Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

Pogled kroz ekran: 7 minuta i 11 sekundi pažljivog TV trenutka

Realnost je takva da na jednom brdu vlada političar s izraženim egom i europskim karakterom - najbolji kojeg u ovom trenutku imamo, a na drugom verbalno neukrotivi političar s naglašeno izraženim egom i balkanskim karakterom - za kojeg smo mislili da je najbolje što će nam se dogoditi

Petak – dan za metak. Ponajmanje zbog rime, ali ne ni zbog onoga što vam je prvo palo napamet, minuli je petak više nego bilo koji prije njega iz medijskog kuta opravdao to da je Veliki. Andrija Jarak u “RTL-u Danas” donio je ekskluzivu o kojoj se priča cijeli tjedan. U rukama je imao, jedini, vruće papire inicijative o pomilovanju Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, a prekoputa sebe odvjetnika Antu Nobila.

Sedam pitanja poput sedam slijedova najukusnijih oblizeka

Amadeus medija i ovoga je puta održao malu simfoniju u lekciji – kako prezentirati ekskluzivu. U sedam minuta i 11 sekundi razgovora vidjeli smo sve što trebamo znati. Sedam pravih, punokrvnih pitanja bez okolišanja i lovljenja sugovornika i za glavu i za rep ne bi li upao u riječ. Smireno, znalački, karizmatično, a potpuno svjesno koliko će ta 431 sekunda u eteru odjeknuti. Sedam pitanja poput sedam slijedova najukusnijih oblizeka, a i najveći gurmani kažu da su četiri slijeda dovoljna, ako bude peti – super. Ovdje ih je sedam, a euforije nigdje. Stilom otmjeno, formom akademski profesionalno, osobnošću nadrealno pažljivo.
 
 
Sve suprotno tomu događalo se u nastavku na ovu temu. Predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću opet se dogodio karakter ili – stil – kako to objašnjavaju oni koji iz određenih trenutnih ili životnih razloga ne smiju način njegove komunikacije nazvati pravim imenom – nekontrolirano verbalno cipelarenje sugovornika. To je nedopustivo i nepodnošljivo. No, više od toga i za ovu prigodu važnije je uvidjeti da se u eteru ne propitkuje dovoljno pozicija verbalnog napadača i onoga kome su upućene salve uvreda. Sugovornici u eteru brojnih medija pa i publika koja to prati sklona je izjednačiti pozicije i jednakim “zakonom kulture” kritizirati Milanovićeve napade i Plenkovićeve odgovore. Te pozicije nisu i, ako želimo biti objektivni, ne mogu biti iste.
 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Zoran Milanović (@z_milanovic)

Mora se znati tko je prvi počeo

Na ovakve napade nitko ne može ostati hladan i ne imati iskonsku, ljudsku potrebu odgovoriti. Obje strane pretjeruju, ali se mora znati tko je prvi počeo. Ovo su idealni trenuci za doznati tko je od sugovornika na kojoj strani spektra, ako znate pitati. A da biste u tom eksperimentu uspjeli, morate biti u centru. Struke, profesionalnosti i i realnosti. A realnost je takva da na jednom brdu vlada političar s izraženim egom i europskim karakterom – najbolji kojeg u ovom trenutku imamo, a na drugom verbalno neukrotivi političar s naglašeno izraženim egom i balkanskim karakterom – za kojeg smo mislili da je najbolje što će nam se dogoditi. Dogodilo se, pak, nešto drugo. Svima neprihvatljivo, ako želimo biti objektivni. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime