Srijeda, 24 srpnja, 2024

Sezona omiljenog voća: Kako čuvati jagode da traju što dulje?

Postoji nekoliko metoda koje će vam pomoći da vaše jagode očuvate svježe tijekom cijelog tjedna, a možda i dulje

Jeste li ikada otvorili paket svježih jagoda samo da biste shvatili da se počinju kvariti? Češće, savršeno zrele bobice imaju tendenciju da se pokvare samo nekoliko dana nakon što ih kupite, što može biti izuzetno frustrirajuće. Ne samo da je svježe bobičasto voće skupo, nego je i bacanje u smeće obeshrabrujući gubitak hrane.Kako očuvati jagode?

Kada se pravilno čuvaju u hladnjaku na jedan od dolje navedenih metoda, jagode bi trebale ostati svježe do tjedan dana. Uvijek pregledajte svoje bobice na plijesan i druge znakove kvarenja prije nego što ih pojedete. 

  1. Stavite u nepropusno stakleno posuđe: neoprane jagode premjestite u staklenu posudu za skladištenje hrane ili zidnu staklenku i provjerite jesu li dobro zatvorene.
  2. Metoda papirnatih ručnika: U posudu stavite čisti, suhi papirnati ubrus i na vrh stavite neoprane jagode. Zatvorite poklopac i stavite posudu u hladnjak.
  3. Isperite otopinom octa: Namočite jagode u otopini octa (jedan dio bijelog octa i tri dijela vode) na nekoliko minuta. Zatim ih ocijedite, osušite i stavite na čist papirnati ubrus u staklenoj posudi. Lagano stavite poklopac i čuvajte u hladnjaku.

Kako čuvati narezane jagode?

Ako vam je prikladnije prethodno rezanje jagoda prije nego što ih spremite, možete upotrijebiti bilo koji od gore navedenih načina skladištenja kako biste narezane jagode održali svježima. Također ih možete čvrsto omotati plastičnom folijom ili aluminijskom folijom. Samo znajte da će se jagode jednom oprati i narezati brže pokvariti nego cijele, neoprane bobice će trajati samo tri do četiri dana u hladnjaku.

Kako čuvati pire od jagoda?

Napraviti pire od svježih jagoda izvrsna je upotreba za ostatke bobičastog voća. Pire čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi tri do pet dana u hladnjaku. Upotrijebite ga kao preljev na zobene pahuljice, sladoled ili u parfe od jogurta. Pire možete zamrznuti i do tri mjeseca. Kad ste spremni za korištenje pirea, jednostavno ga odmrznite u hladnjaku preko noći ili zagrijte u mikrovalnoj pećnici 20 do 30 sekundi.

Možete li zamrznuti jagode?

Da, jagode apsolutno možete zamrznuti! I za razliku od nekih drugih namirnica, jagode se mogu zamrznuti u gotovo bilo kojem obliku – cijele, prepolovljene, narezane ili čak zgnječene.

Za zamrzavanje prethodno izrezanih jagoda, što je idealno ako ih koristite u svemu, od ukusnog deserta do zdravog smoothieja, stavite bobice prerezanom stranom prema dolje na lim za kolačiće obložen voštanim papirom. Zamrznite jagode na nekoliko sati, a zatim ih stavite u hermetički zatvorenu posudu i vratite u zamrzivač. Kada koristite ovu metodu, smrznute jagode trebaju ostati svježe oko 10 do 12 mjeseci.

Za odmrzavanje smrznute jagode jednostavno ih premjestite iz zamrzivača u hladnjak, gdje bi trebale ostati najmanje šest sati. Jagode možete odmrznuti i tako da ih stavite pod hladnu vodu najmanje 30 minuta ili ih stavite u zdjelu unutar veće posude koja je napunjena hladnom vodom. Ova metoda traje oko 15 do 30 minuta.

Samo imajte na umu da će, nakon odmrzavanja, jagode izgledati malo tamnije i imati mnogo mekšu teksturu, pa ih možda nećete htjeti koristiti za ukrašavanje torte ili pite. Međutim, dobro će funkcionirati u smoothieju ili kao preljev jogurta i žitarica.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime