Srijeda, 3 travnja, 2024

#Temeljito: Iskorak, suze, sumnja

Činjenica da ima jasan stav o pravu na izbor žene o sudbini vlastitog tijela, ali i istospolnim parovima i njihovoj djeci, razboritom dijelu društvenog spektra ne daje prostora za sumnju. Onaj drugi djelić mora na nečemu vegetirati

Danima iz glave ne izlazi obraćanje javnosti nadbiskupa riječkog Mate Uzinića koji je progovorio o najmučnijim zbivanjima u svetim odajama i zaplakao pred kamerama spominjući da se jedan od pripadnika klera iživljavao nad dječacima u dobi od šest do 13 godina. Zlotvor ne zaslužuje da mu se u ovim retcima spominje ime, jer za ovu priču nije ključan. Ključno je pitanje zašto dio javnosti sumnja u iskrenost Mate Uzinića bez gledanja šireg konteksta njegovog dosadašnjeg djelovanja. Ili možda upravo zbog toga.Crkva je velik, star i trom sustav u čija gnijezda stršljenova i predatora nije lako taknuti. Čim se netko usudi, biva kažnjen. Možda upravo u tom kontekstu treba gledati premještaj Mate Uzinića iz Dubrovnika u Rijeku, sada, pokazalo se, plamteću točku klerikalnih ćudoređa. Uzinić je dosad u kriznim društvenim situacijama reagirao trezveno, jasno i ljudski. “Radije bih umro od cjepiva, nego živio sa spoznajom da sam nekoga zarazio”, govorio je usred lockdowna na javnoj televiziji i upisao se zlatnim slovima u almanahe hrvatske inteligencije, a to nije jedina izjava na tom tragu.

Različiti nastupi 

S ovim i sličnim stavovima Uzinić se može nositi sam, ali za rješavanje stoljetnih problema nepoćudne vrste, ipak mu treba pomoć. Koja, čini se, izostaje jer nema volje. Nekidan u radijskoj emisiji klerikalni djelatnik kaže – nije ovaj potez Uzinića povijesni – bilo ih je još. I spomene prvu kapicu đakovačko – osječke nadbiskupije Đuru Hranića koji je nedavno na istu temu govorio -potpuno različito od Uzinića. Slavonska se kapica uprla objašnjavati da nije reagirao na dojavu župskog alarma zato što se starom čovjeku kad ga mičete s mjesta ruši cijeli svijet. Srušila se njemu koncepcija obrane, pa kad je dobio po prstima morao se ispričavati. A svaka je repriza, zna se, gora od premijere. I dok se Uziniću rosilo oko, Hraniću se, vjerujemo ispod statusne kapice rosilo čelo. Razloge zna on i nada se da ih javnost doznati neće.

Zato ova dva nastupa ne mogu doći u istu rečenicu. Suze su iskorak stoljetnih razmjera jer su iskrene i odraz su karaktera čovjeka koji je dosad uvijek govorio ispravno. Činjenica da ima jasan stav o pravu na izbor žene o sudbini vlastitog tijela, ali i istospolnim parovima i njihovoj djeci, razboritom dijelu društvenog spektra ne daje prostora za sumnju. Onaj drugi djelić mora na nečemu vegetirati. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime