Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Pogled kroz ekran: Toše – simbol ljubavi i medijske besmrtnosti

Davao se slavuj bespoštedno i ostavio trag kvalitetnog pjevača i dobre osobe kod velikog broja pratitelja

Ovo je tjedan u kojem bi, da je s nama, Toše Proeski proslavio rođendan. Tim je povodom Al Jazeera Balkans emitirala dokumentarni film Šest sati do neba autorice Eleonore Veninove. Makedonska redateljica na vrlo dojmljiv način ispričala je tko je bio voljeni slavuj i što nam je ostavio. Emotivna potka ovog filma postignuta je na najjednostavniji način – puštanjem onih koji su ga poznavali, ali i stručnjaka za prometne nesreće koje nerijetko prerastu u tragedije da nam kažu da ne bi bilo drugačije da je u automobilu bilo drugačije – da Proeski nije ležao i spavao, nakon takvog udara ishod bi bio isti. Svi koji su bili bliski s pjevačem tvrde da je bio pravi anđeo i da je sve oko njega bilo prepuno simbola.

Ostavio je veliki trag 

Nevjerojatno zvuči činjenica da je večer prije tragedije zvijezda regije gostovala u emisiji Ringišpil makedonske televizije objašnjavajući tamo kako se teško nosi s tolikom količinom slave koja mu se dogodila i da bi volio da može proći ulicom kao svatko drugi. Ujutro je kretao na put za Zagreb snimiti još jedan spot – autom jer se panično bojao leta zrakoplovom. S obzirom da u trenutku gledanja znamo što će se sve odviti tog 16. listopada 2007. u blizini Nove Gradiške gotovo zlokobno zvuči rečenica voditeljice emisije na kraju razgovora – uspori malo, nemoj baš svima davati svoju energiju. Davao se slavuj bespoštedno i ostavio trag kvalitetnog pjevača i dobre osobe kod velikog broja pratitelja.
 

Andrija Jarak se upisao u knjigu medijske izvrsnosti

Taj tužni trenutak jedan je čovjek pretvorio u dugopamteći medijski trenutak. Naš Amadeus medija Andrija Jarak, podsjetio nas je film, tog se petka 2007. godine upisao u medijske knjige izvrsnosti. Nikad do tada nitko nije bio u javljanju uživo više od osam minuta u kontinuitetu. I tada je bilo kao i danas – bez zrnca patetike, a s najviše poštovanja, ljudskosti i iskonske dobrote, naravno uz sve informacije koje je skupljao cijeloga dana. Bio je to trenutak, sjećam se kao danas, u kojem Andrija pokazuje u čemu će desetljećima kasnije, a sada znamo da to nikada neće prestati, biti nedodirljiv. Opisivanje trenutne situacije bez i jedne ponovljene riječi kao da ju je već doživio. Ogroman talent, ogromno umijeće, najveća uvjerljivost. A sve nekako na mjestu. Ako već mora, neka najveći ispraćaju najveće. 
 
Naslovna fotografija: YouTube screenshot
 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime