Utorak, 26 ožujka, 2024

Pogled kroz ekran: Breaking news – praznik izvrsnosti i jedinstva

I kad smo pomislili da nam je teško, a često mislimo da nam je najteže - i zbog vlastitog nezadovoljstva tražimo krivce za gotovo u pravilu trenutno nerješive situacije - počeo je rat

Nitko ga ne želi, ali svi moramo biti spremni kad se dogodi. Tako bi se najkraće moglo opisati ono što skoro sedam dana živi medijska scena u Hrvatskoj. Prijelomna vijest prolomila se prvo u subotu prijepodne – uhićen ministar. Mala ikonica u kutu telefona u mozgu novinara potiče navalu adrenalina. Adrenalin je trenutan, poticajan i vjeran partner novinara. Potiče na akciju, bistri reakciju i zahtjevnu situaciju čini lakšom.
 
Kapetan prijelomnih vijesti u Hrvatskoj, s cvijetkom izvrsnosti u reveru Andrija Jarak opet je dokazao svu raskoš znanja zanata i brzine misli u novonastaloj situaciji. Amadeus medija prateći aferu “po babi i stričevima” sjetio se u trenutku svih “stričeka” koji su uhićeni vikendom i gledatelje RTL-a podsjetio na te dane i datume. Fenomenalna kockica u mozaiku stvarnosti.
 
Novinar Nove TV Ivan Čorkalo u Kijevu (Foto: Dnevnik.hr)
 
I kad smo pomislili da nam je teško, a često mislimo da nam je najteže – i zbog vlastitog nezadovoljstva tražimo krivce za gotovo u pravilu trenutno nerješive situacije – počeo je rat. Putin je napao Ukrajinu. Trenutak kada shvatiš da je mali kompleksaš velike moći odlučio iskoristiti moć i ugroziti svijet u kojem živiš – donosi ružan osjećaj. Promatraš sve, radiš svoje, jer su te učili da kad je najteže moraš biti najbolji, ali si u mislima s kolegama koji su u srcu rata.
 

Ponosni smo na vas

 
Heroji situacije – Ana Mlinarić, Leona Šiljeg i Ivan Čorkalo sa svojim snimateljima donosili su informacije iz nezamislivog pakla. U trenutku nastanka ovog teksta napuštaju Ukrajinu i kreću prema Poljskoj. Želim dvije stvari – da se što prije izvuku i postanu sigurni i da ovo čuvaju kao iskustvo koje se nikad nigdje neće ponoviti. Ponosni smo na vas.
 

HRT 4 trebao bi uvijek biti punokrvni news kanal, no često je anemičan. Ratno stanje u Ukrajini i iz njih je izvuklo najbolje – a najbolja je – Zrinka Grancarić. Snalažljivost je upijala vjerojatno još dok ju je kolijevka zibala, jer toga u knjigama nema. Jedri eterom toliko suvereno da je to jednostavno čudesno.
 
Prvog dana rata u studiju RTL-a Amadeus je skladao u suglasju s čovjekom koji je obučavao ukrajinske vojne postrojbe Brunom Zoricom, nadimka Zulu. Najbolji mogući sugovornik za temu o kojoj svi pričaju. Jedna od vrijednost kolege Jarka je da može dovesti u studio ljude koje ne vidimo često i pravim pitanjima doznati ono što ne čujemo nikad.
Još kad krene s emisijom – medijske zore u čitavoj regiji postat će ljepše.
 

Prijelomnim vijestima unatoč.

 
 
Naslovna fotografija: Press RTL

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime