Petak, 5 travnja, 2024

Novac vam curi kroz prste? 5 financijskih planova kako ga trošiti – pametno

Financijski plan je neophodan svima, a mi donosimo 5 različitih vrsta proračuna. Na vama je da pronađete onaj koji najbolje odgovara vama i vašem jedinstvenom načinu života i navikama potrošnje

Većina nas nakon povratka s godišnjeg odmora nastoji popraviti financijsku situaciju u kućnom budžetu. Sve one male sitne radosti, izleti i uživanja poprilično su iscrpili ionako tanke financije, a kako je pred nama jesen, duga zima, a inflacija nimalo ne pomaže cijeloj situaciji, potrebno je donijeti temeljiti plan kako pametno trošiti novac.Osmišljavanje financijskog plana za neke je jednako zabavno kao i odlazak zubaru. No, pronalaženje načina kako potrošiti novac, a koji pritom odgovara vašem stilu života i osobnosti, može olakšati ovaj važan zadatak. 

Kako odrediti prioritete o potrošnji kako se ne bi doveli u minus

Kada radite financijski plan o trošenju novca, imajte na umu kako to ne smije značiti da ćete si onemogućiti uživanje u životu, već vam pomaže odrediti prioritete o potrošnji kako se ne bi doveli u minus. Izrada plana je također preporučljiva za sve one koji žele postići određeni financijski cilj. Bilo da je to izlazak iz duga, štednja za mirovinu ili ograničavanje potrošnje, smisao finacijskog plana je pomoći vam da ostanete na (dobrom) putu.
Nadalje, pomoći će vam da pronađete ravnotežu između ulaska i izlaska novca. I na kraju, može pomoći u otkrivanju potencijalno nezdravih navika, poput prekomjerne potrošnje na nepotrebne stavke. 
Dakle, sada kada smo shvatili da je financijski plan velika prednost (zar ne?), donosimo 5 različitih vrsta proračuna. Na vama je da pronađete onaj koji najbolje odgovara vama i vašem jedinstvenom načinu života i navikama potrošnje. 

Izrada plana je preporučljiva za sve koji žele postići određeni financijski cilj – Bilo da je to izlazak iz duga, štednja za mirovinu ili ograničavanje potrošnje…

Proračunska metoda 50-30-20

Metoda upravljanja novcem 50-30-20 jedna je od najjednostavnijih opcija, idealna za one koji žele stvoriti proračun, ali nemaju vremena ili strpljenja pratiti svoju potrošnju po detaljnim kategorijama. Ona funkcionira tako da 50 posto svoje plaće trošite na ono što vam je potrebno za život, 30 posto na želje, a 20 posto stavljate na štednju ili otplaćujete dugove.

Mudra kupnja: Nemojte pasti na ove outlet shopping trikove

Prednosti proračuna 50-30-20 su te što to može biti dobar format za početnike, posebno za one koji žele uštedjeti ili nisu baš sigurni odakle početi. Ako imate samo tri kategorije za praćenje, to vam može pomoći da se usredotočite na prilagođavanje svojih financija umjesto da se zaglavite u procesu kategorizacije svakog pojedinačnog troška. Kao dodatni bonus, pristup proračunu od 50-30-20 može vam pomoći da se osjećate ugodnije trošeći novac na sebe – s vremena na vrijeme. Ovaj je sustav osmišljen kako bi smanjio financijsku krivnju koju možete osjetiti kada naručite dostavu ili dodate još jednu streaming uslugu – sve dok ne trošite više od 30% svog mjesečnog prihoda na želje sve je u redu. 

Budžetiranje bez uštede

Ideja iza proračuna s nultom svotom jest – sve novce raspodijeliti. Da budemo jasni, to ne znači izaći i potrošiti svaku kunu. Već znači dodjeljivanje određene svrhe svakoj kuni koju zaradite, bilo da se radi o štednji ili troškovima. Zove se proračun s nultom svotom jer ćete nakon što odaberete mjesto gdje ide svaki dio novca ostati s nulom.
No, pažljivo s ovim planom! Ovo je iznimno detaljan i vremenski zahtjevan pristup, pa ako ste vrlo praktični ili vam je potrebna velika pomoć u kontroli potrošnje, ovo bi mogla biti izvrsna opcija. Nedostatak je, međutim, što stalno zahtjeva puno rada. Znači, to možda nije najbolji pristup za one koji nisu posvećeni i ne žele trošiti mnogo vremena na održavanje svog proračuna.

Po određenim stavkama

Financijski plan po stavkama upravo je ono što vam prvo padne na pamet razmišljajući o tipičnom proračunu ili samom procesu izrade proračuna. To je ona vrsta gdje su u Excelu ili nekoj drugoj proračunskoj tablici navedeni svi troškovi po kategorijama. Da biste započeli s izgradnjom vlastitog financijskog plana po stavkama, navedite sve svoje troškove, ili još bolje kategorije izdataka, za određeno vremensko razdoblje – primjerice, mjesec dana. Proračuni po stavkama funkcioniraju grupiranjem povezanih troškova.

Ideja iza proračuna s nultom svotom jest – sve novce raspodijeliti. Da budemo jasni, to ne znači izaći i potrošiti svaku kunu. Već znači dodjeljivanje određene svrhe svakoj kuni koju zaradite, bilo da se radi o štednji ili troškovima

Zatim smislite ciljani iznos potrošnje za svaki trošak ili kategoriju rashoda u vašem proračunu. Idealno bi bilo da to učinite na temelju pregleda vaše prethodne potrošnje. Dobro polazište moglo bi biti pregled vaše potrošnje u posljednja tri mjeseca i dodjeljivanje svake transakcije koju ste izvršili u kategoriji potrošnje u novom proračunu po stavkama. Proračuni po stavkama koje često koriste tvrtke omogućuju godišnju analizu ili usporedbu potrošnje u određenim kategorijama. Također, omogućuju jednostavno praćenje prihoda i rashoda.

Prednosti i nedostaci ovog pristupa proračunu praktički su jednaki, ovisno o vašoj osobnosti i potrebama. Budući da je proračun pojedinih stavki detaljan, ovo bi mogla biti izvrsna opcija ako vam je potrebna veća kontrola nad potrošnjom ili ste osoba usmjerena na detalje. Međutim, razina detalja koja zahtijeva mnogo postavljanja i održavanja može nekima biti nedostatak.

Automobil ravnopravni član kućnog budgeta troškova… Ili nepotreban trošak?

Sustav omotnica

Financijski plan omotnica praktičan je način upravljanja novcem i kontrole potrošnje. Kad koristite ovaj pristup, imate određen iznos novca koji možete potrošiti u različitim kategorijama, a ti se novčani fondovi čuvaju u različitim omotnicama – otuda i naziv.
Ako više volite digitalno plaćanje, isti pristup može se primijeniti sa zasebnim računima ili trezorima. Kao dio ove tehnike, vaše bi se omotnice mogle namijeniti za stvari poput namirnica, benzina, potrepština za povratak u školu i drugo.

Krutost ovog sustava sprječava vas u prekomjernoj potrošnji u bilo kojoj kategoriji. Budući da je proračun omotnice detaljan i opipljiv, to može biti izvrsna opcija za one koji osjećaju potrebu da budu praktični i pomno prate potrošnju – ili ako je problem bio prevelika potrošnja. Ako vas je upotreba kreditne kartice u prošlosti dovela do prekomjerne potrošnje, ne samo da vam plaćanje gotovinom može pomoći da potrošite samo određeni iznos, već vam može i pomoći da transakcija bude stvarnija. Vizualizirajte kako novac ide iz omotnice i to vam može pomoći da se držite svojih ciljeva i izbjegnete impulsivno trošenje.

S druge strane, držanje novca u omotnicama punim gotovine može biti rizično i sprječavati vas od povećavanja štednje…

Financijski savjetnici: Kako štediti novac i razviti zdrav odnos prema financijama

Hibridni način

Svaki od ovih financijskih planova može sadržavati elemente koji vam se sviđaju. I to je u redu. Potpuno je moguće stvoriti hibridni proračun, kombinirajući taktike iz svakog od pristupa koje smo naveli.
Primjerice, mogli biste početi s planom 50/20/30, gdje je cilj uštedjeti 20 posto vašeg prihoda. A zatim, u okviru svoje naknade za potrošnju, mogli biste postaviti detaljne kategorije potrošnje, pa čak i koristiti sustav omotnica za dodjelu novca za različite vrste potrošnje.

U konačnici, najvažnije je zapamtiti da je stvaranje financijskog plana vrlo osobna stvar. Ne postoji jedan pravi način za svakoga. Otkrijte koji pristup vama odgovara, vašim ciljevima i vašem tipu osobnosti.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime