Subota, 27 srpnja, 2024

Najbolji od najgorih: Filmovi koji su osvojili Zlatnu malinu

Svi znamo za Oscare koji nagrađuju najbolje filmove, no što je s nagradama za najgorje filmove?

Jeste li ikad razmišljali o tome da filmski kritičari ponekad ne znaju donijesti ispravnu odluku? Svi znamo za Oscare koji nagrađuju najbolje filmove no što je s nagradama za najgorje filmove? Tome služi Zlatna malina koja svake godine nagrađuje najgorje filmove no neki su postali kultni filmovi koje nikako ne bismo svrstali u tu kategoriju. 



Danas u filmskom svijetu postoji mnoštvo nagrada koje se odvijaju na godišnjoj razini, od daleko najpoznatijih i najprestižnije dodjele Oscara pa sve do Emmya ili Zlatnog globusa. Nagrade su to koje se dodjeljuju u sklopu najboljih filmskih dostignuća protekle godine, ali postoji nagrada za kategoriju najgorih filmova. Riječ je o dodjeli nagrada Zlatna malina koja se održava svake godine od 1981. godine.

Kratka povijest Zlatne maline

Nagrada se dodjeljuje od 1980. godine za najgore filmsko ostvarenje. Održava se svake godine u Los Angelesu. Ona je svojevrsno “zagrijavanje” za dodjelu Oscara jer je na kalendaru najčešće dan prije najprestižnije dodjele u filmskoj industriji. Filmovi su nominirani u deset kategorija, a rekord u broju osvojenih nagrada, njih čak 12, drži glumac Sylvester Stallone. 

Među dobitnicima Zlatne maline su neki filmovi koji su odlično prihvaćeni od strane publike. Izdvajamo 10 najboljih filmova koji su osvojili Zlatnu malinu. 

1/ Rambo 2

2/ Žena mačka

3/ Mačke

4/ Transformeri 

5/ Sumrak saga 2

 

Naslovna fotografija: IMDb

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime