Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Ecija Ojdanić: Drniš i okolica krajem srpnja postaju kazališni centar Hrvatske

Zahvaljujući glumici Eciji Ojdanić, koja nikad ne krije koliko voli svoj rodni grad, u Drnišu se od 23. do 27. srpnja održava kazališni festival 'Goodfest' - na kojem ćemo gledati neke od najboljih predstava i glumačkih imena u Hrvatskoj

Kada netko spomene Drniš – prva asocijacija, sasvim sigurno, svima je najbolji pršut na svijetu, sirevi i vina, ali i kraj bogate povijesti i ljudi koji su u našoj povijesti ostavili dublji trag.



No, ovog ljeta Drniš definitivno postaje i kazališni grad jer zahvaljujući suradnji hrvatske glumice (Drnišanke, naravno) Ecije Ojdanić i Ivane Menđušić, direktorice TZ grada, u Drnišu će se od 23. do 27. srpnja održati kazališni festival ‘Goodfest’.

U goste stižu neka od najpoznatijih glumačkih imena u Hrvatskoj

“Goodfest je festival nastao iz moje dvije ljubavi; ljubavi prema kazalištu i ljubavi prema Drnišu. U meni je već dugo vremena rasla potreba da Drnišu vratim bar dio ljubavi koju sam dobila u bezbrižnom djetinjstvu. Trudim se mom gradu dati ljubav kroz ono što najbolje znam, kroz kazališnu umjetnost. Živimo u izuzetno zahtjevnim vremenima, kada je sve teže nego što je bilo inače, no upravo ta vremena su bila pokretač. U njima neki samo vide probleme, a drugi prilike. Moja Moruzgva je, za te prilike, radila fantastično, no kada smo bili ‘zatvoreni’ ostajalo je vremena da svoje želje, o kojima sam dugo maštala, krenem realizirati. Danas sam sretna što sam to vrijeme stvarala i radila jer, nadam se, da će ovo ljeto Drnišanima biti nasmijano i zabavno, da će glumci uživati u izletima koje im je priredila TZ Drniša, da će se vratiti u svoje gradove s nezaboravnim uspomenama. Želja mi je da se ostatak Hrvatske upozna ovaj prekrasan kraj umjetnika, glazbenika, kipara, intelektualaca i vrijednih, srdačnih ljudi. Drniški kraj je destinacija iz snova, naša Provansa, bogate kulturne, povijesne, sakralne, gastronomske i sportske turističke ponude”, izjavila je Ecija Ojdanić.

Predstava ‘Majstori’

Kazališni projekt ugostit će neka od najpoznatijih hrvatskih kazališnih i glumačkih imena, a predstave u već dogovorenom programu obradit će neke od aktualnih tema o kojima svakodnevno razgovaramo ispijajući popodnevne kave. Smijeha i dobrih vibracija također neće nedostajati, a publika će imati prilike nakratko vratiti se i u osamdesete u malo drugačijem i humorističnom duhu.

Koje sve predstave možete pogledati na Goodfestu?

Predstava ‘Majstori’, koja je svoju premijeru doživjela prošle godine, otvara prvi dan festivala. Petra Dugandžić, Ecija Ojdanić, Jasna Palić Picukarić, Matija Šakoranja, Siniša Ružić i Ivan Colarić kroz radnju smještenu u Zagrebu u vrijeme nakon potresa donose jasnu sliku što nam se događa kao društvu, ali i kao pojedincu. Autorica predstave je Ana Tonković Dolenčić, a za režiju je zaslužan Krešimir Dolenčić.
Drugog dana festivala na scenu će stati glumica i spisateljica Arijana Čulina, koja u predstavi ‘Disco baba’ odlučuje postati DJ, kojem je uzor Tina Turner, nostalgično se prisjećajući mladih dana i odlazaka u disco kroz priču o svemu što se promijenilo od kada je bila mlada.
Na programu je i nastavak hita ‘Cabaret preko veze’ – ‘Vla-Vla-Vlajland cabaret’ kao druga epizoda pustolovina Vlajne čistačice, koju utjelovljuje Ecija Ojdanić. Kulturološki nesporazumi i melodramatske zavrzlame koje su je snašle u Njemačkoj, zemlji snova mnogih naših gastarbajtera, ponovno će zabaviti publiku, ali i poslati važnu poruku. Za režiju je zaslužan Ivan Leo Lemo.

Vla-Vla-Vlajland cabaret

Festival traje pet dana, a ulaz na sve predstave je besplatan

Gostuje i predstava ‘Krtice’ u režiji Ljubomira Kerekeša, u kojoj glavnu ulogu igra mladi i višestruko nagrađivani Jan Kerekeš, koji je za ovu predstavu bio nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta 2015. godine. Predstava na maksimalno duhovit način prikazuje borbu domara nogometnog kluba s neumornim krticama, koji će pokušati otjerati isprobavajući sve metode koje su ikad ikome pale na pamet. 

Jan Kerekeš u predstavi ‘Krtice’

Za kraj festivala ostavljena je predstava o kojoj će se sigurno pričati ove godine, a publika u Drnišu ima priliku među prvima vidjeti kakva je nova predstava kazališta Moruzgva, nastala u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića u Dubrovniku –

Scena iz predstave ‘Jel’ tako, Zorane?’

 Predstava u fokusu ima obiteljski događaj koji razotkriva njihove neuralgične točke iz prošlosti, istovremeno se ispreplećući s aktualnim događajem člana obitelji koji je nehotice izazvao sukob s osobom drugačije nacionalnosti. Vječno, pa tako i danas, aktualne teme u ovoj predstavi su oblikovane uz veliku dozu humora, koji se s jedne strane suptilno poigrava s klišejima dalmatinskog mentaliteta, a s druge donosi toplu ljudsku priču o malim, svima nama tako bliskim, sudbinama o kojima se često ne usudimo govoriti. U glavnim ulogama igraju Vedran Mlikota, Ecija Ojdanić, Petra Svrtan, Iva Kraljević i Paško Vukasović.  
Festival traje pet dana, a ulaz na sve predstave je besplatan. Zbog epidemioloških mjera uzrokovanih pandemijom koronavirusa, predstave će biti izvedene na dvije lokacije – Poljani u Drnišu te ispred Crkve Svetog Ilije u Kljacima. Organizatori za sljedeću godinu već planiraju postavljanje dijela programa na Roškom slapu te obogaćivanje kazališnog programa i onim glazbenim.

GOODfest program:
23.07. Majstori
24.07. Disco baba
25.07. Vla vla vlajland cabaret’ u selu Kljaci (općina Ružić)
26.07. Krtice
27.07. Jel’ tako, Zorane?

Fotografije: Vladimir Spindler, Bojan Zibar, promo

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime