Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024

Dolce vita: Tko je ušao u uži krug za glavnu WOW nagradu?

Konačne pobjednike ovoga izbora, u svakoj kategoriji i ukupnog pobjednika, WOW će proglasiti krajem godine na proslavi svog već 11.WOW rođendana, a oni do tada ostaju tajni, baš kao i vinska destinacija na koju će WOW ovoga puta povesti pobjednika

“Ma hajte, molim Vas…što one znaju o vinima?” – “Izbor najboljih vina u organizaciji neke grupe žena? Hahahaha…”- takve su bile neke (ne tako rijetke) reakcije i tako je otprilike bio dočekan izbor za WOW vino godine koji su prije deset godina osmislile WOW-ice.Popularno zvane WOW-ice, zapravo su članice udruge WOW/Žene i vino, koja je aktivno angažirana na području kulture stola, intenzivno promovira sva vina i umjereno uživanje u dobrim vinima te, osobito, žensku snagu u vinskom svijetu. Akcija se, baš kao i njene autorice, u međuvremenu itekako afirmirala i uspješno održala već deset godina, a nazvale su je – ŠTO ŽENE ŽELE. WOW izbor za Grand prix zanimljivo je zamišljen i poprilično elaboriran izbor isključivo hrvatskih vina, a nagrade su, za razliku od uobičajenih plaketa i diploma, priznanja i bodova – vrlo konkretne.

Autorska lista hrvatskih vina u pet kategorija

Premda je ime ŠTO ŽENE ŽELE duhovito, način izbora nije nimalo smiješan niti je ocjenjivanje olako i “na prvu”. Upravo zato što su pretpostavljale da će biti odmahivanja rukom, smislile su način da se ovom izboru pristupi nadasve ozbiljno, i to u tri razine. Prvi korak je selekcijska lista koju svake godine predlaže drugi ugledni sommelier, svojevrsni vinski “kustos”, koji selekcionira vina kušana u prošloj godini i sastavlja autorsku listu hrvatskih vina u pet kategorija: bijela, ružičasta, crvena, “desertna” (vina s ostatkom  šećera) i, otprije nekoliko godina, pjenušci.

Do sada su se kao vinski selektori za WOW Grand Prix okušali sommelieri Karin Rupena-Perdec, Alena Stuparić, Siniša Lasan, Mario Meštrović, Roko Bekavac, Jelena Šimić Valentić, Željko Bročilović Carlos, Filip Savić i Emil Perdec, a ove godine je ta dužnost pripala Ivanu Jugu iz zagrebačkog Noela. Taj se restoran može podičiti prestižnom Michelinovom zvjezdicom, a sam Jug nekoliko je puta bio prvak Hrvatske u sommelierstvu i postizao vrlo zapažene rezultate na natjecanjima u Europi i svijetu. Valja reći da je Hrvatski sommelier klub neprofitna strukovna udruga osnovana još daleke 1993. godine a danas ima 500-tinjak članova te je od 1994., članica svjetskog udruženja sommeliera (L‘Association de la Sommelierie Internationale – ASI).

Danijela Kramarić, Ana Peršurić Palčič i Karmela Tancabel su bile u završnom žiriju

Nakon što sve članice udruge WOW, njih blizu 200, elektroničkom poštom dobiju selekcijsku listu, imaju prigodu glasati za svoje miljenike u svakoj kategoriji. Tako se dobiju finalisti, njih 12, dok u trećoj i izlučnoj fazi, konačnu odluku donose tri vinski upućene članice ili prijateljice udruge, kušanjem naslijepo. U Opatiji je tako, u prekrasnom hotelu “Ambasador”, prvom hotelu koji je još u Jugoslaviji dobio prestižnih pet zvjezdica, 15. listopada, u okviru programa festivala “Hedonist“, održano finalno žiriranje.

Sastale su se tri vrhunske vinske stručnjakinje, itekako cijenjene dame u vinskom svijetu. Predsjednica žirija je bila Danijela Kramarić, legendarna i možda najcjenjenija hrvatska sommelierka i vlasnica fantastičnog restorana “Plavi podrum” u Volskom, a društvo su joj pravile Ana Peršurić Palčič iz istarske vinarije “Misal” i vinska poduzetnica s dugogodišnjim iskustvom u svim većim i značajnijim vinarijama Hrvatske, uključujući “Iločke podrume”, a sada vinska konzultantica Karmela Tancabel, koja razvija vlastiti brand “Wine Emotion by KT”.

One su naslijepo, među finalistima odabirale pobjednike u svakoj kategoriji. 12 vinarija koje se ušle u finale su, kako slijedi, bez rangiranja po uspjehu su: u kategoriji pjenušaca – Pavel, 2018, vinarije Šember i Amfora 2016, vinarije Tomac. U kategoriji bijelih vina tri najbolja su Malvazija Sv.Jakob 2018, Clai; Le Chiffre 202, vinarije St.Hills, i Bela igra 2018, vinarije Domaine Koquelicot. Dva najbolja roséa su Rosé Bastijan i Rosé Galić, oba, naravno iz 2021. Među crvenima izdvojila su se tri vina: Plavac mali majstor, 2016 vinarije Stina, zatim Bas de bas 2017, vinarije Bibich i Gran Teran 2015, Morena Coronice. Od desertnih vina u vrhu su San Salvatore 2013, vinarije Benvenuti i Muškat Momjanski 2020, vinarije Prelac.

Čekamo proglašenje ukupnog pobjednika

Za nagradu, pobjednici u svakoj kategoriji dobivaju prekrasnu i vrijednu skulpturu koju je dizajnirala dizajnerska grupa “Grupa”, a sveukupni pobjednik putuje u režiji WOW-ica u jednu vinsku regiju svijeta. Tako je Gianfranco Kozlović posjetio Bordeaux, Saša Senjković  Champagnu, Moreno Coronica Barcelonu i španjolski Penedes, Luka Krajančić Burgundiju, Frano Milina Bire je bio u Austriji, predstavnica Meneghettija u Toscani, Marko Fakin u Mađarskoj. Posljednja je lani pobijedila vinarija Jakob, čija će predstavnica u studenom u Milano na svjetski kongres Žena i vina, u organizaciji Donne del vino Italia. Konačne pobjednike ovoga izbora, u svakoj kategoriji i ukupnog pobjednika, WOW će proglasiti krajem godine na proslavi svog već 11.WOW rođendana, a oni do tada ostaju tajni, baš kao i vinska destinacija na koju će WOW ovoga puta povesti pobjednika. Dolce vita.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime