Nedjelja, 21 srpnja, 2024

#Temeljito: Bauk ironije i sati smeća. Može i obrnuto

Molimo izravan prijenos za one koji nisu u Zagrebu. Grickalice su spremne. Kako god okrenemo, u tjednu se vrtimo u krug. Sabor nam je donio Bauk ironije, a Tomašević sate smeća. A vjerujte mi - može(mo) i obrnuto

Zaraza koronom premijera Plenkovića spasila je njega, cijeli kabinet i čitavu javnost prije dva tjedna redovnog aktualnog prijepodneva na Markovu trgu. No, ne zadugo, jer kad se ne dogodi redovno mora – izvanredno. Ono što je sada Prijepodne, nekada je bio Sat i bilo je suvislije, korisnije i zanimljivije. Ta srijeda zamišljena je kao sjajan poligon za oporbu koja može i mora propitkivati, poentirati, skupiti koji politički bod i graditi autoput do vlasti na sljedećim izborima.

Nisu strateški koordinirani

Ovaj saziv našeg parlamenta satkan je od oporbe koja ima toliko problema u vlastitim redovima da ne stigne, primjerice, poizbacivati sve (neisto)mišljenike iz stranke, a Prijepodne je već tu. Zatekne ih. Logika takve nespremnosti koja traje godinama nalaže da će vlast to iskoristiti i poentirati tako da će ispasti bahata, nadmena i nedodirljiva. Kad je najcitiranija osoba dana vječno ironični Arsen Bauk čiju doskočicu s tražilicom ne mogu ni prepričati koliko je infantilna, onda znači da je oporbeni kurs u Hrvatskoj takav da bi uskoro, ne promijeni li se nešto – ne znam kako – oporba na toj istoj tražilici mogla postati tek natuknica na wikipediji.
 
“Nisu strateški koordinirani”, ocijenila je na N1 televiziji imidž oporbe profesorica političke komunikacije, naša kolumnistica Nikolina Borčić. I uistinu strategije nema, a kad je tako, onda premijerova svijest o tome da ga oni ne mogu ugroziti ni na jednim izborima na kojima se odluči nadmetati, postaje jako uočljiva.
 
Jednako tako uočljiva bila je prošlogodišnja svibanjska pobjeda političkih pupoljaka iz vrta Možemo! u Zagrebu. Do sada je uočljivo opće nesnalaženje i komunikacijski nezreli trenuci koji rezultiraju zbunjenošću i nevjericom. Zagrepčani su se nadali happy hoursima. A od 1. listopada dobit će – garbage hours. Od 20 do 22 sata u centru grada smjet će se iznositi smeće. Nikad prije, nikad kasnije, samo tad ili nikad. “Ako vas nema doma, pitajte susjeda ili čekajte sutra”, reći će gradonačelnik na svako pitanje iz rubrike – što ako? Tko će provjeravati kad je smeće izneseno i, još važnije, je li na zadnje putovanje ispraćeni u legalno ili ilegalno nabavljenoj vrećici? Sasvim je logično pitanje Telegramova autora Marka Repeckog – Hoće li forenzičari hodati ispred radnika Čistoće i utvrđivati koje vrećice za smeće su falsifikat?
 
Molimo izravan prijenos za one koji nisu u Zagrebu. Grickalice su spremne. Kako god okrenemo, u tjednu se vrtimo u krug. Sabor nam je donio Bauk ironije, a Tomašević sate smeća. A vjerujte mi – može(mo) i obrnuto. 
 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime