Petak, 22 ožujka, 2024

Ne sramite se suza: Ovo je 20 najtužnijih filmova svih vremena

Bez obzira odvijaju li se u klasičnom dječjem filmu, obračunu superheroja ili u ljubavnim romansama, zasuzit će vam oči. Slijedi mnogo spojlera, pa oprezno s čitanjem!

Bez obzira što vam je bilo tko rekao, potpuno je u redu tugovati za izmišljenim likovima. Ako ste se na neki način povezali s filmom koji gledate, tada je gotovo nemoguće gledati kako osoba ili osobe ili životinja ili animirani imaginarni prijatelj umire.



Ove srceparajuće filmske smrti teško je gledati, a još teže zaboraviti. Bez obzira odvijaju li se u klasičnom dječjem filmu, obračunu superheroja ili u ljubavnim romansama, zasuzit će vam oči. Slijedi mnogo spojlera, pa oprezno s čitanjem!

1/ Emma Greenway, Vrijeme nježnosti

Ovaj film snimljen 1983. godine prikazuje složeni odnos majke i kćeri. Do poboljšanja odnosa dolazi tek nakon što je Emmi Greenway (Debra Winger) dijagnosticiran terminalni rak. Nakon godina nesuglasica, Emma se pomiri s majkom (Shirley MacLaine) i oprosti se od svoja dva sina, od kojih je stariji već bijesan zbog toga što ih je napustila. Emina scena smrti je iznimno teška. Dok njezin suprug spava pored nje, ona s majkom razmjenjuje pogled iz druge sobe dijeleći tajnu koja pripada samo njima.

2/ Tony Stark, Osvetnici: Endgame

Tony Stark, kojeg glumi Robert Downey Jr., pokrenuo je cijeli Marvel Cinematic Universe, pa je prikladno da kraj njegove priče bude – epski. U Endgameu, Tony ne želi pokušati promijeniti prošlost, bojeći se da će izgubiti kćer Morgan (Lexi Rabe), ali na kraju popusti i pridruži se timu u njihovoj misiji da se vrate u prošlost i ponište “pucanje” koje je izbrisalo polovicu svjetske populacije. Rukavica u kojoj se nalaze potrebni beskrajni kamenčići previše je snažna da bi čovjek mogao s njom normalno upravljati, pa Tony to čini znajući da će to značiti i njegovu smrt i obnovu njegova svijeta. 

3/ Stari Žučko, Stari Žučko

Temeljen na istoimenom romanu, Stari Žučko priča priču o dječaku i njegovom psu – ali sve čega se sjeća itko tko je gledao film je kraj. Travis (Tommy Coates) prisiljen je uspavati svog voljenog Starog Žučka, koji je postao bijesan. Ovo je brutalni prikaz izgubljenog prijateljstva, a sva djeca koja su gledala film, zajedno su s Travisom proživljavala tugu i liječila slomljeno srce.

4/ Beth March, Male žene

Najtužniji element romana Louise May Alcott ujedno je i najtužniji dio svake adaptacije priče. Beth (Eliza Scanlen), najljubaznija je sestra March i jednostavno je previše čista za ovaj svijet te se nikad u potpunosti ne oporavi od šarlaha, od kojeg je oboljela u djetinjstvu.

5/ Bambijeva majka, Bambi

Šanse su prilično velike da je ovo prva smrt filmskog lika koje se sjećate. Bambi desetljećima obilježava djecu svojim najtraumatičnijim prizorom: Bambijevu majku ustrijeli lovac, ostavljajući mladog jelena potpuno samog u šumi. Eksplozija sačmarice ostavlja publiku bez sumnje u ono što se upravo dogodilo.

6/ Noah Calhoun i Allie Hamilton, Bilježnica

Ljubavna priča o dječaku iz radničke klase (Ryan Gosling) i bogatoj djevojčici (Rachel McAdams) koja se odvija u ‘Bilježnici’ zapravo pripada dvoje starijih građana na uvodnoj sceni filma. Noah (James Garner) priča svojoj supruzi Allie (Gena Rowlands) o njihovoj prošlosti, jer joj je demencija uzela sjećanja. Postoji jedan svijetli trenutak kad se sjeti što su jedno drugome, ali traje vrlo kratko. Na kraju filma otkriva se da par umire u snu, i dalje se držeći za ruke.

7/ Héctor, Coco

Istina, Héctor (Gael García Bernal) već je mrtav kad ga publika upozna, ali ovaj Pixarov mjuzikl isprva zadržava neke informacije o njegovoj smrti. Mladi Miguel (Anthony Gonzalez) vjeruje da je Héctor njegov vodič kroz Zemlju mrtvih, gdje se nada da će dobiti blagoslov od čovjeka za kojeg misli da je bio njegov pra-pradjed, poznati glazbenik Ernesto de la Cruz (Benjamin Bratt). Ali, saznaje da je Ernesto otrovao svog partnera koji mu je pisao pjesme, Héctora – stvarnog Migelovog pretka – i ukrao mu rad. Srećom, uz Miguelovu pomoć živi i mrtvi mogu mu ispraviti sjećanje.

8/ Jackie Harrison, Pomajka

Jackie (Susan Sarandon) neće preživjeti dijagnozu raka i zapravo ne umire na ekranu, ali ovi olakotni faktori ne čine gubitak manje uznemirujućim. Ono što se čini kao priča o ženskom suparništvu s novom suprugom bivšeg supruga – koja je slučajno Julia Roberts – ispada kao priča o pomirenju sa smrću i učenju puštanja.

9/ Bubba, Forrest Gump

Benjamin Buford “Bubba” Blue’s (Mykelti Williamson) nije jedina smrt kojoj svjedoči naš nevjerojatni junak Forrest Gump (Tom Hanks) tijekom svog izvanrednog života – ali zasigurno je najnasilnija. Bubba umire pored njega u Vijetnamu. Forrest uspije odvesti Bubbu na mirnije mjesto za posljednje zbogom, a “Želim ići kući” posljednje su Bubbine riječi njegovom “najboljem dobrom prijatelju”. Forrest mu odaje počast tako što je postao kapetan broda za škampe i dao njegovo ime svojoj tvrtki.

10/ Hillary Whitney, Beaches

Beaches prikazuju prijateljstvo C.C. Bloom (Bette Midler) i Hillary Whitney (Barbara Hershey), dvije žene vrlo različitih snaga i snova, koje se rastaju i vraćaju jedna drugoj nekoliko puta tijekom svog života. Nažalost, Hillary prekida tradiciju kad joj se dijagnosticira ozbiljan srčani problem, a njezino srce ne može na vrijeme biti transplantirano. Dokazujući da su jedna drugoj ljubavi života, C.C. usvaja Hillaryinu kćer i potom joj odaje počast tijekom koncerta, izvodeći prvu pjesmu koju je Hillary čula kako pjeva dok su bile djeca.

11/ Jack Dawson, Titanik

Bez obzira vjerujete li ili ne da je mogao stati na vrata, vjerojatno ste pustili suzu nakon smrti Jacka Dawsona (Leonardo DiCaprio), dječaka koji je nadahnuo Rose (Kate Winslet) da odbaci svijet privilegija u kojem je rođena i zapravo početi živjeti život. Jack to čini živeći život iz dana u dan i prihvaćajući avanturu, zbog čega je toliko teško gledati kako njegovo smrznuto tijelo tone u ocean.

12/ Marley, Marley i ja

Ako gledate filmove o psima, obično možete pretpostaviti da će završiti smrću psa. (A čak i ako nije, najbolje je pripremiti se za najgore!) Ovo nije iznenadilo čitatelje hit-memoara na kojima se temelji ovaj film, ali još je gore gledati sve to na ekranu. Iako film prikazuje nestašnog labradora, on živi život punim plućima i uz ljubav svoje obitelji. Scena u kojoj Marley ugiba – slomit će vam srce.

13/ Logan, Logan

Logan se ne razlikuje od bilo kojeg drugog filma o X-Menima. Hugh Jackman posljednji se put u franšizi pojavljuje kao Wolverine. U ovom alternativnom vremenu, obožavatelji gube i Charlesa Xaviera (Patricka Stewarta), ali većina suza rezervirana je za Logana. Umire braneći Lauru (Dafne Keen), mladog mutanta stvorenog njegovim DNK. Posljednja scena filma prikazuje Lauru kako okreće križ na improviziranom grobu kako bi napravila “X”.

14/ Jamie Sullivan, Šetnja za pamćenje

Poput ‘Bilježnice’, i ovaj je tinejdžerski film zasnovan na romanu Nicholasa Sparksa. U glavnim su ulogama Jaime kao kći propovjednika i Landon, popularni zločesti dječko koji se zaljube kad ih školska predstava natjera na druženje. Jamie u ranoj fazi njihove veze otkriva da ima leukemiju, a kad se ona pogorša, Landon traži od nje da se uda za njega. Zajedno provode jedno posljednje ljeto prije nego što Jamie umre. Čineći priču još potresnijom, Sparks je otkrio da je knjigu nadahnula njegova mlađa sestra koja je umrla od raka 2000. godine.

15/ Mufasa, Kralj lavova

Zbog zločestog brata Scara, Mufasa, Kralj lalova, smrtno nastrada. Svo vrijeme, njegov sin Simba snosi krivnju, ali ipak odluči pruzeti tron od zločestog strica. Samo stampedo dovoljan je da uplaši mlade gledatelje, ali prizor Simbe koji pokušava probuditi beživotno tijelo svog oca Mufase teško je zaboraviti.

16/ Artax, Beskrajna priča

Ovaj fantastični film za djecu iz 1984. bavi se nekim prilično odraslim temama, posebno u sceni u kojoj mladi junak Atreyu (Noah Hathaway) gubi svog vjernog pratioca, konja Artaxa, u živom blatu. Bijelog konja brzo zarobi blato, ostavljajući Atreyu izbezumljenim. Srećom, na kraju su se ponovno okupili, ali Artaxova privremena smrt ne može biti lagana gledateljima.

17/ John Coffey, Zelena milja

Radnja filma, temeljenog na romanu Stephena Kinga, Zelena milja, prvenstveno je smještena u zatvor gdje Paul Edgecomb (Tom Hanks) nadgleda ostale stražare koji se brinu za muškarce koji čekaju na smrt. Među njima je i John Coffey (Michael Clarke Duncan), čovjek s mentalnim invaliditetom koji je nepravomoćno osuđen za ubojstvo. Nakon što ga je upoznao dovoljno dobro da povjeruje u njegovu nevinost, Paul još uvijek mora nadgledati Johnovo pogubljenje, tijekom kojeg muškarac traži da mu ne pokrivaju glavu – jer se boji mraka.

18/ Ellie, Nebesa

Prvih 10 minuta Pixarovog filma ‘Nebesa’ dovest će u iskušenje vaše suzne kanale. To je prikaz dugog i sretnog života Carla (Ed Asner) i njegove supruge Ellie (Elizabeth Docter), od trenutka kad su se povezali kao djeca. Dijeli ih snažna znatiželja i ljubav prema istraživanju, ali stalno odgađaju putovanje iz snova u Paradise Falls. U starijoj dobi Carl napokon planira krenuti na putovanje, ali Ellie pozli i umre prije nego što uspiju otići. Sjećanje na nju potiče Carla da njihovu staru kuću poveže balonima i odleti na mjesto o kojem su sanjali.

19/ Romeo i Julija, Romeo + Julija

Ne možete se iznenaditi što Romeo (Leonardo DiCaprio) i Julija (Claire Danes) umru jedno drugom u naručju na kraju Romea + Julije. Ove scene će vam zasigurno potaknuti suze u očima.

20/ Maggie Fitzgerald, Djevojka od milijun dolara

Frankie (Clint Eastwood) u početku oklijeva trenirati ambicioznu boksačicu Maggie Fitzgerald (Hilary Swank), ali ona ga na kraju nagovori i uđe mu pod kožu. Karijera joj je u usponu sve dok pogrešno postavljena stolica i udarac ne dovedu do toga da postane paralizirana od vrata prema dolje. Njezina je obitelj okrutna i gladna novca, pa je jedina osoba koju Maggie može tražiti da joj suosjećajno okonča život njezin trener. Suprotno savjetima mnogih, Frankie čini ono što ona zatraži, govoreći joj u hodu da njegov nadimak za nju – “mo cuishle” – na irskom znači “moja draga, moja krv”.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime