Utorak, 13 rujna, 2022

PARANGALL | Neil Young i Pearl Jam – Kum i kumčad grungea uživo

Veze Younga i Pearl Jama nisu od jučer. Kao i Nirvana, Vedder i družina ga je, ponajviše zbog čudesnog albuma "Rust Never Sleeps" s distorziranim gitarama i odvrnutim pojačalima, držala jednim od vraški važnih utjecaja u formativnim godinama grungea - što mu je i donijelo nadimak kuma grungea

NEIL YOUNG & CRAZY HORSE
Return To Greendale
Reprise
*** ½PEARL JAM
MTV Unplugged
Sony
*****

Lijepu dozu simbolike nudi vremenska podudarnost “novih” albuma Neila Younga i Pearl Jama sa zapakiranom koncertnom “starom vodom”.

U slučaju Younga – koncertna snimka iz 2003. godine kad je sa Crazy Horseom promovirao album “Greendale”, a kod ovih potonjih s neuštekanim koncertom iz New Yorka gdje su 1992. nastupili na programu “MTV Unpluggeda”.

Uostalom, veze Younga i Pearl Jama nisu od jučer. Kao i Nirvana, Vedder i družina ga je, ponajviše zbog čudesnog albuma “Rust Never Sleeps” s distorziranim gitarama i odvrnutim pojačalima, držala jednim od vraški važnih utjecaja u formativnim godinama grungea (što je Shakyju i donijelo nadimak kuma grungea), a potom i milim suradnikom.

Return To Greendale / službeni vizual

Za onaj dio Youngove publike koja je slinila (samo) na “Hart Of Gold” i “Harvest” grozivši se gitarske buke i “opačine” koje su proizvodili Old Black (stari Youngov dorađeni Gibson Les Paul Goldtop iz 1953.) ili Gretsch 6120 iz 1958., ni Neilov ponovni dolazak u Greendale – izmišljeni toponim istoimenog albuma – neće baš biti blagovijest. Jer, Young i Crazy Horse ponovo praše u sve šesnaest mnogo žešće nego li na studijskom izvorniku odvlačeći priču (Young ju je sam nazvao – glazbenim romanom) o ekološkoj aktivistici u borbi s vjetrenjačama, tadašnjoj Bushovoj politici, gramzljivim korporacijama, brutalnoj policiji… u svojevrsno koncertno džemanje s napaljenim bendom.

“Return To Greendale” je više od još jednog koncertnog dokumenta dugovječne karijere odnosno šesnaestog izdanja njegove Performance Series i novi podsjetnik na Younga kao sjajnog i inovativnog gitarista.

Ama baš isto vrijedi i za konačno službeno objavljenu 28 godina staru koncertnu snimku neuštekanog Pearl Jama. Snimka je nastala tri dana nakon što su završili svoju prvu turneju promoviravši album “Ten”. Zašto tek sada? Pa, moglo bi se reći – jer je sazrelo vrijeme za objavljivanje. Izlazak albuma se lijepo uklopio u obilježavanje trideset godina od prvih nastupa benda, a gotovo isti vremenski odmak i od MTV-jevog serijala – koji je nakon Claptonovog megauspjeha u newyorški studio doveo sve velike face, ali i sezonske konfekcijske atrakcije – nastup Pearl Jama pred kamerama MTV-a posve je očistio negdašnjeg hypea i medijske pozornosti prepustivši samo skladbama i njihovim izvedbama glavnu ulogu.

Pearl Jam, MTV unplugged / službeni vizual

Pearl Jam su u karijeri odradili mnogo uigranijih i žešćih koncerata od ovog emtivijevskog, no snaga sedam skladbi s čudesnog albuma “Ten”, energetski naboj u neuštekanim instrumentim, spontanost i emocionalnost nauštrb izvođačkog perfekcionizma (valjda kao potvrda one stare da je ljepota u nesavršenosti) “MTV Unplugged” čine jedinstvenim projektom u diskografiji benda.

Zato uvodna “Oceans” zvuči kao vjerodajnica velikog benda za buduću fabuloznu karijeru (mada Vedder i nije baš najsigurniji), “Porch” je manijakalni brzac na amfetaminima, “Alive” ultimativni himnički broj lišen stadionskog prenemaganja arena-rocka, “Black” emocijama nasaftana balada sa svim odlikama kasnijih laganica Pearl Jama, a kultni “Jeremy” i bez podrške znanog video spota koji je band promovirao na MTV-u, nosi krunu jednog od najboljih brojeva koje je ranih devedesetih iznjedrio grunge.

Ma koliko da vam albumi s egidom MTV-ja išli na živce, neuštekani Pearl Jam (žešći i “rokerskiji” od silnih stadionskih konkurenata s pojačalima odšarafljenim do kraja) je apsolutna iznimka. I razlog zašto baš morate imati ovaj album.

Naslovna fotografija: Pearl Jam by DannyClinch / pearljam.com

Pročitajte još...

PARANGALL | Depeche Mode, Spirits In The Forest – Soundtrack za kraj svijeta

Rockumemtarac "Spirits In The Forest" s turneje kojom su Depeche Mode promovirali sjajan studijski album "Spirits" stigao je zajedno s live albumom. Uz to što je riječ o vrhunskom materijalu benda, ove skladbe su svojevrsna proročka dijagnoza "vrlog novog svijeta"

Nostalgija: 10 filmova iz devedesetih u pratnji odlične glazbe

Zahvaljujući Elvisu Presleyju i njegovim suvremenicima rock glazba je dobila veliku ulogu u filmskoj industriji. U osamdesetima, AC/DC su snimili kompletnu glazbenu pozadinu za...

PARANGALL | Bruce Springsteen, Letter To You – Veličanstveni The Boss i njegov E-Street Band

Moćno kao u dane "Rivera" - "Letter To You" je još jedno Bossovo veličanstveno glazbeno "pismo" u kojem ovog puta u post scriptumu stoji da se i u očajnim vremenima i u vječnoj borbi s osobnim demonima može pobijediti i mora preživjeti ako spoznaš i sebe samoga i ljekovitu moć glazbe. A Springsteenova to sigurno jest. I kao terapija za samoiscjeljenje i kao univerzalni medikament

Biografija Chrisa Cornella donosi prvu detaljnu priču o legendi grunge scene

Temeljito istražena biografija s kojom će ljubitelji glazbe, ali i kulture općenito, podsjetiti na grunge eksploziju, ali i na talent i osobnost legendarnog rockera

Povezano

Blast from the past – Pedeset godina YU grupe

Nije da su baš bili my cup of tea u realnom vremenu, no na posebnom mjestu ipak stoji njihov eponimni prvijenac iz 1973. objavljen na etiketi Jugotona

Pop Gallaksija: Najbolji albumi sedamdesetih: Pink Floyd (2. dio) – Od posvete Sydu Barrettu do Zida

'The Wall' je bio i posljednji značajan projekt banda s Rogerom Watersom. Istina, snimili su zajedno još jedan album 'Final Cut' (1983.), no on je bio ipak znatno slabiji i 'oproštajni' projekt već potpunom posvađanog i zavađenog banda

Parangall: Novih četrdesetak pjesama Johnnyja Štulića na pseudo-albumu Kavern – Glazbeni užas je njegova furka

Zapravo, kao da za Johnnyja vrijedi parafraza naslova Torreovog besteselera s kategoričnim: ima života nakon smrti! Sudeći po fanovima koji i ovakve sklepotine poput 'Kaverna' dižu u nebesa - i te kakvog.I još nešto: uputa za sve one kojima užas nije furka – ovo što je Štulić ponudio na Youtube kanalu izbjegavati pod svaku cijenu!

Najbolji albumi Pixiesa: Povijest interesa za kapitalce nezavisne glazbe

Diskografija Pixiesa dosad broji osam studijskih albuma, brojne kompilacije, reizdanja, nekoliko bootlega i live albuma. Smještajući ih u povijesni kontekst ovdje su neka od općih mjesta glazbene pop kulture prošlog stoljeća kao i eklatantan primjer kako muze genijalnosti vremenom slabe

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime