Četvrtak, 18 srpnja, 2024

8 načina kako nam san može pomoći da imamo kožu i ten iz snova

San je jedan od najvažnijih aspekata dobrog tena, ali postoje dodatni načini kojima možemo poboljšati svoju rutinu njege kože i dovesti kožu u što zdravije stanje

Toliko koraka poduzimamo kako bi naša koža ujutro izgleda sjajno, ali što ako vam kažemo da je najveća tajna lijepe kože u onome što se događa dok spavamo? Znamo da koža prolazi kroz dnevne cirkadijalne ritmove, gdje se određene aktivnosti događaju ujutro, a druge navečer. Međutim, noć je najbolje vrijeme za odmor i saniranje oštećenja koja nastaju na koži tijekom dana kao posljedica okoliša i stresa.

San je jedan od najvažnijih aspekata dobrog tena, ali postoje dodatni načini kojima možemo poboljšati svoju rutinu njege kože i dovesti kožu u što zdravije stanje:

Pravilno očistite lice

Prvo: obavezno uklonite svu šminku s lica jer spavanje sa šminkom može nanijeti mnogo štete vašoj koži, što dovodi do akni, alergija, infekcija i šire. Želite biti sigurni da vam je lice čisto ne samo od šminke, već i ulja, zagađenja i nečistoća koje se gomilaju za vrijeme dana. Trik je u korištenju nježnog, ali hidratantnog sredstva za čišćenje lica koje će vam osigurati pravilno čišćenje bez skidanja prirodnih ulja s kože.

Ne zaboravite na hidrataciju

Prema stručnjacima, razina hidratacije kože opada u večernjim satima, što je optimalno vrijeme za nakupljanje vlage. To se najčešće događa ako imate suhu kožu. Odlučite se za bogatu kremu prepunu lipida i ceramida jer će se oni upiti u čistu i osjetljivu kožu.

Dodatna hidratacija uz maske

Za dodatnu hidrataciju razmislite o dodavanju maske za noć u svoju rutinu barem jednom tjedno. S maskom provedite noć, a u jutro se umijte i obavite svoju rutinu njege kože.

Pazite na kosu

Slično kao i s kožom, nije preporuka otići u krevet s previše masnom i prljavom kosom, a idealno je držati je podalje od lica. Ako ste skloni aknama, morat ćete posebno obratiti pažnju na ulja za kosu i proizvode za oblikovanje koji se mogu prenijeti na vaš jastuk ili kožu i tako potaknuti izbijanje akni. To ne znači da ne možete spavati s maskom za kosu ili regeneratorom za kosu. Ali idealno bi bilo da spavate i s ručnikom ili kapom za tuširanje ako vam kosa nije čista.

Promijenite položaj spavanja

Tijekom spavanja djeluju sile trenja koje ubrzavaju starenje i uzrokuju pojavu tankih linija. S obzirom na starenje kože, najbolji način za spavanje je na leđima. To znači da koža nije prislonjena uz jastučnicu  i ne može se naborati. 

Svako toliko nova posteljina

Na našoj posteljini se, bez obzira na čistoću lica, skupljaju razne bakterije, ali i prašina. Idealno bi bilo mijenjati posteljinu svaka dva dana. Posteljina koja najmanje gužva kožu je od satenske/ svilene tkanine, tako da je ona najbolji izbor zdravu kožu.

Bolje spriječiti, nego liječiti: 5 najvećih krivaca za izbijanje prištića po licu

Hladnije temperature su bolje za kožu

Što se tiče vaše kože, preporučuje se održavanje temperature nešto nižom. To ne samo da vam može pomoći da bolje spavate, već i vrućina može pogoršati osjećaj svrbeža i izbijanja na koži. Ovlaživač zraka su također odličan alat za pomoć suhoj kožu i koži sklonoj ekcemima.

Spavajte dovoljno

Na kraju, ali svakako ne najmanje važno, pobrinite se da spavate dovoljno. Naš metabolizam se usporava dok spavamo, dopuštajući tijelu da usmjeri svu svoju energiju na iscjeljivanje svega što naše tijelo muči. Za zdravu kožu osam sati sna je minimalno, a 10 sati je najbolja opcija.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime