Subota, 20 srpnja, 2024

Pogled kroz ekran: Prednost radijskog iskustva u televizijskom eteru

I Robert Ferlin i Ivan Dorian Molnar primarno su dečki s radija, a to u višesatnim televizijskim formatima itekako čini razliku. Reakcije su brže, oni su elokventniji, a činjenica da im je u profesionalni kod upisano da riječima moraju opisati sliku čini ih domišljatijima baš kad je to potrebno

Sjajno je, lako i jednostavno bilo pratiti, a vjerujemo i stvarati Zabivaku 2018. godine. Prije tri godine u akciji Rusija Vatreni su pomogli i nama gledateljima, ali i fantastičnoj šestorki na Prisavlju da te minute budu najgledanije, najiščekivanije i antologijske.Nekoliko se rošada dogodilo do ovogodišnjeg Europea, tv specijalke koja prati europsku nogometnu smotru u jedanest gradova. Marko Šapit studio je zamijenio stadionom i komentira utakmice naše reprezentacije, a sudac Marijo Strahonja postao je sudački ekspert.

Najveće uzbuđenje – crveni rubac u džepu sakoa

I dok je sjajnog Šapita, dojam je nakon prvih sedam dana Europea bilo lako zamijeniti dobrim odabirom dvojca Ferlin – Molnar, šarmantni gosparski brk Matea Beusana baš nedostaje. Dugogodišnje Oko sokolovo HRT-a uz stručnu analizu sudačkih odluka, uvijek je znao ubaciti lucidan, zanimljiv, humorističan komentar. Najveće uzbuđenje koje je Strahonja unio u studio crveni je rubac u džepu njegova sakoa. 

Ova emisija još je jedan dokaz koliko je blagotvorno u televizijskom eteru imati radijskog iskustva. I Robert Ferlin i Ivan Dorian Molnar primarno su dečki s radija, a to u višesatnim televizijskim formatima itekako čini razliku. Reakcije su brže, oni su elokventniji, a činjenica da im je u profesionalni kod upisano da riječima moraju opisati sliku čini ih domišljatijima baš kad je to potrebno.

Domišljatosti nedostaje odreda apsolutno svim komentatorima utakmica na HRT-u. Luka Petrinec, Robert Jelečević i, ponajprije i ponajviše, Viki Ivanović zvuče kao da prenose kvartovski turnir u pikulanju koji je zanimljiv samo onima koji se igraju. To malo informacija koje donose van nogometnih zbivanja su izvan konteksta i nikako se ne uklapaju u cijelu priču. Uz sav respekt prema šoku koji je donijela utakmica Danske i Finske, nakon što je Danac Eriksen doživio i preživio srčani udar, Viki Ivanović dok komentira utakmicu zvuči kao Antuntun.

Odmjerenost, ugodan glas i dikciju, iskričavo oko za nogomet…

I dok Antun iz priče nije baš poželjan u ovom kontekstu – Anton je i više nego dobrodošao. Anton Samovojska, vitez nogometnog etera, koji će za tu igru zainteresirati i one koji su mislili da im nikad ništa neće skrenuti pozornost na najvažniju sporednu stvar na svijetu. Samovojska ima sve – odmjerenost, ugodan glas i dikciju, iskričavo oko za nogomet i, ono najvažnije – enormno znanje o ovoj igri. Način na koji prezentira svoju enciklopedijsku crtu je nepretenciozan, jednostavan i magnetično zanimljiv. Vojska gledatelja Europea bez Samovojske bila bi zakinuta za rijetko viđenu kvalitetnu analizu.

Javna televizija, očito je, ima smjenu komentatorskih generacija koju trebamo preživjeti i mi s jedne i oni s druge strane ekrana. Sve će biti lakše ako Hrvatska zaigra bolje, podigne nam raspoloženje i prođe u drugi krug Eura. Ljudski je i navijački nadati se – do posljednjeg sučeva zvižduka.

________________________________________________________________________

Saša Drinić je televizijski i radijski novinar koji kad ne radi sluša, gleda, zapaža, kritizira i hvali. Mixer će dio njegovih zapažanja oteti zaboravu kroz tjednu kolumnu posvećenu medijima.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime