Oscar.
Kao pobjednička, pjesma je samo potvrdila važnost komuniciranja i širenja svijesti o rasnoj nepravdi, dok je Oscar dodatno opravdao svoju ulogu važnog kulturnog događaja – i to i izvan granica same filmske industrije.  

U izjavama snimljenim tijekom svečane večeri, koautorica pjesme izjavila je kako je, pišući ju, nadala kako će poruka pjesme naći svoje mjesto u svijetu te posebno naglasila: “Važno je ono što komuniciramo. Važno je ono što pišemo. To je odraz nas samih.”

Hoće li H.E.R. zablistati i u ulozi glumice?

Prilikom intervjuiranja na ceremoniji H.E.R. je izjavila kako se nada da će u budućnosti osvojiti još neka velika priznanja, ali i da gaji veliku strast prema glumi. “Možda ćete me vidjeti i kao glumicu”, pomalo zagonetno je komentirala dodavši kako iznimno voli mjuzikle.

Najbolji nastup

Mladu glazbenici modni mediji ističu kao jednu od najbolje odjevenih uzvanika ceremonije, a da postoji nagrada za najbolju izvedbu – i ona bi pripala H.E.R.!
Naime, H.E.R. je zablistala i u spektakularnom uvodnom “pre-showu” same ceremonije. Izvevši “Fight for You” u pratnji benda i sjajnih plesača, nastup je proglašen najboljim od svih 5 izvedbi.
Svi nastupi unaprijed su snimljeni kako bi se emitirali prije same ceremonije.

Kao singl, “Fight for You” je službeno objavljen u veljači ove godine te je pjesme nešto kasnije dobila i prateći videospot u kojemu se isprepliću prošlost i sadašnjost.Glazbeni spot počinje scenom u kojoj policajac ubija muškarca što je simbolično popraćeno stihovima “Last night they killed one of us… again.” te kadrovima iz samog filma. Radnja se zatim prebacuje 50 godina kasnije, u 2021. kojoj u R&B pjevačica pomaže da dostavi obuću ljudima koji su bili bliski s Hamptonom.

Nada u ljepše i skladnije sutra

Iz konteksta današnjice, unatoč nasilnoj povijesti, “Fight for You” donosi nadu u bolje i ljepše sutra što se posebno odražava i u pozitivnom stavu same glazbenice koje se prilikom govora, uz već spomenute zahvale, posebno obratila kolegama te pozvala djelatnike zabavne industrije da svoj rad usmjere u širenje dobra.
“Glazbenici i filmaši, vjerujem kako smo mi ti koji imaju priliku širiti istinu te ispisati povijest onakvom kakva je”, poručila je H.E.R. uz snažan zaključak: “Znanje je moć, glazba je moć i dok god dišem borit ću se za nas.”

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli H.E.R. (@hermusicofficial)

Naslovna fotografija: @officialHERmusic

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime