Utorak, 13 veljače, 2024

Sound & Vision: Odlazak posljednjeg od ‘stare garde’ domaćina talk showa!

Conan O'Brien je kao domaćin talk showa tijekom 28 godina djelovanja utjecao na generaciju nadolazećih komičara na načine koji se rijetko pripisuju zaslugama jedne osobe. On je zapravo neumorni genij koji je preživio sve televizije i formate, svaki put dokazujući svoju veličinu

Nakon čak 28 godina, domaćin večernjeg talk showa, u tri različite emisije na dvije TV mreže, Conan O’Brien prošli je tjedan napustio taj žanr. Odjavio se iz svoje emisije “Conan” na TBS-u, vjerojatno zauvijek.No, gledajući niz recentnih polusatnih epizoda prije te finalne emisije, čini se da se ispod njegova osmijeha, nostalgije i podsjetnika na dobra vremena događa još nešto.

Intimni završetak

Nizali su se gosti i dugogodišnji prijatelji, posljednje epizode su imale atmosferu jednog lijepog intimnog završetka. Seth Rogen je spomenuo da mu je bilo 12 godina kada je prvi put gledao O’Briena na televiziji sredinom 90-ih – još jedan znak koliko je domaćin utjecao na generaciju nadolazećih komičara na načine koji se rijetko pripisuju zaslugama jedne osobe.

“Ovo radite kad znate da je gotovo”, našalio se O’Brien tijekom Rogenova posjeta dok je palio joint koji je glumac i kanabis-poduzetnik donio sa sobom. S obzirom na to da je Conan upravo izgubio status trenutačno najdugovječnijeg voditelja večernjeg talk showa, odmah se nameću neki zaključci. Naime, unatoč svojoj dugovječnosti, Conan O’Brien je bio voditelj koji se nikada nije lako uklopio u televiziju kao medij.

Za one koji pate od nesanice

Nakon što je Lorne Michaels, kreator i guru serijala “Saturday Night Live” odabrao O’Briena da preuzme late night show, impresivno je koliko mu je vremena NBC dao da zajedno stvore tu emisiju. Na samom početku 1993. trebale su mjeseci i godine da se njegova verzija late nighta definira u konkretnu formu jer je NBC u početku odbijao dati mu dugoročni ugovor, ali ga nisu odbacili. Emitiran u 24:30 sati, bio je na rubu kasnih noćnih sati, obraćajući se uglavnom studentima i onima koji pate od nesanice, puno prije nego što su postojali video isječci na netu.

No, upravo ta studentska publika bila je Conanov adut i najveći obožavatelj. Cijele generacije devedesetih su, pripremajući se za ispite, gledale njegove skečeve, goste i ostale dijelove emisije. Njegov bend vodio je genijalni Springsteenov bubnjar, Max Weinberg, a njegov jednako lud pomoćnik bio je sjajni Andy Richter. Snimale su se i razmjenjivale VHS kazete, prepričavale ludorije i očekivale nove emisije. Pravo zeleno svjetlo došlo je kada su direktori i manageri NBC-a čuli od svoje djece da im je Conan “zakon” i idol. Nevjerojatno, ali istinito.

Prva epizoda “Late Night With Conan O’Brien” emitirana 13. rujna 1993.

Njegova verzija late night showa na kraju je osvojila kritičare i javnost, potaknuta neobičnim segmentima poput tipa u medvjeđem odijelu nazvanim “Masturbirajući medvjed” ili proročanstvima u dijelu “U godini 2000.”. No, kad je došlo vrijeme da O’Brien od Jaya Lenoa preuzme cijenjeni “Tonight Show” mnogo godina kasnije, 2009. godine, intervenirala je oštra politika late night TV-a. Jay Leno odigrao je vrlo ružnu ulogu i nije se povukao kako je obećao, a NBC je stalno mijenjao termine Conanova showa.

Conan bez granica

Njegov nastavak karijere na TBS-u činio se odličnim novim poglavljem. Emisija koja je startala 2010. godine bila je njegova nova prilika za dokazivanje, nakon što je izbačen iz legendarne NBC-jeve emisije “The Tonight Show” nakon samo sedam mjeseci. Conanov novi show je bio sat vremena čiste energije i humora uz snažnu prisutnost na društvenim mrežama i internetu.

Snimao je epizode na Kubi, u Armeniji i Južnoj Koreji, koje su evoluirale u njegove specijale nazvane “Conan bez granica“. No, nikad nije dobio onako visoke Nielsenove rejtinge gledanosti kakve je imao kad je radio kasno noćnu smjenu na NBC-u. Umjesto toga, emisija se okrenula stvaranju internetskog sadržaja koji obožavatelji mogu konzumirati na YouTubeu i putem njegove web stranice, dopirući do mladih gledatelja koje televizija nije zanimala, ali su voljeli njegov talk show.

Njegovu pametno-glupu komediju – odmaknutu od politike, slavljenja “celebova” ili bilo čega sličnog cool showbizu – sada voli mali dio televizijske publike, premali da bi održao redovnu svirku, čak i na kablovskoj televiziji.

Otkačeni smisao za humor

Sjećam se da se činilo da se O’Brien također nije sasvim uklopio kad je prvi put ušao u kasno noćnu arenu talk televizije daleke 1993. godine, preuzimajući NBC-ovu emisiju Late Night nakon odlaska velikog Davida Lettermana na CBS.

Nakon gotovo tri desetljeća provedenih u rovovima late night TV-a, ipak će nam trebat određeni vremenski odmak da u potpunosti percipiramo ostavštinu O’Briena. Na kraju, to može biti samo priča o nezadrživom talentu koji je uvijek pronalazio način da zasja gdje god je sletio, potaknut vlastitim otkačenim smislom za humor i neumoljivim nagonom, bez obzira na to što se oko njega događalo. Conan je zapravo neumorni genij koji je preživio sve televizije i formate, svaki put dokazujući svoju veličinu.

Conanov oproštaj s gledateljima:

Fotografije: TBS

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime