Nedjelja, 24 rujna, 2023

Mixer jednog imidža: Sophie Grégoire Trudeau – razvod iz ugla bivše supruge

Grégoire Trudeau, sa svojom političkom pozadinom i javnim imidžem, zauzima posebno mjesto u kanadskom javnom životu, ali i u pričama o ženama koje su pomaknule granice uobičajenog. I što god mi mislili o komercijalizaciji i utrživanju vizija sretnijeg života na tržištu, svatko bira svoj put, a Grégoire Trudeau je zasad ostala dosljedna sebi

Ljeta su često razdoblja bez značajnih političkih vijesti. Stoga, kada se dogodi nešto zanimljivo, a neuobičajeno – to postane vijest. Prošlog ljeta, glavna vijest bila je o noćnom izlasku i plesu sada bivše finske premijerke Sanne Marin. Mnogi su smatrali da je tadašnja premijerka plesala previše razuzdano za svoju funkciju pa je potom postala prva premijerka koja je, eto, plesala “neprimjereno”, te potaknula rasprave o (ne)primjerenom privatnom ponašanju osoba na poziciji. Koliko god da su je htjeli uvući u različite medijske konstrukcije, negativan rezultat testa na drogu je barem nekima začepio usta. Ukratko, globalni politički diskurs u kolovozu prošle godina obilježila je Sanna Marin i njezin ples. Licemjerno do krajnjih granica.Ali tako to ide – takvi su mediji, a i prikaz žena u politici. Tko zna kakve bi bile interpretacije da je prošlo ljeto na njezinom mjestu bio neki atraktivan i relativno mlad premijer.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Sophie Grégoire Trudeau (@sophiegregoiretrudeau)

Kontrolirani imidž modernog i rodno osviještenog političara

Doduše, ovo ljeto je jedan atraktivan premijer zagolicao svjetske medije. No, o njegovom “slučaju” svi su izvijestili kratko i korektno, bez sočnih i inih insinuacija te interpretacijama, kao u slučaju finske (bivše) premijerke. Riječ je, naravno, o kanadskom premijeru Justinu Trudeau i priči o njegovom razvodu. I on je učinio nešto što nitko na takvoj poziciji nije do sada učinio obavijestio je javnost putem Instagram o odluci da se rastaje.

Od svog prvog mandata (sada je već u trećem) on i njegov tim svjesno grade kontrolirani imidž modernog i rodno osviještenog političara, stoga ne čudi da je takvom komunikacijom htio biti bliži mladim ljudima i pokazati da je i on kao i oni – običan, ali i moderan. Poznat je i po svojoj (donekle) simpatičnoj nekonvencionalnosti – samo bacite pogled na njegove šarene čarape.

Politički imidž slavnih i razvod kanadskog premijera Justina Trudeaua

Taj učtiv, korektan i podržavajući tekst o razvodu koji su oba supružnika objavila, svatko na svom Instagram računu, odjeknuo je slično i u medijima – učtivo, korektno i podržavajuće. Gotovo pa sam sigurna da je na njegovom mjestu bila neka relativno mlada, atraktivna i uspješna premijerka (čisto hipotetski, ne mislim na neku konkretnu osobu), naslovi i tekstovi vjerojatno bi bili “začinjeniji”. Ovako ispada da je  razvod Justina Trudeaua skoro pa najbolji mogući ishod za sve uključene. No, što je priča o razvodu, bez perspektive (bivše) supruge?

Stoga, evo malo o njoj.

‘Nestala’ s web stranice

Samo dan nakon objave o razvodu, Sophie Grégoire Trudeau “nestala“ je s web stranice Liberalne stranke. Iako je to mnogima poznato, valja ovdje napomenuti da Justin Trudeau, osim što je premijer, također obnaša i funkciju predsjednika Liberalne stranke Kanade. Bila ili ne na web stranici, Grégoire Trudeau je mnogo više od “premijerove supruge” ili sada – bivše premijerove supruge. Čak i površno pretraživanje medijskih objava iz razdoblja braka ukazuje na to da njezina priča nadilazi oznaku “prva dama Kanade“.

Bila je (i još uvijek je) djevojka iz Montreala koja je odrasla suočavajući se s demonima bulimije, ali je uspjela svoju borbu transformirati u put prema ljubavi prema sebi i zagovaranju mentalnog zdravlja. U političkoj areni, čini se, nije se uklopila u tradicionalnu ulogu političke supruge. Njezin instinkt za novinarstvo, komunikacijske sposobnosti i televizijsko iskustvo presudili su u kreiranju imidža malo drugačije supruge glavnog političara –  nije bila samo figura koja stoji uz svog supruga, već je i sama često bila predmet javnih rasprava. Što nije tako često u svijetu političkih brakova.

Mixer jednog imidža: ‘Je ne sais quoi’ i lekcija o stilu Jane Birkin

Evo nekoliko primjera. Dva mjeseca nakon što je njezin suprug položio zakletvu kao premijer, iznenadila je sve prisutne na događanju povodom Dana Martina Luthera Kinga, zapjevavši baladu koju je sama napisala za svoju kćer. Kasnije tog proljeća, Grégoire Trudeau priznala je francuskim novinama da se osjeća preopterećeno kao majka i da joj je potrebna pomoć. Iz toga se razvila žustra politička rasprava o majčinstvu i činjenici da kanadski porezni obveznici plaćaju dvije dadilje za obitelj. Na kraju su Trudeauovi sami preuzeli troškove dadilja.

Ili njezini performansi i joga. Na večeri parlamentarne novinske galerije 2016. godine, odgovorila je kritičarima kroz skeč koji je oduševio sve prisutne. Glumeći preuveličanu verziju sebe, zapjevala je pred gomilom političara i novinara “It’s all about me” te se na kraju spostila u joga pozu u svečanoj haljini.

I tako, ima tu puno priča i puno detalja koji su zanimljivi, no ne stane sve u tekst. Sada svakako kreće nova faza života.

Mixer jednog imidža: Je li E. Jean Carroll čudakinja ili žena koja ruši mitove?

Intimni uvid o življenju i odnosima

Sophie će, nakon razvoda, zajedno s Justinom brinuti o njihovo troje djece. Djeca ostaju živjeti s ocem u rezidenciji, ona će dolaziti i odlaziti. Sada prvo idu na zajedničko putovanje – kao obitelj. Ukratko, dok se prilagođava novom životu, fokus ostaje na knjigama i prenošenju životnih spoznaja. Potpisala je ugovor s Penguin Random House Canada koji će objaviti dvije njezine knjige. Prva, Closer Together, Knowing Ourselves, Loving Each Other izlazi u proljeće 2024. godine. U toj je knjizi riječ o tehnikama mindfulnessa te intimnim uvidima o življenju i odnosima, iz njezine perspektive, ali i perspektive raznih stručnjaka. Druga knjiga, slikovnica planirana za 2025., inspirirat će najmlađe čitatelje na kretanje, istraživanje i povezanost s prirodom i emocijama.

I za kraj. Grégoire Trudeau, sa svojom političkom pozadinom i javnim imidžem, zauzima posebno mjesto u kanadskom javnom životu, ali i u pričama o ženama koje su pomaknule granice uobičajenog. Njezine knjige će primarno zato privući pažnju. U areni političkih i inih borbi, brendirala je sebe kao osobu koja je fokusirana na pozitivne stavove i povezanost među ljudima, stoga je logično da s tim temama ide na tržište. I što god mi mislili o komercijalizaciji i utrživanju vizija sretnijeg života na tržištu, svatko bira svoj put, a Grégoire Trudeau je zasad ostala dosljedna sebi.

Pročitajte još...

Mixer jednog imdiža: Je li Reality Winner ženski Snowden?

Svakako tajming prikazivanja priče o Reality, koja čak nije niti postala poznata poput Snowdena, nije loš – taman ususret super-izbornoj 2024. godini. Slučajno ili ne, takve su priče zanimljive. Barem meni

Mixer jednog imidža: ‘Imaš cipela kao Imelda Marcos’ aka neutaživa glad moći

Imelda Marcos ima imidž političarke koji u pozadini skriva matricu arhetipskog obrasca ujedinjavanja suprotnosti - političar/ka nevjerojatnog neutaživog 'apetita' i narod na rubu bijede i siromaštva. Zvuči gotovo pa 'kao iz našeg sokaka'. Imali li broj cipela koji posjedujemo zaista veze s našom osobnošću?

Mixer jednog imidža: Amy Winehouse i pretvaranje stihova u istinu

Naučila sam da je u životu najveća sreća imati nekog snažnijeg od sebe. Ili više njih, u različitim područjima života. Imati one koji nam se neće ulizivati, koji nam neće podilaziti, nego će nam reći ono što ne želimo čuti

Mixer jednog imidža: Anthony Hopkins i nepodnošljiva nemoć života 

I u filmu 'The Father' (kao i ulogom Hannibala) Anthony uprizoruje arhetip ljudske nemoći u svim svojim nijansama. Hopkins kao starac Anthony razbija u najsitnije komadiće mit o iluziji lakoće starenja i ugodi smiraja života

Povezano

Mixer jednog imidža: Herminia Ibarra i Jenny Blake: Strategije za promjenu posla i karijere

Bilo da slijedite pristup Herminie Ibarre ili Jenny Blake , ključ je u tome da prepoznate i iskoristite prilike koje se pojavljuju

Mixer jednog imidža: Alice Howland i borba za identitet

Dodir, pogled, riječ, miris, zvuk, osjećaj sadašnjeg trenutka zapravo je jedino što zaista imamo, a bolest nas snažno suočava s tim. Sve drugo je postaje gotovo nepodnošljivo

Mixer jednog imidža: Monica Lewinski i neopisiva težina dvostrukih standarda u politici

U ovom bizarnom svijetu, gdje skandal muškarca koji je bio na najvišem položaju moći  te ponovno stremi istom - postaje prodajni adut, nameće se pitanje: bi li žena u istim okolnostima imala isti tretman?

Mixer jednog imidža: And Just Like That… Samantha ili Carrie?

U njihovom svijetu, gdje reflektori slave često zasljepljuju, a uspjesi se mjere brojem epizoda i honorarima, je prava mudrost u odluci u znajući kada i kako zakoračiti na scenu te kada se povući

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime