Nedjelja, 5 prosinca, 2021

Pogled kroz ekran: Večer kada je oporbu ujedinio izbor ravnatelja HRT-a

HRT-ovu osobnost bojit će neki novi ljudi, za sada je neizvjesno hoće li to biti Šveb. Oporbeni potezi ovakvog tipa dobrodošli su za jačanje demokracije, ali ostaje pitanje – je li izbor ravnatelja javnog servisa dovoljno jaka tema za bildanje oporbenog tonusa – i koliko će dugo ostati usamljena?

Hrvatska nema oporbu, sve češće se može čuti u kuloarima političke zbiljnosti, ali i slučajnom promatraču isti se zaključak može nametnuti često. Zbivanja na Markovu trgu od sinoć dokazuju suprotno. Nama zanimljivo zbog teme zbog koje su oporbenjaci okupirali govornicu i tada predsjedavajućem Anti Sanaderu onemogućili rad.

Točka dnevnog reda – izbor ravnatelja HRT-a. Prema svemu sudeći, Robert Šveb barem u ovom pokušaju neće biti izglasan za prvog čovjeka javnog servisa, a oporbenjaci su iznijeli niz razloga zašto ne žele Šveba. Tvrde da je HDZ-ov kandidat, da je u sukobu interesa zbog suvlasništva u tvrtki koja ima pet sportskih programa te da je odgovoran za to što se od 2009. reprezentativni rukomet ne prenosi na javnoj televiziji.

Negledljiv Informativni program

HRT-u se najviše zamjera stanje u Informativnom programu koji je, blago rečeno, negledljiv. Središnja informativna emisija nema karaktera, prepoznatljiva je po neuvjerljivim prezenterima (čast sjajnoj Vlatki Kalinić, koja će uskoro postati majka) i razvodnjenim intervjuima s čelnicima ove zemlje.

Prisavski Četvrti program nikad nije bio ono što od njega očekujemo – punokrvni informativni program zbog čije se kvalitete kupuju prijemnici u uredima, kasne ručkovi, zagaraju obroci ili se raspravlja na kavama. Dokaz tome je da u trenutku dok N1 prenosi ”događanje oporbe” u sabornici, HRT 4 vrti izvjesnu emisiju “Prometej”. I u poluozbiljnoj državi koja se barem trudi imati objektivni javni servis, to se ne smije dogoditi.

N1 kao Bečka filharmonija

N1 u šest godina postojanja uspjela se nametnuti kao Bečka filharmonija u odnosu na HRT 4. Što se informativnog programa tiče, Nova TV i pasivnom promatraču svakodnevice u odnosu na ostale je MoMa i Boljšoj teatar u istom paketu. Kad nas pristupom temi, kvalitetnim pojedincima na terenu i nadasve profesionalnom prezentacijom zagrle, dan je kompletan. Znamo sve što trebamo znati. Damski dio prezenterskih parova Marija Miholjek i Romina Knežić svoj su stil kroz godine izbrusile do najvišeg sjaja, a opet svaka zadržala dio osobnosti.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli NovaTV (@novatv_)

HRT-ovu osobnost bojit će neki novi ljudi, za sada je neizvjesno hoće li to biti Šveb. Oporbeni potezi ovakvog tipa dobrodošli su za jačanje demokracije, ali ostaje pitanje – je li izbor ravnatelja javnog servisa dovoljno jaka tema za bildanje oporbenog tonusa – i koliko će dugo ostati usamljena?

Naslovna fotografija: Saborska TV

Pročitajte još...

Mixer jednog imidža: Imidž cjepiva iz vizure politike. As simple as that may sound

Kad političari koriste teme koje su važne baš svima jer je riječ o životu i novim okolnostima, to itekako može utjecati na stav o temi. I onda, uslijed svih tih priča - pa nije da se čudimo što je javnost "poljuljana"

Svašta ni o čemu: Velikani vremena

Klišej je reći da osoba ne umire dok god žive sjećanja na nju; priče o njenim dogodovštinama, izjavama i djelima. Sa zaslužnim umjetnicima je to pogotovo tako, čak i ako njihova smrt označava kraj jednog vremena, jedne ere

KUHAČA & TELECASTER | Ti si moja čokolada

Kad je ljubav prema čokoladi u pitanju, glazbeni žanrovi očito nisu važni

Zagreb City Style: Izbacila bujni dekolte pa prijetila: nabijte ih na kolac ako ne vole umjetnost!

Uzbudljiva izložba kritika je društvu, upozorenje nepravdi koja nas okružuje, ruganje svijetu kakvog sami stvaramo. Ako ne podnosite nepravdu i licemjerje - voljet ćete ovu izložbu, a usput ćete imati sjajne fotografije za Instagram!  

Povezano

Pogled kroz ekran: Teniski vremeplov na TV-u i hrabrost koja nema granica

Sadašnji tinejdžer je sretan ako ima Sportklub na svom TV-u - u pa može slušati kako sve komentira Goran Stojanović. Čovjek koji točno zna kako se komentira tenis, kad se šuti, jer se sve vidi, a kad treba nešto staviti u kontekst

Pogled kroz ekran: Andrija Jarak – transfer koji je zatresao medijsku scenu

Od njega se uči koncentracija, konciznost i jednostavnost izričaja, pred kamerom je jedan od nas gledatelja. Kod Jarka nema viška riječi, malo vremena pretvara u dovoljno, čovjek je uvijek na prvom mjestu

Pogled kroz ekran: Otac i TATA – četiri slova najveće ljubavi

Gabrijela se vratila u svoj grad i sretna je. Ponosna na tatu, ostaje tu. Znajući da će se kolona sjećanja i najboljih namjera prema Vukovaru vratiti. A sve s ciljem – da se ne zaboravi

Pogled kroz ekran: Ivana Petrović – književnica među novinarima ili moć pojedinca u kolektivu

Nedjeljni Dnevnik ima jedan dodatni kristal u lančiću - 'Pregled tjedna Ivane Petrović'. Šest i pol minuta zbog kojih mi bude drago i što jedan misli da ima pravo na virus, drugi preko trećeg bilda rastući ego zbog nedovoljno atraktivne funkcije, poručujući četvrtom da je pametniji i čišći od njega

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime