Nedjelja, 28 travnja, 2024

Kemijski piling je trenutno jedan od najpopularnijih tretmana, a mi znamo sve o njemu!

Kemijski piling je postupak u kojem se kemijska otopina nanosi na kožu kako bi se uklonili gornji slojevi kože, a koža koja ponovno izraste je glađa

Nikada nije bilo popularnije brinuti o svojoj koži. Koristimo veliki broj raznih krema, tonika i eksfolijacija u nadi da ćemo postići blistav ten i kožu bez “mana”. Trenutno najpopularniji tretman u svijetu njege lica je kemijski piling. Kemijski piling je postupak u kojem se kemijska otopina nanosi na kožu kako bi se uklonili gornji slojevi kože, a koža koja ponovno izraste je glađa.Kemijski pilinzi koriste se za tretiranje bora, mrlja na koži i ožiljaka – obično na licu. Mogu se raditi samostalno ili u kombinaciji s drugim kozmetičkim zahvatima. I mogu se raditi na različitim dubinama, od laganih do dubokih. Dublji kemijski pilinzi daju dramatičnije rezultate, ali im također treba dulje za oporavak.

Zašto otići na kemijski piling?

Kemijski piling je postupak obnavljanja površine kože. Ovisno o problemima koje rješavate postupkom, odabrat ćete kemijski piling u jednoj od tri dubine: 

Lagani (površinski) kemijski piling uklanja vanjski sloj kože (epidermu). Koristi se za tretiranje sitnih bora, akni, neujednačenog tena i suhoće kože. Možete odraditi lagani piling svakih dva do pet tjedana.

Srednji kemijski piling. Srednji kemijski piling uklanja stanice kože s epidermisa i s dijelova gornjeg dijela srednjeg sloja kože (dermisa). Koristi se za tretiranje bora, ožiljaka od akni i neujednačenog tena. Možda ćete morati ponoviti postupak kako biste postigli ili održali željeni rezultat.

Duboki kemijski piling uklanja stanice kože i prodire u dubinu. Liječnik vam može predložiti  jedan za dublje bore, ožiljke ili izrasline. Za puni učinak nećete trebati ponavljati postupke. 

Kako se pripremiti za tretman?

Prije nego što napravite kemijski piling, vaš liječnik će vas vjerojatno pitati o sadašnjim i prošlim zdravstvenim stanjima i svim lijekovima koje uzimate ili ste nedavno uzimali, kao i svim kozmetičkim zahvatima koje ste imali. Vaš liječnik će pregledati vašu kožu i područje koje treba tretirati kako bi odredio koja bi vam vrsta pilinga mogla najviše koristiti i kako vaše fizičke značajke – na primjer, ton i debljina vaše kože – mogu utjecati na vaše rezultate.

Razgovarajte sa svojim liječnikom o svojim motivima, očekivanjima i mogućim rizicima. Pobrinite se da razumijete koliko vam je tretmana potrebno, koliko će dugo trajati zacjeljivanje i kakvi bi mogli biti rezultati.

Prije pilinga je dobro da izbjegavate izlaganje suncu bez zaštite. Previše izlaganja suncu prije zahvata može uzrokovati trajne nepravilne pigmentacije na tretiranim područjima. Razgovarajte sa svojim liječnikom o zaštiti od sunca, kao i o obavljanju određenih kozmetičkih tretmana i određene vrste uklanjanja dlačica. 

Doc. dr. sc. Ljiljana Hlupić, vodeća stručnjakinja za anti-aging u Hrvatskoj, otkriva najnovije trendove u oblikovanju usana

Kako izgleda sam proces?

Nakon stavljanja obloga na oči kao zaštite, cijelu površinu lica premažemo sredstvom za odmaščivanje kože, čime je koža pripremljena za nanošenje sredstva kemijskog pilinga. Na odmašćeno lice pažljivo se nanosi sredstvo s organskom kiselinom u jednom ili više slojeva (ovisno o tome do koje dubine želimo ići i koji sloj površinske kože želimo ukloniti i zamijeniti novim mladim slojem).

Nakon prve dvije-tri minute počinje se osjećati peckanje koje se sve više pojačava. Pojačavajući osjećaj peckanja može se ublažiti strujanjem hladnog zraka usmjerenog prema licu. Vrijeme faze aplikacije traje od 1 do 5 minuta, ovisno o patologiji kože i o tome kakav rezultat želimo postići (pri kraćem trajanju aplikacije uklonit će se površinske borice i smežurana koža, a pri duljem smeđe pjege, ožiljci od akni i pore).

Kad osjećaj peckanja postaje vrlo jak, nanosi se sredstvo za neutralizaciju te taj neugodan osjećaj odmah prestaje. Na kraju se nanese zaštitna hidratantna krema pomoću koje nestaje eventualno nastalo crvenilo lica. Tretman kemijskog pilinga koji obuhvaća sve tri faze traje 30 minuta.

Kemijski piling je jedan od najpopularnijih tretmana u poliklinici Beauty and Beyond. Više informacija o doc.dr.sc. Ljiljani Hlupić te predbilježbe na konzultacije dostupne su na web stranici www.beautyandbeyond.hr.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime