Utorak, 26 rujna, 2023

Dolce vita: Kvintet za bolji vinski svijet

Moniku Neral (24), Ines Matić Matešković (35), Luciju Matijević (36), Marinelu Mrkonju (26) i Martinu Škaricu (29) trebate ako želite znati odgovore na pitanja o tome koja vina treba čuvati, kako pravilno protumačiti vinsku etiketu, otvoriti bocu šampanjca, odabrati pravu čašu, koliko su važne kiseline u vinima i još mnogo, mnogo toga...

Jeste li znali, jer ja donedavno nisam, da na Kvarneru postoji grupa žena, točnije njih pet, koje zbog angažmana u vinskim edukacijama neformalno nazivaju “Ženskom sommelierskom reprezentacijom Kvarnera”? E, pa – postoji! One su pune vinskog znanja, a usto su mlade, lijepe, pametne, šarmantne (i ne, ne pretjerujem) vrhunske prezenterice vina. One su: Monika Neral (24), Ines Matić Matešković (35), Lucija Matijević (36), Marinela Mrkonja (26) i Martina Škarica (29).Trebate ih ako želite znati odgovore na pitanja o tome koja vina treba čuvati, kako pravilno protumačiti vinsku etiketu, otvoriti bocu šampanjca, odabrati pravu čašu, koliko su važne kiseline u vinima i još mnogo, mnogo toga… Povezuje ih ljubav i strast prema vinu, a premda su njihove životne priče različite, sada su na istom putu.

Ideja o njihovom udruživanju u sommelierski kvintet s Kvarnera potekla je od Riječanke Monike Neral, a sve je počelo na vinskoj radionici “Autohtone sorte Kvarnera kroz povećalo vinskih profesionalki“ koju je organizirao njen obrt VINNER. Prvi zajednički nastup bio je vrlo uspješan i pobudio je interes polaznika za daljnje radionice i edukacije, ali i znatnu medijsku pozornost. Neral o tome kaže: “U veljači ove godine sam otvorila Vinner, obrt čiji je cilj širiti vinsku kulturu kroz organizaciju vođenih vinskih radionica, edukacije za personal ugostiteljskih objekta, vinske ture po vinarijama i sommelierske usluge na eventima, vinskim festivalima i u vinarijama. Shvatila sam da je u Hrvatskoj sommelierki s višom razinom znanja relativno malo, a da nas nešto više ima upravo ovdje na Kvarneru, pa sam se obratila kolegicama s idejom da zajednički nastupimo. Zasad smo udružene vrlo neformalno, ali zato ništa manje aktivno.” 

Monika u svom poslu spaja dvije strasti – jezike i vino

Monika je gotovo cijeli život provela u Italiji, a premda je diplomirala engleski, francuski i španjolski te književnost, danas joj je vino primarni interes i posao. Jezici su joj i dalje velika strast, a obožava ih učiti putujući po svijetu i otkrivajući nove kulture. Čini joj se da je u svom poslu sretno uspjela spojiti upravo te dvije strasti – jezike i vino, za koje se ozbiljnije zainteresirala u Italiji, premda ju je ono na donekle tajanstven način, pratilo odavno. Naime, njen je pradjed izrađivao drvene bačve za vino, djed je vino proizvodio, a drugi djed ga je obožavao kušati. Presudan je bio trenutak kad se prije pet godina nakratko vratila u Hrvatsku, zaposlila se u jednom renomiranom hotelu u Opatiji i otkrila, zahvaljujući kolegama s kojima još uvijek surađuje i uči, da ju vinski svijet doista sudbinski zanima.

Kad je spoznala da želi živjeti sommelierski život punim plućima, zapravo je iznenadila najprije samu sebe, a onda svoju okolinu – da bi ne mareći za sve to, naprosto prionula poslu. Upisala je prvu, pa drugu, a onda i treću razinu renomirane WSET vinske edukacije, a postala je i prva žena u Hrvatskoj s ASI međunarodnom zlatnom diplomom. Na prošlogodišnjem Hrvatskom sommelierskom prvenstvu plasirala se na treće mjesto. “Jako volim ovaj dinamičan posao koji pruža puno prostora za kreativnost, usavršavanje i učenje. Moj je jedini “problem” što ne uspijevam dugo živjeti na istom mjestu. Iduće godine planiram magisterij s područja ljudskih prava u svjetskom kampusu u Veneciji, iako, naravno, ne mislim prestati s radom sa svojim obrtom, niti se prestati usavršavati u sommelierstvu”– kaže spiritus movens grupice, Monika.

Lucija je vinskom svijetu zbog obiteljske ljubavi prema hrani i vinu

Lucija Matijević kći je kuhara entuzijasta i vinskog poznavatelja Časlava Matijevića, koji je svojedobno imao zapažen nastup tv emisiji “Masterchef” i ucijepio joj ljubav prema eno-gastronomji. Po profesiji je magistra kulturnih studija, ali i sommelierka treće razine položene u Hrvatskom sommelier klubu i buduća predavačica na njihovim tečajevima. Osam godina je provela u Norveškoj, stječući iskustvo u restoranima, među kojima je bio i XL Diner, Alesund Nor, restoran s najvećom ponudom bakalara u Europi. “U vinski svijet sam “uletjela” dobrim dijelom zbog obiteljske ljubavi prema hrani i vinu. “Stari” kuha ‘ko “zmaj”, pa smo vino i ja cjeloživotna druga dva”, kaže u šali. I nastavlja: “Obožavam vino i poštujem, na neki ga način smatram istoznačnicom za život. Svaki dan želim naučiti i kušati neko novo vino, otkriti nešto neispitano, nekog “malog” i nepoznatog vinara a posebno me raduje širiti priču o vinskom Kvarneru.”

Neko je vrijeme, u samom početku, Lucija bila menadžerica restorana “Nebo” u riječkom hotelu Hilton Costabella o čemu kaže: “Bilo je to prekrasno iskustvo i rad u Michelinom ovjenčanom restoranu s divnim ljudima, ali s obzirom da imam dvoje male dječice, s tog puta sam morala naglo skrenuti. U posljednje vrijeme me jako vuče biodinamika, povratak korijenima, vino kakvo je bilo nekad… I u budućnosti se vidim s vinom, vjerojatno u turizmu gdje bih željela otvoriti nove vinske puteve stranim ljubiteljima vina. Samo iskreno!”

Na Martininu ljubav prema vinu utjecao je njezin brat Marko

Martina Škarica (29), je sommelierka 2. razine Hrvatskog sommelier kluba koja je ljubav prema vinu naslijedila od oca, baka i djedova koji su imali male vinograde u Dalmaciji. Šire znanje nadograđivala je radeći s bratom Markom, koji joj je ujedno bio prvi mentor, ali i kroz rad u odreda vrhunskim restoranima na Kvarneru: Villi Ariston, Dragi di Lovrana i sada u restoranu Nobilion Hotela Ikador. “Moji su imali vinograde i radili kućna vina, kao i maslinovo ulje. Za blagdane i rođendane u tatinoj su se konobi otvarale vrhunske boce vina i to me zanimalo a ozbiljnija priča i upoznavanje najprije s hrvatskim vinima, krenula je 2015. godine u Villi Ariston gdje sam radila s bratom Markom koji je snažno utjecao na moju karijeru i prenio mi prva teoretska znanja o vinu. Skupa smo posjetili i mnogo vinarija gdje sam se “zaljubila” u te prekrasne ljude, vinare, čiji rad strahovito cijenim. 

U čuvenom restoranu Draga di Lovrana upoznala sam se i sa svjetskim vinima i otprilike tada položila i 2. stupanj HSK. Vino svakako traži hranu tako da u slobodno vrijeme volim otići u dobar restoran i naravno, probati uvijek nešto novo. Tržište vina je golemo i naprosto je nemoguće znati “sve o vinu”, ali se trudim. Ove godine sam imala čast biti na kušanju svježih malvazija na Vinistri kao naučnik, bila sam u komisiji 1. razine HSK. Bilo je to dragocjeno iskustvo, a upoznala sam malvazije iz cijelog svijeta. S kolegicama mi je super jer nas spaja ljubav prema vinu, a i svi moji planovi za budućnost neraskidivno su vezani za njega. Edukacije i učenje, no ne manje važno – degustiranje!”, kaže Martina.

Ines smatra da je poznavanje osnova vina dio opće kulture

Docentica na Pravnom fakultetu u Rijeci i sommelierka s diplomom treće razine Hrvatskog sommelier kluba, doc.dr.sc Ines Matić Matešković, svoje sommeliersko iskustvo gradi od 2016. godine, otkad organizira i radionice i vođene degustacije te predstavljanja vina na vinskim sajmovima i konferencijama. Predaje na tečajevima Hrvatskog sommelier kluba i ambasadorica je talijanskih pjenušaca Bottega u Hrvatskoj, a o vinu redovito govori na portalu Stilueta, u video kolumni “Vinski dnevnik”. Vrijedi je pogledati, jer vina nastoji približiti publici na pristupačan i lako razumljiv način. A osim što ćete puno naučiti, uživat ćete u prizoru u kojem izuzetno atraktivna predavačica s mnogo strasti govori o ovoj plemenitoj tekućini.

Ona kaže:Mislim da je poznavanje osnova vinske kulture zapravo dio opće kulture i bontona i s tom sam mišlju upisala prvi stupanj sommelierskog tečaja, nakon čega se moj interes za vino pretvorio u potrebu da dublje zaronim u tu tematiku. U svemu je važnu ulogu odigrao cijenjeni hrvatski sommelier, Mario Meštrović, koji je mi bio jedan od predavača i u meni probudio iskru za učenje o vinu, a i ohrabrio me da ozbiljnije uđem u svijet sommelierstva. Vino je puno više od tekućine u čaši. Svako vino ima priču.

Upoznavati vina, vinare i njihove priče nepresušna je inspiracija, a dijeliti to znanje s drugima je neizmjerna radost i prilika za lijepa poznanstva i slavljenje života. Može zvučati kao kliše, ali je daleko od toga: iskreno želim učiti, ali i dijeliti znanje o vinu i vinarima da bismo svi s poznavanjem više uživali u vinu i hrani. Zato se bavim sommelierstvom! Veseli me i vlastiti vinski projekt “Vinum AmOris” namijenjen za vjenčanja, koji sam pokrenula prije prije dvije godine. Osim vina, moja velika ljubav je pravo i uživam u nastavničkom poslu koji kao docentica obavljam na Pravnom fakultetu u Rijeci. Vjerujem da ću se i dalje usavršavati i razvijati svoje sommelierske kompetencije, nastaviti s promocijom vina kroz video format, a kroz radionice i edukacije prenositi znanje na druge.”

Marinela je željela postići “supermoći” prepoznavanja vina

Magistrica ekonomije Marinela Mrkonja svoju je ljubav, kako kaže, pronašla u dobroj kapljici, a onda ju je ljubav potakla da nauči nešto o onome što voli. Sommeliersku naobrazbu stekla je u WSET (Wine and Spirit Education Trust), jednoj od najprestižnijih vinskih škola za edukaciju o vinima i žestokim pićima, a članica je i Hrvatskog sommelier kluba. I ona se kao član žirija “vježbenik” okušala u ocjenjivanju vina na prestižnom vinskom sajmu Vinistra. “Željela bih potaknuti zanimanje za vinsku kulturu i kulturu stola kod mladih. Za vino sam se zainteresirala kad sam radila kao a la carte konobar u Restoranu Argonauti (hotel Milenij 5*) u Opatiji. Tadašnji je menadžer restorana inzistirao da svaki član tima ima barem osnovno znanje o vinima na vinskoj karti, a i promatrajući goste kako s izuzetnom pažnjom odabiru butelje vina, shvatila sam koliko je vino uistinu važan faktor u ukupnom gastronomskom iskustvu. Ubrzo sam se našla u sommelierskom društvu gdje se puno pričalo o vinu, o proizvodnji, o vinskim regijama…

Ti su mi razgovori uvijek bili silno zanimljivi a najviše me fasciniralo slijepo kušanje i to kako moji prijatelji iz samo jedne čaše vina mogu iščitati sve: – sortu, regiju, godinu berbe, količinu alkohola, vrstu tla itd. Tu “supermoć” sam i ja priželjkivala pa sam počela učiti i trenirati nepce. Od 2019. sustavno učim, posuđujem i kupujem knjige o vinu, treniram, a lani sam upisala i završila WSET (Wine and Spirit Education Trust) Level 2. Nadam se da ću ove godine položiti i treći stupanj. Članica sam Hrvatskog sommelier kluba, a na ovogodišnjoj Vinistri ocjenjivala sam, kao vježbenik, mlade malvazije. Veselje i motivaciju pronalazim u svakoj čaši vina upravo zato jer je svaka drugačija i svaku se može drugačije doživjeti. Posebno me veseli kušanje nekih novih sorti ili vina iz nekih novih regija s kojima još nisam imala doticaja. Nadam se da će mi sommelierstvo postati posao s punim radnim vremenom iako me zanima i vinski marketing. Radionice koje organiziramo moje kolegice i ja me jako vesele i baš uživam u njima, a mogu i puno naučiti od nekih koje su u ovom poslu ipak iskusnije.

Djevojke će još dugo žariti i paliti sommelierskom scenom

Na nedavnoj radionici “Pet lica kvarnerskih vina” u vrbničkom vinoteku “Gospoja”, a održanoj u okviru “Dana vina Vrbnik”, ove su međusobno različite mlade žene puna dva sata, pred izuzetno zainteresiranom publikom, šarmantno predstavljale kvarnerska vina. Ovdje su ponosno nastupile kao službene ambasadorice kvarnerskih vina, a tu su titulu dobile od udruge Kvarner Wines, što nipošto nije mala stvar, posebno ako se zna da se na Kvarneru proizvede 55.000 litara samo pjenušavog vina godišnje. U jednoj boci pjenušca nalazi se oko 250 milijuna mjehurića, a čep iz boce izleti brzinom od 40 km na sat. Ne sumnjamo da će i naših pet predivnih sommelierki, koje su odreda i članice aktivne udruge WOW/Women on Wine, koja postoji već 11 godina – velikom brzinom, prštavo, čarobno, glamurozno i radosno – još dugo žariti i paliti hrvatskom vinskom scenom. Na radost sviju. Dolce vita!

Fotografije:  Rino Gropuzzo i privatna arhiva

Pročitajte još...

Dolce vita: Domaći mjehurići (ili što je to u ljudskom biću što ga vuče ka mjehuriću)

Da je pjenušac jedino piće nakon kojeg žena izgleda ljepše nego prije nego što ga je popila, tvrdila je njegova velika obožavateljica Madame De Pompadour. Priča se da se u raskalašenim zabavama pjenušac pio iz ženskih cipelica, a nema proslave, pa ni ove koja nam uskoro dolazi, novogodišnje, bez mjehurića u čaši

Dolce vita: I Kvarner ima konja za utrku kad je riječ o autohtonim sortama vina!

Vina Kvarnera sve su bolja i zanimljivija, ali - iako se o kvarnerskim autohtonim sortama sve više zna - one ipak još nisu dostigle svoj puni marketinški i prepoznatljivi potencijal...

Dolce vita: Istančana nepca u niskom su startu za Vinart Grand Tasting

Jedna od najiščekivanijih vinskih manifestacija - Vinart Grand Tasting, održat će se 4. i 5. ožujka  u zagrebačkoj Laubi, kući za ljude i umjetnost (življenja)

Dolce vita: Klaudio Tomaz i Motovun Boys – jedna od glavnih snaga istarske vinske scene

Stil vina koje proizvodim dosljedno prati moj karakter. Uvijek slušam svoj instinkt i ne obazirem se previše na to što će netko reći ili misliti. Ta se moja karakterna crta, nazovimo je svojeglavost, preslikava i na karakter mojih vina. Za sada ne mijenjam taktiku jer je pobjednička, ističe Klaudio Tomaz

Povezano

Dolce vita: Od Novog vala do Fidela – revolucije u hrani, veselje u poslu

A jedino bitnije ili jednako bitno kao obrazovanje, je zdravlje. A zdravlje i jest u hrani i piću koje konzumiramo. I, da se razumijemo, dobra hrana ne mora nužno biti skupa! – jasan je Vručinić

Dolce vita: Klaudio Jurčić – ljubav, vino i snaga broja 9

Povod razgovoru, međutim, nisu bili Jugovi uspjesi kojima kumuje, pothvati s Lidlom, baš kao ni njegov posao u Bevandi, nego Jurčićevo novije 'zanimanje', a opet 'stari' interes

Dolce vita: Ne brojite sebi ni drugima čaše

Čaše su čudo, eksperimentirajte, kušajte; ne vezujte se za jedan brand, ima i jeftinijih (i skupljih) od meni dragog Riedela; ne brojite sebi ni drugima čaše – neka ih je uvijek što više. I neka ne budu napola prazne, nego uvijek dopola pune

Dolce vita: Koji su to kokteli postali dio kulture i povijesti?

Kao djevojčica sam, iz sasvim nepoznatih razloga (a tada još nisam ni primirisala alkoholna pića), skupljala recepte za koktele i marljivo ih, dječjim rukopisom, zapisivala u jednu tekicu

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime