Utorak, 21 studenoga, 2023

Pogled kroz ekran: Dok gori plastika znalci plamte kvalitetom

Neopisiva lakoća spavanja na plahtama lovorike minulih vremena kad su na toj televiziji imali ljude s integritetom i imenom. Najsvjetlija točka toga Dnevnika bila je Marina Bešić Đukarić, dobra vila novinarstva, pa i osječkog

Srijeda je dan za prijelomne, velike, ne uvijek dobre vijesti, ali svakako za one koje na ekranu jasno pokazuju tko je kako pristupio temi. U trenutku kad je buknuo nezapamćeni požar u Osijeku i novinarske su se snage digle na noge.Medijska Odiseja: suprotstavljeni stilovi informativnih emisija 

Prva je na terenu bla HTV – ova Željka Živković i svojim nepogrešivim novinarskim instinktom uspjela istodobno informirati i umiriti javnost. Iskusna ‘dobrojutrašica’ i to plamteće osječko jutro učinila je podnošljivijim. Najbolju središnju informativnu emisiju toga dana imao je RTL što samo nastavlja potvrđivati primat i u našim dnevnim boravcima. Kuća koju karmom i karakterom čuva Amadeus medija Andrija Jarak, tad je napravila udžbeničku ravnotežu između ozbiljnih, loših vijesti i onoga što također čini svakodnevicu, a to su nešto opuštenije teme obrađene na zanimljiv način. Goruću bitku za gledanost i tada su dobili nad prvim konkurentom.

A prvi konkurent, Nova tv, premda je nedavno obilježila punoljetnost svog Dnevnika, ponaša se kao buntovni tinejdžer lica punog prištića čija upala može pomutiti pogled. Jer kako inače objasniti anketu u Dnevniku koja na dan požara u Osijeku pita  – biste li kupili jabuke na osječkoj tržnici? Neopisiva lakoća spavanja na plahtama lovorike minulih vremena kad su na toj televiziji imali ljude s integritetom i imenom. Najsvjetlija točka toga Dnevnika bila je Marina Bešić Đukarić, dobra vila novinarstva, pa i osječkog.

Emotivna snaga u ‘Labirintu’ koja osvjetljava tragediju 

U labirintima novih shema nije lako uloviti termine nekih emisija, ali smo ulovili Labirint na HTV -u koji se početkom nove sezone bavi 3. svibnja ove godine u Beogradu. Pokolj u Osnovnoj školi Vladislava Ribnikara obrađen je na puno načina, a ovaj je najdojmljiviji. S mjesecima odmaka za našu javnu televiziju pričali su roditelji poginule djece. Neopisiva hrabrost im izvire iz svake pore tijela, a posebno dirljiva je kombinacija ruge i ponosa u oku tih slomljenih ljudi. ‘Poslala sam ju u školu, sad je više nema‘, rečenica je majke 11 -godišnje Ane koja najbolje pokazuje suludost situacije, ali i nepredvidivost života. Čestitke Labirintu i urednici Jagodi Bastalić na tom nepretenciozno dirljivom dvodijelnom prikazu patnje i života nakon tragedije.

O sretnijim trenucima i gradovima u sljedećem Pogledu. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime