Četvrtak, 21 ožujka, 2024

PARANGALL | Neil Young i Pearl Jam – Kum i kumčad grungea uživo

Veze Younga i Pearl Jama nisu od jučer. Kao i Nirvana, Vedder i družina ga je, ponajviše zbog čudesnog albuma "Rust Never Sleeps" s distorziranim gitarama i odvrnutim pojačalima, držala jednim od vraški važnih utjecaja u formativnim godinama grungea - što mu je i donijelo nadimak kuma grungea

NEIL YOUNG & CRAZY HORSE
Return To Greendale
Reprise
*** ½PEARL JAM
MTV Unplugged
Sony
*****

Lijepu dozu simbolike nudi vremenska podudarnost “novih” albuma Neila Younga i Pearl Jama sa zapakiranom koncertnom “starom vodom”.

U slučaju Younga – koncertna snimka iz 2003. godine kad je sa Crazy Horseom promovirao album “Greendale”, a kod ovih potonjih s neuštekanim koncertom iz New Yorka gdje su 1992. nastupili na programu “MTV Unpluggeda”.

Uostalom, veze Younga i Pearl Jama nisu od jučer. Kao i Nirvana, Vedder i družina ga je, ponajviše zbog čudesnog albuma “Rust Never Sleeps” s distorziranim gitarama i odvrnutim pojačalima, držala jednim od vraški važnih utjecaja u formativnim godinama grungea (što je Shakyju i donijelo nadimak kuma grungea), a potom i milim suradnikom.

Return To Greendale / službeni vizual

Za onaj dio Youngove publike koja je slinila (samo) na “Hart Of Gold” i “Harvest” grozivši se gitarske buke i “opačine” koje su proizvodili Old Black (stari Youngov dorađeni Gibson Les Paul Goldtop iz 1953.) ili Gretsch 6120 iz 1958., ni Neilov ponovni dolazak u Greendale – izmišljeni toponim istoimenog albuma – neće baš biti blagovijest. Jer, Young i Crazy Horse ponovo praše u sve šesnaest mnogo žešće nego li na studijskom izvorniku odvlačeći priču (Young ju je sam nazvao – glazbenim romanom) o ekološkoj aktivistici u borbi s vjetrenjačama, tadašnjoj Bushovoj politici, gramzljivim korporacijama, brutalnoj policiji… u svojevrsno koncertno džemanje s napaljenim bendom.

“Return To Greendale” je više od još jednog koncertnog dokumenta dugovječne karijere odnosno šesnaestog izdanja njegove Performance Series i novi podsjetnik na Younga kao sjajnog i inovativnog gitarista.

Ama baš isto vrijedi i za konačno službeno objavljenu 28 godina staru koncertnu snimku neuštekanog Pearl Jama. Snimka je nastala tri dana nakon što su završili svoju prvu turneju promoviravši album “Ten”. Zašto tek sada? Pa, moglo bi se reći – jer je sazrelo vrijeme za objavljivanje. Izlazak albuma se lijepo uklopio u obilježavanje trideset godina od prvih nastupa benda, a gotovo isti vremenski odmak i od MTV-jevog serijala – koji je nakon Claptonovog megauspjeha u newyorški studio doveo sve velike face, ali i sezonske konfekcijske atrakcije – nastup Pearl Jama pred kamerama MTV-a posve je očistio negdašnjeg hypea i medijske pozornosti prepustivši samo skladbama i njihovim izvedbama glavnu ulogu.

Pearl Jam, MTV unplugged / službeni vizual

Pearl Jam su u karijeri odradili mnogo uigranijih i žešćih koncerata od ovog emtivijevskog, no snaga sedam skladbi s čudesnog albuma “Ten”, energetski naboj u neuštekanim instrumentim, spontanost i emocionalnost nauštrb izvođačkog perfekcionizma (valjda kao potvrda one stare da je ljepota u nesavršenosti) “MTV Unplugged” čine jedinstvenim projektom u diskografiji benda.

Zato uvodna “Oceans” zvuči kao vjerodajnica velikog benda za buduću fabuloznu karijeru (mada Vedder i nije baš najsigurniji), “Porch” je manijakalni brzac na amfetaminima, “Alive” ultimativni himnički broj lišen stadionskog prenemaganja arena-rocka, “Black” emocijama nasaftana balada sa svim odlikama kasnijih laganica Pearl Jama, a kultni “Jeremy” i bez podrške znanog video spota koji je band promovirao na MTV-u, nosi krunu jednog od najboljih brojeva koje je ranih devedesetih iznjedrio grunge.

Ma koliko da vam albumi s egidom MTV-ja išli na živce, neuštekani Pearl Jam (žešći i “rokerskiji” od silnih stadionskih konkurenata s pojačalima odšarafljenim do kraja) je apsolutna iznimka. I razlog zašto baš morate imati ovaj album.

Naslovna fotografija: Pearl Jam by DannyClinch / pearljam.com

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime