Utorak, 19 listopada, 2021

Kuhača i telecaster: Arsen i Šibenik (2.) – O šibenska spizo mila

Bez obzira je li vam novčarka plitka ili duboka, jeste li za slow-food sljedove i nova gastronomska iskustva ili pak marendaški tradicionalist, Šibenik je pravo mjesto za vas

Šibenska je gastro-priča danas čudesan spoj tradicijske marendaške ponude i vrhunske gastronomije. 

S jedne strane tog simboličnog luka stoji ‘Pelegrini’, najbolji hrvatski restoran u kojem stoluje čarobnjak Rudi Štefan, a s druge je, recimo. konoba ‘Šimun’. Potonja smještena taman na zgodnoj lokaciji u blizini šibenske tržnice i korak-dva udaljena od kultne marendaške gastro adrese ‘Penkale’. 

KLAPA MASLINA ‘Šibenska balada’

 

Ima li ikakve veze između ova dva gastronomska pola? Ima. U oba slučaja riječ je naime o ispovijedanju iste gastronomske filozofije koja se temelji na što je moguće više lokalnih namirnica i tradicijskih recepata.

Gastronomska filozofija koja se temelji na lokalnim namirnicama

Naravno, kod ‘Šimuna’ oni su imperativ a kod Rudija polazište za dekonstrukciju i nove gastronomske konstrukcije. Kod ‘Šimuna’ su na jelovniku klasici lokalne marendaške baštine. Čije boje brane janjeće i juneće tripice, teletina iz škrovade, gulaš, pašticada, teletina s bižima, punjene paprike, hobotnica na salatu…
U ‘Šimuna’ tako petkom valja otići na odličan bakalar na bjanko. Skuhan po domaću, s krumpirom i začinjen odličnim domaćim maslinovim uljem. Ništa slabije nisu ni janjeće tripice. Oba ova jela, kao svoju autorsku pohvalu tradicijskoj gastronomiji, Rudi Štefan je pak pretvorio u jedno: naprosto senzacionalan ‘Bakalar tripice čips’.
Želudac bakalara – odatle ono ‘tripice’ u imenu – ‘frigan’ je u dubokom ulju postavši hrustavi čips sljubljen krumpirom, svježim domaćim sirom iz šibenskog zaleđa te čilijem kojeg, naravno, kao i većinu povrća uzgaja sam Štefan. Baš kao i Vesna Bibić u nedalekom Plastovu iznad Skradina (apsolutna preporuka za ljubitelje ića i pića), i Rudi pristupa lokalnim namirnicama pa i onim ‘najprofanijim’ ili najpodcijenjenijim, s respektom i željom da im kulinarskim umijećem dadne novo značenje. 

KLAPA ŠIBENIK ‘Šibenik je to’

 

Neponovljiva i originalna jela

U ‘Pelegriniju’ se jelovnik stalno mijenja pa bi valjalo tamo navratiti barem jednom godišnje i kušati neponovljiva i originalna jela. Recimo, u šibenskim konobama – a bogme ni nigdje uzduž i poprijeko Jadrana osim ponekad u splitskoj konobi ‘Otprilike ovako’ – nećete više na jelovniku naći morskog ‘strvinara’ volka.

Pelegrini – riblja salata

Na salatu, na crveni ‘toć’ ili kao polpete možete ga spremiti još samo kod kuće, no kod Rudija – kad volaka ima – u kozjem je mlijeku a na posteljici od blitve i posut prahom od ikre pastrve, prometnuo se u ultimativnu senzaciju za nepce. 

KLAPA ŠIBENIK ‘Šibenske uspomene’

 

Dobro se jede i u ‘Pjatu’ a pravim izjelicama i ljubiteljima odojka na ražnju nije problem skoknuti u Konjevrate kod ‘Vinka’. Uz prethodnu rezervaciju jer u ‘Vinka’ se ne odlazi već – hodočasti. 
Jedva stotinjak metara od ‘Pelegrinija’ i katedrale Sv. Jakova, nalazi se kultno marendaško gnijezdo logičnog imena – ‘Marenda’.


Konoba je apsolutni favorit šibenske marendaške iliti male spize. Aduti ‘Marende’ su svinjska oglavina s ljutikom, buncek narezan na sitne komade, svinjska rebra, svinjski vrat no vrijedne svake pažnje su i leća ‘za na žlicu’ te sitna frigana riba poput friških girica.
Čak i za paklenih vrućina u kaletama oko ‘Marende’ možete naći sol u hladovini, što će reći i uživati u ‘neprimjerenom’ ljetnom meniju.
Iliti – svinjarijama. Kako krivo. Jer uz sasvim solidan kućni debit/maraštinu sušeno svinjsko meso očišćeno od debele kože i s idealnim omjerom bijelog i crvenog, bez problema klizi niz grlo.  

ANSAMBL DALMACIJA ‘Marenda’

 

Bez obzira je li vam novčarka plitka ili duboka, jeste li za slow-food sljedove i nova gastronomska iskustva ili pak marendaški tradicionalist, Šibenik je pravo mjesto za vas.
Kvragu, čak im je i ‘masan burek’ za kojim ćete u pekari ‘Dan i noć’, naoružani s par limenki hladnog piva, rado posegnuti u dva-tri iza ponoći – sasvim pristojan!

Pročitajte još...

Ostavljaju bez daha: Najspektakularniji vidikovci na jadranskoj obali i otocima

Putujući Jadranskom magistralom, ali i malo skrećući s puta, penjući se na vrhove planina i istražujući otoke naići ćete na posebno izgrađene vidikovce, ali i one prirodne - gdje god da odete uživat ćete u pogledu i snimiti savršene 'Instagramske' fotografije

Mixer jednog imidža: Nadia Nadim – od afganistanske izbjeglice do najbolje nogometašice na svijetu

Nadia Nadim je danas jedna od najplaćenijih nogometašica na svijetu, čija je obitelj morala izbjeći iz domovine zbog talibana. Uz sve to, uskoro će postati i kirurginja, a govori i devet jezika. Njezin je život nevjerojatna priča o djevojčici koja se nije predala nemoći, već je pobijedila okolnosti sportom

Tomislav Fain: Turizam kakav smo poznavali prije pandemije više nije moguć!

Pred turističkim agencijama je borba za opstanak i preživljavanje. Naime, rezultate uspješne turističke sezone ne dijele u dovoljnoj mjeri i turističke agencije čija se većina usluga i specijalizacija ne zasniva na suncu i moru u špici sezone, ističe predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija

Je li ona nova Samantha Jones? Cure iz ‘Seksa i grada’ su opet – četvorka!

Čini kako je Kim Cattrall (drska Samantha Jones) u potpunosti zaboravljena i više nitko ne pita za nju. Zato je Nicole Ari Parker, američka manekenka i glumica - novo lice o kojem svi žele sve znati

Povezano

Kuhača & Telecaster: Tajna ‘materine spize’

Trend zdrave hrane te potraga za autohtonim namirnicama i organski uzgojenim voćem i povrćem doveo je, naime, do rehabilitacije, a uskoro i do fascinacije, zaboravljenim okusima i mirisima tradicijske kuhinje

Kuhača i telecaster: Maslac – i Marlon Brando ga je volio…

Očito i u glazbi, kao i u gastronomiji – ništa nije moglo proći bez maslaca. Bio on onaj 'izvorni' dobiven od nehomogeniziranog vrhnja odnosno mliječne masnoće i proteina iz mlijeka ili pak od kikirikija, pekana, badema, kakaa...

Kuhača i telecaster: Tolkien – ‘Gospodar prstenova’ u glazbi i kuhinji

Bajkovite avanture iz Sredozemlja i pohod hobita do Sauronovog srca zla u Morodoru očekivano su našle plodno tlo kod heavy metal glazbenika u sedamdesetima čiji su tekstovi bili prepuni vještica i demona, sila mraka i likova pozajmljenih iz srednjevjekovnih britanskih mitova te skandinavskih saga

Kuhača i telecaster: Kapare – Od lista do kaparuna

Ako i nema baš mnogo pjesama koji govore o ukiseljenim ili usoljenim pupoljcima omiljenim diljem Mediterana (ali i mnogo šire) recepata ima kol'ko voliš. Jer, kapare, su veoma iskoristive

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime