Srijeda, 24 srpnja, 2024

Pogled kroz ekran: Emisija ‘Dobro jutro, Hrvatska’ je najbolje jer – traje

U vremenima kada je sve toliko ubrzano i površno rijetko što stigne trajati. I zato, dragi Jutraši čestitke na trajanju i ustrajte još dugo. A male eterske nespretnosti opraštamo – zbog pospanosti.

Neki su, pa makar i prigodničarski, znali reći – Hrvatska je najljepša u zoru. Neću vam lagati, tih i takvih iskustava nemam previše. Kad nekome treba zaželjeti dobro jutro obično samo kimnem glavom u potrazi za šalicom prve kave. Najviše volim kad priča netko s ekrana, a ja mogu šutjeti. Dok spomenuta kava ne proradi. A tada kreće dijalog.Dugo godina, sve dok nisam postao infofreak, to prvo jutarnje društvo bila je emisija ‘Dobro jutro, Hrvatska’. Srećom, tehnologija nam danas omogućava da gledamo s odgodom, kad god poželimo.

29. rođendan kultnog ‘Dobro jutro, Hrvatska’

Lijepa vijest je da su kolege iz kultne jutarnje emisije 27. travnja proslavili 29. rođendan. Sjajno je bilo vidjeti štiklec iz prve emisije u kojoj su voditelji bili Ivica Zadro i Marija Nemčić. Probudilo je to i sjećanja na trenutke kad se budilo uz jutraše i kada je umjesto šalice kave u ruci bila zdjelica Čokolina. Bila su to vremena kada se ta emisija promatrala s velikim zanimanjem i vjerovalo joj se. Kada vas ujutro pozdravi Željka Fattorini, glasom koji će primiriti i najnervoznijeg pojedinca, u društvu Drage Celizića, uz kojeg možemo otputovati u najskrivenije kutke svijeta, dan ne može biti loš. 

Vremena su to u kojima se, dojam je, više pazilo tko će nas maziti u prvim satima dana. Po prisavskom se jutru uistinu poznavao dan. Vježbalo se uz Vesnu Mimicu i vremensku prognozu saznavalo uz meteorologa Mihovila Kisegija. Bili su to ljudi koji su ulazeći u naše domove ulazili i u kolektivnu svijest gledatelja. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Hrvatska radio televizija (@dobrojutrohrvatska)

Reporterska javljanja iz gradova – važna karika

Kroz emisiju su prošli brojni voditeljski parovi, svatko od njih ostavio svoj pečat. U brzim ritmovima života u kojima se malo pazi na detalje koji život znače, često se dogodi da se ne možemo poistovijetiti s voditeljima u studiju. Ovakva ozbiljna mozaična emisija ne bi si smjela dopustiti lutanja poput, svojedobno, Ljiljane Vinković koja, bez obzira s kim bila u kombinaciji, apsolutno nikad nije bila u kombinaciji sa samom sobom. Ovog četvrtka doznasmo da napušta HRT i odlazi u Maleziju.

Jedna od najbitnijih karika ove emisije su reporterska javljanja iz gradova diljem zemlje. Dopisnici su dodana vrijednost svake televizije, a u ovakvim emisijama kotačić bez kojeg se ne može. Gledateljima, provjereno, odgovaraju i njihove male ranojutarnje pospane nespretnosti.

Svi čekamo da se Maja vrati

Velika je, pak, eterska svečanost situacija u kojoj emisiju vodi Maja Ciglenečki. Trenutno je nema jer je drugi put postala mama, ali svi jedva čekamo da se Maja vrati. Ona u domove donosi sunce jer je elokventnošću nadmašila očekivanja i najzahtjevnije publike, a vedrinom i osmijehom donijela sreću u dnevni ritam gledatelja. Za sljedećih tridesetak godina sigurno najbolje što se TV eteru dogodilo. Ako ju turbulentno i pogreškama sklono Prisavlje bude znalo zadržati.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Hrvatska radio televizija (@dobrojutrohrvatska)

Od 1998. svoj pogled na Dobrom jutru uz čaj prije posla zadržava i Osječanin Davor. Kao horoskopski Bik, priznaje nam, voli rituale.
”Ta me emisija pripremi za dan. Javljanja iz gradova sa servisnim informacijama su bila sjajna. Postoje i sada, ali u izmijenjenom rasporedu, što, opet kao Bik, ne volim. Od voditelja, najdraža kombinacija bili su mi Mirko Fodor i Karmela Vukov Colić, ali priznajem, jedva čekam da se Maja vrati na ekran”, kaže nam Davor.

Ova je emisija najbolja jer traje, dodat će i reći najveću istinu. U vremenima kada je sve toliko ubrzano i površno rijetko što stigne trajati. I zato, dragi Jutraši čestitke na trajanju i ustrajte još dugo. A male eterske nespretnosti opraštamo – zbog pospanosti.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime