Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Novo kulturno mjesto u gradu: Otvara se ‘Kuća karikature Oto Reisinger’

Zbog obilja djela, postav u 'Kući karikature Oto Reisinger' bit će redovito mijenjan, a dodavanje multimedijalnih elemenata učinit će je još zabavnijom

Oto Reisinger, legendarni hrvatski i međunarodni karikaturist, ostaje upamćen kao oštar promatrač svakodnevnog života te lokalnih i globalnih političkih zbivanja. Još kao student arhitekture, njegov talent pridonio je njegovom usmjerenju prema karikaturi. Njegovi radovi objavljeni u Vjesniku, koji humorom i likovima poput Pere, Klare i Štefeka duhovito komentiraju društvene trendove, jasno pokazuju da je njegova kritika dosezala sve sfere društva i ljudske osobine.



Stoga će mnoge razveseliti vijest o otvaranju ‘Kuće karikature Oto Reisinger’ na adresi Radićeva ulica 44A u Zagrebu, što je rezultat velikog angažmana obitelji Reisinger. Ova izložbena kuća će javnosti predstaviti odabrane radove poznatog karikaturista u svim njegovim tematskim aspektima. Otvorenje je planirano za 22. ožujka, godišnjicu zagrebačkog potresa, a simbolično je što se pozitivni događaj vezuje uz ovaj datum dok centar grada još uvijek oporavlja od posljedica tog tragičnog događaja.

 

Odabrane karikature koje će biti prve prikazane 

Marko Reisinger, unuk Ota Reisingera, priznaje da je ovaj projekt bio izuzetno zahtjevan za cijelu obitelj, ali su iznimno sretni što su ga uspješno i samostalno priveli kraju. ‘Vjerujemo da je deda ponosan na nas. Osim što je bio vrhunski likovnjak i međunarodno priznat umjetnik, Oto je bio jednostavan i duhovit čovjek te nam je želja i da ‘Kuća karikature’ upije njegov karakter – nepretenciozan i otvoren svima. Cilj nam je bio da se ovim prostorom unese dodana vrijednost i samom Zagrebu. Želimo da naši gosti izađu zadovoljni i s osmijehom na licu.

S obzirom na to da se Otove kronike rastežu na preko 6 desetljeća i broje preko 50 000 crteža, zahvalni smo profesoru Dulibiću, koji je kao vodeći ekspert na ovom polju odvojio vremena da zajednički odaberemo prvih stotinjak za otvorenje. Jednako tako zahvalili bismo i Otti Kušecu i Miranu Bašiću iz studija 2Dizajnera, koji su realizirali vizualni identitet. Također, obitelji Sarić i Zoom produkciji koji, su samoincijativno napravili dokumentarni film o Otu paralelno uz naš projekt, čiji će dio biti prikazan u prostoru.’

Kuća koja obogaćuje kulturnu ponudu Zagreba 

Profesor Frano Dulibić, zajedno s obitelji Ote Reisingera, bio je ključan u kreiranju postava ‘Kuće karikature Oto Reisinger’. On vjeruje da ovaj projekt predstavlja obogaćenje kulturne ponude Grada Zagreba. ‘Golemi crtački opus Ota Reisingera ne samo da je povijesno važan. On je u velikoj mjeri svojim univerzalnim temama aktualan i danas, i to ne samo domaćoj publici nego i turistima iz cijelog svijeta. Prvi postav galerije predstavit će izbor iz radova Ota Reisingera u svim njegovim tematskim preokupacijama.

Tu je svakodnevica i njegov Pero, manji blok političkih tema, karikature vezane uz sport i zdravlje, ekologiju i erotiku. Izložbeni postav će sadržavati i malu posvetu njegovim stripovima o Štefeku te dio posvećen Otu Reisingeru kao osobi, načinu njegova rada, kao i njegovim brojnim nagradama. Cilj je da posjetitelji steknu ne samo uvid u Reisingerovo stvaralaštvo nego i da se pritom zabave. Neiscrpna Reisingerova duhovitost garancija je da će posjetitelji čitavo vrijeme imati osmijeh na licu. Oto Reisinger predstavlja dio građanske kulture grada Zagreba, dio njegova identiteta, poveznicu tradicije i suvremenog načina života, sliku stalne transformacije života u gradu.’

Zbog obilja djela, postav u ‘Kući karikature Oto Reisinger’ bit će redovito mijenjan, a dodavanjem multimedijalnih elemenata privući će publiku ne samo zbog interesa i zabave, već i kako bi je potaknuli na ponovne posjete. Važno je istaknuti da su u planu i izložbe mladih umjetnika koji slijede staze kojima je išao Oto Reisinger – karikature, stripovi, ilustracije i animacije, s naglaskom na humor i zabavu.

Fotografije: Marko Uzelac 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime