Utorak, 26 ožujka, 2024

#Temeljito: Jesu li kazališta sigurno mjesto hrvatske kulture?

Politiku zanima jedno, publiku nešto sasvim drugo. Ona hoće kvalitetne predstave koje su ukorak s vremenom, želi vizionare koji nisu na mjestu intendanta radi ega i bildanja nedovoljno razvijenog samopouzdanja, nego zato što vole, dišu i teatar smatraju dijelom svoga duhovnog bića

Novi Zakon o kazalištima ušao je na Markov trg. Čekaju se runde čitanja , aklamacije vladajućih i kritike oporbe frcaju na sve strane, sve naravno očekivano, a istina kao i uvijek negdje na sredini. Politiku zanima jedno, publiku nešto sasvim drugo. Ona hoće kvalitetne predstave koje su ukorak s vremenom, želi vizionare koji nisu na mjestu intendanta radi ega i bildanja nedovoljno razvijenog samopouzdanja, nego zato što vole, dišu i teatar smatraju dijelom svoga duhovnog bića. Zagrebački HNK od rujna vodi Iva Hraste Sočo.
 
Ono što za sada dopire do nas su pozitivne reakcije publike, ali i vizija koja obećava. Osječki će HNK od travnja iduće godine voditi Vladimir Ham. Čovjek koji razumije teatar baš na način koji treba kući koja je dugi niz godina zarobljena u okovima štetnih odluka nedoraslih vladajućih garnitura. Ham će, duboko smo uvjereni, razmaknuti maglice političkog kalkuliranja i bez straha, s kvalitetnim raspolaganjem vremenom graditi odnos kazališta i publike na kvalitetnim temeljima poštovanja. To osječka publika dugo nije imala, pa i njoj i Hamu u podlozi neka svira Akijeva Pusti nek traje.

Svaka odluka Gradskog vijeća je odluka građana Splita ili?

Već neko vrijeme traje centristička vlast Ivice Puljka u Splitu. Nejak kakav jest pokušava bildati mišiće gdje god stigne, pritom obmanjujući javnost da je svaka odluka Gradskog vijeća zapravo odluka građana Splita. Još uvijek većini javnosti nije jasno zašto Srećko Šestan nije – po znanstveniku Puljku- sretan odabir za intendanta, osim po tome jer je kadar HDZ-a. Taj dobrodušni brk teatra nije se ni kandidirao za novi mandat, a od srpnja bi, odlukom Gradskog vijeća, ne i građana Splita, splitski HNK trebao voditi glumac Vicko Bilandžić.
 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Ivica Puljak (@ivicapuljak)

Slobodarska je Rijeka, pak, u teatarskom smislu slobodna od Marina Blaževića, a vršitelj dužnosti je operni solist Bojan Šober. Zanimljivost novog prijedloga Zakona jest preslagivanje bitnosti Kazališnog vijeća, čije sastave uistinu treba provjetriti i kriterije kandidature predložiti.Predstave veće od Oscara

Opet slatkiš stiže iz Splita. Puljak se inače slaže s tim da gradonačelnik ima veće ovlasti, osim u slučaju izbora intendanta – tada ne. Valjda duboko svjestan svojih nesnalaženja u bespućima kulturne zbiljnosti. 

Intendanti ne smiju zaboraviti da se najljepše sanja u toplini kazališta i da publika voli to sigurno mjesto svoga bića. Dok četiri najveće kazališne kuće to opet to ne postanu, pohitajmo svi po Sigurno mjesto u kino. Film Jurja Lerotića čeka na publiku, a publika dugo Nije vidjela ovakav film. Veći od svega, i od Oscara također. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime