Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Uživajte u Uskrsu uz filmsku čaroliju: 10 filmova savršenih za nadolazeći blagdan

Sviđa li vam se ideja da gledate filmove koji slave proljeće, obnovu i obnovljeni duh, ili možda želite uživati u klasičnim pričama koje nas podsjećaju na dublje vrijednosti života?

Odabir savršenog filma za gledanje tijekom Uskrsa može biti jednako važan kao i odabir pravog jela za blagdanski stol. S obitelji i prijateljima okupljenima oko nas, tražimo nešto što će dodati čaroliju našem zajedničkom vremenu provedenom u ugodnom ozračju. Zato smo se upustili u misiju pronalaženja deset filmova koji su ne samo zabavni, već i tematski prikladni za ovaj blagdan.



Sviđa li vam se ideja da gledate filmove koji slave proljeće, obnovu i obnovljeni duh, ili možda želite uživati u klasičnim pričama koje nas podsjećaju na dublje vrijednosti života? Bez obzira na vaše želje, naša lista od deset filmova pomno je odabrana kako bi svakom gledatelju pružila nezaboravno iskustvo gledanja tijekom Uskrsa. Pa, pripremite kokice (ili čokoladna jaja), udobno se smjestite i spremite se za putovanje kroz filmove koji će dodati dodatni sjaj vašem uskršnjem vikendu!

A Week Away 

Iako Netflixov originalni hit nije direktno povezan s datumom Uskrsa, dotiče se tema ovog praznika. ‘A Week Away’, kršćanski tinejdžerski mjuzikl, istražuje ljubav, suosjećanje i prihvaćanje. Film prati problematičnog Willa, koji zbog svoje vjere odlazi u crkveni ljetni kamp i tamo se zaljubljuje.

Chocolat

Uskrs nije potpun bez slatkiša. Ne možemo odoljeti slatkišima, posebno uz un peu de chocolat (malo čokolade). A gdje bismo mogli pronaći bolje slatkiše nego u čarobnoj slastičarnici Vianne, predivne autsajderke koja svojim slasticama osvaja srca stanovnika i revnog gradonačelnika malog francuskog sela? Priča počinje u korizmi i doseže vrhunac za Uskrs, neprestano šireći poruku punu ljubavi tijekom cijelog vremena.

Come Sunday

Ovaj biografski film temelji se na istinitoj priči Carltona D’Metriusa Pearsona, međunarodno poznatog kršćanskog svećenika koji je stavljen na stup srama nakon što je iznio kontroverzne stavove o postojanju pakla te izjavio da Bog voli sve, uključujući homoseksualce. U filmu također glume Jason Segel, LaKeith Stanfield, Martin Sheen i Dola Rashad.

Cookie’s Fortune

Radnja ove komedije Roberta Altmana iz 1999. godine smještena je u mali južnjački grad zvan Holly Springs i fokusira se na smrt starije udovice. Iako su svi dokazi upućivali na samoubojstvo, udovicine pobožne nećakinje odluče preokrenuti priču i predstaviti scenu kao jezivo ubojstvo kako bi prikrile takvu ‘sramotu’, što dovodi grad u bespotrebnu potragu tijekom uskršnjeg vikenda. U filmu se ističu zvijezde poput Julianne Moore, Glenn Close i Liv Tyler.

 

Donnie Darko

Zamislite lov na uskršnja jaja, ali na nešto drugačiji način. Ne mislimo na obično skrivanje plastičnih igračaka po kući za djecu. Mislimo na gledanje filma s toliko pažnje da uhvatite senzorne tragove koje scenaristi i redatelji pažljivo postavljaju kroz svoj rad. To su sitne naznake, pomno smještene geste i subverzivne nagovještaje koji čekaju oštre i promišljene gledatelje. ‘Donnie Darko’, nadnaravni triler o djetetu koje ima vizije čudnog zeca, obiluje takvim elementima koji čekaju da ih otkrijete.

Easter Parade

Ovaj klasik iz 1948. godine, u kojem glume Judy Garland, Fred Astaire i Ann Miller, temelji se na popularnoj pjesmi istog imena koju je snimio Irving Berlin 1933. godine. Priča – romantična komedija o čovjeku koji gubi svoju plesnu partnericu i zaljubljuje se u sljedeću – zapravo je samo prelazak s jednog glazbenog broja na sljedeći. Dakle, ako želite uživati u pjevanju, step plesanju ili romantičnim zapletima, ovo je film za vas. Spremite se za uskršnju paradu koja će vas očarati svojim šarmom i glazbenim brojevima.

Easter Sunday

U ovoj komediji debitira Jo Koy, poznati stand-up komičar koji je ove godine bio domaćin dodjele Zlatnih globusa. Uz Tia Carrere, Eugenea Cordera, Loua Diamonda Phillipsa i druge, film slavi obiteljska okupljanja i filipinsku kulturu, koristeći Koyeva osobna iskustva i humoristični stil stand-upa kako bi izazvao niz smijeha koji će publiku ostaviti u suzama od smijeha.

Ljiljani u polju 

Sidney Poitier glumi u ovoj drami iz 1963. godine koja prati putnika koji se zaustavlja na udaljenoj farmi na svom putu prema zapadu i na kraju pomaže katoličkim časnim sestrama koje tamo žive da izgrade crkvu u pustinji. Bilo koje vrijeme je izvrsno za gledanje klasika s Poitierom, ali Uskrs posebno izvlači osjećajnost za stavljanje ovog oskarovca na popis gledanja, jer teme filma o žrtvovanju i pomoći drugima savršeno odgovaraju duhu ovog blagdana. Osim toga, ljiljani su simbol Uskrsa.

Peter Rabbit i Peter Rabbit 2

Oduševite cijelu obitelj s dvostrukim filmskim doživljajem u kojem glavnu ulogu igra omiljeni šarmantni sisavac. James Corden donosi svoj neodoljivi humor u liku zeca u jakni, koji je stvorila engleska spisateljica Beatrix Potter još 1902. godine. U oba filma, Domhnall Gleeson i Rose Byrne suočavaju se s njegovim nestašnim podvizima, a nastavak nudi još više uzbudljivih avantura koje nadmašuju original.

Pasija

Uskrs simbolizira uskrsnuće Isusa Krista tri dana nakon njegove smrti razapinjanjem na križu. ‘Muka Kristova’ prikazuje moguće posljednje trenutke tog petka prije Isusove smrti na križu. Ovaj biblijski ep pruža visceralan prikaz izdaje, suđenja i raspeća, sadržeći slikovite i krvave detalje. Iako je film brutalan, istovremeno je i inspirativan do samog kraja.

Naslovna fotografija: YouTube Screenshot 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime