Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Varikozne vene: zbog čega nastaju i kako ih što uspješnije liječiti?

Iako se vene na prvu čine samo estetskim problemom, mogu postati bolne ako se ne liječe. Proširene i varikozne vene stvaraju bol u nogama jer su upaljene, pa njihovo liječenje može pomoći zdravlju, ali i spasiti od nelagode.

Ako ste tragali za odgovorom kako riješiti problem proširenih vena, vjerojatno ste pročitali desetke prijedloga na internetu koji uključuju čaj od đumbira, masažu, pa čak i vježbanje. Istina je da se problem proširenih vena ne može riješiti – kod kuće.Liječnici upozoravaju i kako brojni faktori utječu na probleme s venama, a uzroci mogu biti dublji. Upravo je to razlog da se, kad su varikozne vene u pitanju, posavjetujete s liječnikom.

Proširene i varikozne vene i razlika među njima

Vene dijelimo na proširene i varikozne. Proširenima zovemo tanke plavo-ljubičaste vene koje mogu stvarati mrežu vidljivu golim okom. Proširene vene nalaze se u vanjskom sloju kože između dermisa i epiderme, a u jednom trenutku života svatko dobije ovakvu vrstu vena.

S druge strane, varikozne vene su vene koje su dublje u tijelu. One nisu vidljive kao diskoloracija na koži, nego kad se vene dovoljno izduže da se izboče. Obje vrste vena mogu se pojaviti istovremeno, ali i ne moraju. Osobe s varikoznim venama najčešće imaju i proširene vene, dok ljudi koji imaju proširene vene ne moraju nužno imati problema s varikoznim venama.

Što uzrokuje proširenje vena?

Da biste razumjeli zašto vene postaju vidljive, trebate shvatiti kako krv kola tijelom. Srce pumpa krv u tijelo krvnim žilama – arterije to čine od srca prema ekstremitetima (noge, ruke, glava), a vene u suprotnom smjeru, prema srcu.

Venama koje imaju i venske zaliske, krv ‘teče’ od stopala prema srcu. Zalisci sprječavaju da se krv vraća. Kada su oni u dobrom stanju i srce dobro ‘pumpa’, krv ide prema srcu, a zalistak se zatvara poput ventila. Ako neka od karika krvotoka ne funkcionira, primjerice zalisci oslabe, krv se vraća, zadržava se u veni i može je oštetiti radeći pritisak na stjenke. Konstantan pritisak na stjenke uzrokuje njihovo slabljenje i pucanje što se očituje vidljivim venama na koži.

varikozne vene

Drugi faktori koji pridonose nastanku vidljivih vena jesu genetika, starost i razina tjelesne aktivnosti. Radite li posao koji znači dugotrajno stajanje na nogama, gravitacija čini svoje, a vene slabe. Sjedite li po čitave dane na poslu možete početi nazirati vene jer se manje krećete, odnosno mišići rade slabije. Mišići potkoljenica pomažu venama ‘tjerati’ krvi prema srcu, pa se kretanjem preko dana mogu spriječiti vidljive vanjske vene. Uvriježeno mišljenje kako prekrižene noge mogu uzrokovati proširene vene nije točno. Važnije od prekriženih nogu je ustati i prošetati više puta tijekom radnog vremena.

Neka istraživanja pokazuju kako nošenje teškog tereta može povećati šansu za razvijanje varikoznih vena, baš kao i višak tjelesne masnoće (osobito oko trbuha) koji povećava pritisak i blokira protok krvi. Slična se stvar događa tijekom trudnoće kada dodatni pritisak u trbuhu stisne vene. No i hormonalne promjene tijekom trudnoće igraju važnu ulogu. Višak estrogena ili progesterona čini meko tkivo čini fleksibilnijim. Moguće je da se isto događa s venama, čineći ih sklonijima širenju i rastezanju. Nakon trudnoće vene uglavnom nestanu i sve se vrati ‘u normalu’. Do slabljenje vena može doći i uzimanjem hormonske kontracepcijske terapije.

Iako se vene na prvu čine samo estetskim problemom, mogu postati bolne ako se ne liječe. Proširene i varikozne vene stvaraju bol u nogama jer su upaljene. One se šire i protežu, signaliziraju za pomoć na jedini način koji znaju – upalom zbog čega noge natiču i bole, pa liječenje varikoznih i proširenih vena može spasiti od puno nelagode.

Mogu li se spriječiti proširene vene?

Postoji uzroci na koje se može djelovati, ali i oni na koje se ne može. Na vene uzrokovane genetikom ili aktivnošću tijekom radnog dana najčešće nećete moći utjecati. No, postoje aktivnosti kojima možete pomoći zdravlju svojih vena i prevenirati nastanak proširenih i varikoznih vena. Na prvom mjestu je tjelesna aktivnost. Sjedite li cijeli dan na poslu, predahnite, ustanite i prošećite svakih 30 minuta. Vježbajte redovito, kad god imate priliku podignite noge na povišeno i izbjegavajte vruće kupke.

varikozne vene

Ukoliko problem već postoji, važno je posjetiti liječnika. Želite li dugoročno rješenje proširenih vena, kućni lijekovi i pripravci neće pomoći. Primaran način liječenja proširenih i varikoznih vena jesu kirurške metode kojima se vena ‘zatvara’, protok krvi staje, a vena se s vremenom apsorbira u vezivno tkivo. Kako se radi o površinskoj veni, zdrave vene preuzimaju cirkulacijske ‘obveze’, pa cijeli postupak ne utječe na cjelokupno zdravlje.

Metode liječenja proširenih i varikoznih vena

Skleroterapija je jedna od popularnijih metoda rješavanja proširenih i varikoznih vena. Liječnik ubrizgava kemijsku supstancu koja trenutno zatvara venu i zaustavlja protok krvi. Kod laserskog liječenja vaskularni kirurg ili dermatolog upotrebljava laserski tretman za zagrijavanje vena što uzrokuje skupljanje i zatvaranje vena. Medicinsko ljepilo kao medicinska verzija ‘super ljepila’ koristi se za zatvaranje varikoznih vena. Kirurzi zatvaraju varikoznu venu zalijepivši je iznutra.

Ablacija radiofrekvencijama (RFA) je opcija za varikozne vene toliko velike da na njih ljepilo i skleroterapija ne djeluju. RFA provodi radio frekvenciju kroz unutrašnjost vene i zagrije ju što dovede do destrukcije i sljepljivanja stjenki vena. Kako bi spriječio pogoršanje vanjskih vena, kirurg može primijeniti RFA ili interne laserske tehnike da bi zatvorio veću venu dublje u nozi koja hrani manje proširene ili varikozne vene. Jednom kada se zbrine veća vena, manje se mogu liječiti skleroterapijom, ljepilom ili ručnim laserom.

Svi navedeni tretmani se izvode kroz sitne punkcije na koži, pa se postupak može zakazati ujutro i poslijepodne već možete biti na poslu. Koju god metodu odabrali, ključno je otići liječniku  specijaliziranom za liječenje vena, dermatologu ili vaskularnom kirurgu.

Kako spriječiti povratak proširenih vena?

Iako su učinkoviti, ovi kirurški zahvati nisu trajno nego samo privremeno rješenje, jer i vene koje preuzmu funkciju ovih ‘izliječenih’ mogu postati proširene i varikozne. Nakon tretmana, jedna stvar koju možete učiniti za učinkovito sprječavanje proširenih vena je svakodnevno nošenje kompresijskih čarapa, što može biti teško za obući i nositi. Iako ih nitko ne voli nositi, njihovo nošenje tijekom dana značajno smanjuje vjerojatnost vraćanja proširenih vena. Dobro je znati i kako zdravstveno osiguranje pokriva troškove medicinskih kompresijskih čarapa.

 

Fotografije: Pexels, Pixabay

Pročitajte još...

Sve što ste htjeli znati o filerima protiv podočnjaka

Ako se poput većina nas borite s podočnjacima, gotovo sigurno ste bezuspješno isprobali razne kreme za osvjetljivanje i make up trikove. No, ono što može pomoći s ovim problemom jesu dermalni fileri koji će promijeniti izgled podočnjaka, ovisno o tome što ih uzrokuje

Botoks za listove: Novi hit tretman na koji idemo ovog proljeća

Botoks za mišiće lista novi je tretman koji može dramatično poboljšati oblik potkoljenice, potpuno je bezbolan i gotov u nekoliko minuta, a potrebno ga je ponoviti nekoliko puta za optimalne rezultate

Inovativni zahvati koji uspijevaju pobijediti i najtvrdokorniji celulit

Zašto je tako teško riješiti se celulita? Iskustva pokazuju kako je najčešći razlog neuspjeha - pogrešan pristup liječenju i uklanjanju. Najveće uspjehe pokazuju sve brojniji neinvazivni i minimalno invazivni tretmani, kreirani prema individualnom programu svakoga od nas

Imate ožiljke od akni? Pronađite najbolji tretman za uklanjanje

Iako slove kao najbolji, laseri nisu i jedina opcija i pomoć onima koji pate zbog estetskih posljedica akni i prištića. Nije svaki tretman za svakoga, pa kako onda odabrati najbolju opciju za sebe?

Povezano

Kemijski piling je trenutno jedan od najpopularnijih tretmana, a mi znamo sve o njemu!

Kemijski piling je postupak u kojem se kemijska otopina nanosi na kožu kako bi se uklonili gornji slojevi kože, a koža koja ponovno izraste je glađa

Krioterapija je veliki hit u svijetu wellnessa, a sada je dostupana i u Zagrebu

Krioterapija cijelog tijela medicinski je tretman koji se koristi u kozmetičkim postupcima, kao i u sportskoj medicini. Pomaže kod raznih problematičnih stanja kože, a usto i pojačava učinak drugih estetskih tretmana

Doc. dr. sc. Ljiljana Hlupić, vodeća stručnjakinja za anti-aging u Hrvatskoj, otkriva najnovije trendove u oblikovanju usana

U praksi se susrećem sa strahom kod klijentica da ne dobiju prevelike usne patkastog izgleda. Za taj opravdani strah zaslužni su loši radovi osoba koji u većini slučajeva i nisu liječnici te koriste jednostavne tehnike povećanja koje ne poštuju prirodnu anatomiju i tako čine estetsko nasilje nad tkivom, ističe doc. dr. sc. Hlupić

Otkrivamo: Top tretmani pomoću kojih ćemo u novoj godini biti najljepša verzija sebe

Godine nose svoje i u tome treba znati uživati i iste prihvatiti, ali njega, kako ona iznutra, tako ona izvana, jednako je bitna. Postoje tretmani koji u tome itekako pomažu jer recimo, snažno potiču kolagen koji se s godinama – smanjuje

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime