Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Mapiranje lica: Vodič za akne prema lokaciji na kojoj se nalaze

Mapiranje lica korisno je za razumijevanje mnogih problema s kožom. Dok jedni ističu prednosti, drugi smatraju kako ova 'tehnika bez dodira' nema veliku težinu

Tradicionalno mapiranje lica kojim se detektiraju problematična područja i uzroci akni ili mitesera potječe iz drevnih kineskih i ayurvedskih principa.Zagovaratelji ove tehnike tvrde kako se njome mogu determinirati glavni uzročnici mitesera, no zapadna medicina ne prepoznaje tradicionalno mapiranje lica kao učinkovit alat za dijagnozu ili liječenje akni. O tome govori i britanska dermatologinja dr. Anjali Mahto. Možda je sad pravo vrijeme da se to promijeni.

mapiranje lica

Područja koja treba pregledati:

Čelo

Miteseri i akne se obično javljaju na područjima s najvećom gustoćom žlijezda lojnica, najčešće na licu, prsima i leđima. Proizvodi za stiliziranje kose poput gela ili voska mogu začepiti pore na čelu i izazvati mitesere. Miteserima i aknama ne pomažu ni šiške, jer mogu izazvati iritaciju i stvoriti probleme.

Područje oko očiju

Akne na gornjim i donjim kapcima nisu uobičajene, no milie, malena bijela ispupčenja na koži ispunjena keratinom, češće su nego rjeđe. Pojavljuju se kao bijele kvržice u kojima su ‘zarobljene’ mrtve stanice i razlikuju se od mitesera. Milie su česte na području na koje se nanosi previše proizvoda (poput kreme za oči ili seruma). Mogu se pojaviti i kao posljedica pretjeranog izlaganja sunčevim zrakama.

Nos

Miteseri na nosu nisu obilježje oštećenja unutarnjih organa, što govore neke prakse mapiranja lica. Nos jednostavno ima veliku gustoću žlijezda lojnica, pa nije iznenađujuće što se tu stvaraju miteseri ili akne. Ponekad ti crveni, kvrgavi izljevi nisu čak ni povezani s aknama, već zbog drugog upalnog stanja nazvanog rosacea. Ako postoje nesigurnosti u vezi s miteserima na vašem nosu ili oko njega, obvezno potražite savjet liječnika opće prakse ili dermatologa.

mapiranje lica

Zašto je vaš mobitel važan

Iako se akne na obrazima obično pojavljuju zbog velikih uljnih žlijezda, krivac može biti i mobilni telefon. Snažno pritiskanje uz bok lica s jedne strane može dovesti do akni ispod. Što se tiče vrata, brade i čeljusti, postoje neki podaci koji sugeriraju da su se pojave akni ovdje povezale s menstruacijom – to je poznato kao “hormonalne akne”. Međutim, to je pomalo netočno jer gotovo sve akne imaju hormonalnu komponentu bez obzira gdje ste u menstrualnom ciklusu. Ako i dalje patite od akni na donjoj polovici lica ili u U-zoni (brada i čeljust), hormoni su vjerojatno (ali ne i jedini) uzrok.

Strogi režim njege kože će vam pomoći

Bez obzira na područje na kojemu imate akne, dobar skincare je najvažniji, kao i izbjegavanje gustih, bogatih balzama i sredstava za čišćenje na bazi ulja – umjesto toga odlučite se za lagane teksture poput gela ili pjene. Vaši bi proizvodi trebali sadržavati sastojke poput salicilne kiseline, benzoil peroksida, niacinamida, cinka i vitamina A. Ako se stvari ne poprave s ovim vrstama proizvoda, potražite pomoć što prije kod liječnika opće prakse ili dermatologa koji mogu razmotriti sredstva koja se izdaju na recept.

Vrijedi naglasiti da postoji malo znanstvenih podataka koji potvrđuju mapiranje lica. To je mit koji se širi u wellness sferama i trebali bismo biti oprezni u povezivanju kože lica s drugim dijelovima tijela. Umjesto toga, osvrnite se i sagledajte sve potencijalne uzroke akni te tretirajte kožu prema onome što joj točno treba. Ranije navedeni sastojci pomažu riješiti problem akni i mitesera u većini slučajeva.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime