Subota, 20 srpnja, 2024

#Temeljito: Hiljadarka devalvirala – Nestašne ukuse valja usmjeravati

Dakle, 23. veljače mogao bi biti kamen temeljac izgradnje društvenih kriterija. Bit će puno nezadovoljstva, povika i pobuna jer nemamo naviku razlikovati intimno i javno

Vratite publiku u kriterije, zavapio je nedavno u eteru skladatelj Zrinko Tutić. Tjedan na izmaku učinio je prve korake u tom smjeru. Filip Zoričić, prvi čovjek Pule, odlučio je ne dopustiti turbo folk dernek u svom gradu, u prostoru koji je vlasništvo grada. “Mislim da ovaj glazbeni izričaj ne pripada našem podneblju, duhu i mentalitetu grada”, kaže čuvar europske i građanske Pule. Izazvalo je ovo puno reakcija, kao i svako uvođenje reda. Ono boli, dira, ulazi u intimni prostor, premda je javni, jer smo osjetljivi. Osjetljivi smo jer nismo navikli na kriterije, jer ih smatramo okovima koji nam sputavaju slobodu.
 
U privatnom prostoru možemo slušati što god nam nestašni i neizbrušeni ukus naložio, isto kao što, primjerice, za kvalitetni, pažljivi strasni trenutak nećemo izabrati javnu nego intimnu pozornicu. Gradonačelnik bilo kojeg grada smije, može, pa rekli bismo i mora uspostavljati kriterije. To što većina na to nije navikla, problem je te većine. Organizator derneka, izvjesna Hiljadarka, suočena s devalvacijom na pulskom tlu, najavila je da će se koncert dogoditi u Osijeku. Legitimna pitanja za prvog čovjeka Osijeka Ivana Radića bila su – zašto Osijek želi što Pula neće i kako se točno takva vrsta glazbe uklapa u duh grada na Dravi. Odgovor je stigao u vidu priopćenja u kojem se, između ostalog kaže da se koncert neće zbiti u Osijeku, te da će se u budućnosti razmišljati o kriterijima i uvjetima za najam gradskih prostora. Kažu da je na Brucošijadi jučer u Osijeku nastupala pripadnica turbo folk scene. Ova odluka je donesena jučer, nakon novinarskog upita. Za neke buduće, sretnije, brucošijade.
 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Slušaj – Pjevaj – Živi! (@hiljadarka_official)

Temelj izgradnje društvenih kriterija

Dakle, 23. veljače mogao bi biti kamen temeljac izgradnje društvenih kriterija. Bit će puno nezadovoljstva, povika i pobuna jer nemamo naviku razlikovati intimno i javno. Pa zato pod egidom slobode nekima je potpuno u redu da se, primjerice, na sceni jednog nacionalnog kazališta siluje Bogorodica, jer “slobodarska Rijeka” smije sve. Pa joj se karma poput bumeranga vrati u vidu da kao Europska prijestolnica kulture višom silom nema priliku zasjati kako je zamišljeno. 
 
Filip Zoričić svjesno je ušao u arenu loših komentara i beskriteričnog života. Ali, on s Arenom zna. Gorak okus reakcija na odluku isprat će slasna koncertna ponuda od lipnja do kolovoza. Simple Minds, Florance&The Machine, Robbie Williams, Eros Ramazzoti. I učvrstiti ju da se ne poklekne. 
 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime