Petak, 22 ožujka, 2024

Zašto muškarce bole testisi – i kako ih liječit?

Važno je naučiti kako prepoznati simptome i pravovremeno reagirati za rješavanje tegoba povezanih s boli u testisima

Bol u testisima može biti iznimno neugodna i zabrinjavajuća, a razlozi za njen nastanak mogu varirati od benignih problema do ozbiljnih medicinskih stanja. Razumijevanje tih uzroka i dostupnih opcija za liječenje od velike je važnosti kako bismo osigurali zdravlje i dobrobit muškaraca. Važno je naučiti kako prepoznati simptome, pravovremeno reagirati i pristupiti odgovarajućem liječenju kako bi osigurali da se bilo kakve tegobe u vezi s testisima adekvatno rješavaju.Bol u testisima može se pojaviti kod muškaraca svih dobnih skupina i može se podijeliti na dva osnovna tipa – akutni i kronični. Akutna bol je oblik boli koji se pojavljuje iznenada i obično je privremena, traje samo nekoliko sati ili dana. Često je uzrok akutnog bola u testisima direktna trauma, kao što je udarac ili ozljeda. S druge strane, kronični bol u testisima razvija se postupno i može trajati tjednima ili čak mjesecima. Ovaj tip boli često ukazuje na ozbiljnije probleme kao što su ingvinalna kila, varikokela ili kronični upalni procesi u testisima. U rijetkim slučajevima, ovakva bol može biti znak prisutnosti raka testisa. No, važno je napomenuti da je rak testisa obično povezan s drugim simptomima poput očvrslog čvora ili kvržice u testisu, dok bol nije uvijek prisutna ili nije dominantan simptom.

Dobro je znati: 7 razloga zašto muškarce bole bradavice – i ne smijete ih ignorirati

Ingvinalna hernija (preponska kila)

Preponska kila obično se dijagnosticira kod djece i mladih muškaraca. To je medicinsko stanje koje se javlja kada dio crijeva ili drugog trbušnog tkiva izlazi iz trbušne šupljine kroz oslabljeno područje trbušnih mišića u području prepona. Ovo stanje često dovodi do stvaranja ispupčenja ili izbočine koja se može osjetiti ili vidjeti u predjelu prepona ili skrotuma (za muškarce). Najčešći simptom je upravo to izbočenje u preponama ili skrotumu koje može varirati po veličini i obliku. Bol u predjelu preponske kile može varirati od blage do umjerene ili teške. Bol se obično pojačava prilikom ustajanja, kašljanja, kihanja, napinjanja ili podizanja teških predmeta. Također je čest simptom osjećaj nelagode ili pritiska u preponama.

Liječenje preponske kile obično uključuje kirurški zahvat. Kirurg će vratiti izbočeno tkivo natrag u trbušnu šupljinu i ojačati oslabljene trbušne mišiće kako bi se spriječila ponovna pojava kile. Ovisno o vrsti kile i pacijentovom stanju, kirurg može izabrati različite tehnike za operaciju, uključujući laparoskopsku ili otvorenu kirurgiju. Važno je da se preponska kila tretira kako bi se izbjegle komplikacije i ublažili simptomi.

Dobro je znati: 7 razloga zašto muškarce bole bradavice – i ne smijete ih ignorirati

 

Varikokele 

Varikokela je medicinsko stanje koje se javlja kada se vene u testisima prošire i postanu proširene i isprepletene. Ovo stanje najčešće pogađa muškarce u dobi od 15 do 25 godina, iako se može pojaviti u bilo kojoj dobi. Obično se javlja na lijevom testisu, iako može utjecati i na desni testis ili oboje istovremeno. Karakterizira ga oticanje vena testisa. Najčešće se pojavljuje u lijevom testisu, iako može zahvatiti i desni testis ili čak oba istovremeno. Varikokela može izazvati stalnu nelagodnost, oticanje testisa i osjećaj topline, osobito nakon hodanja ili fizičke aktivnosti.

Što se tiče liječenja varikokele, u većini slučajeva, ako simptomi nisu ozbiljni, može se primijeniti konzervativni pristup. To uključuje korištenje analgetika za ublažavanje boli. Međutim, ako postoji rizik od neplodnosti ili bol ne reagira na lijekove, može se razmotriti kirurški zahvat. Tijekom operacije, kirurg ‘zaobilazi’ proširene vene, čime se obnavlja normalna cirkulacija krvi u testisu. Ovaj postupak može poboljšati simptome i pomoći u prevenciji budućih komplikacija, osobito kod muškaraca koji su zabrinuti za plodnost. Važno je konzultirati se s liječnikom kako bi se utvrdila najbolja opcija liječenja za svakog pacijenta.

Torzija testisa 

Torzija testisa je hitna situacija koja se obično javlja češće kod muškaraca mlađih od 25 godina i prati je izrazito jaka bol. Javlja kada se testis rotira oko spermatske vrpce, koja opskrbljuje testis krvlju. Ovo stanje često uzrokuje prekidanje normalnog protoka krvi prema testisu, što može dovesti do ozbiljnih problema ako se ne liječi hitno. Jeden od najuočljivijih simptoma je iznenadna i izrazito jaka bol u području testisa. Ta bol može biti tako jaka da izazove mučninu i povraćanje. Također, koža testisa može postati crvena ili upaljena zbog smanjenog protoka krvi, a ovo stanje može povećati puls i krvni tlak. 

Torzija testisa zahtijeva hitnu kiruršku intervenciju kako bi se spriječila trajna šteta.  Kirurg će pokušati vratiti testis na njegovo normalno mjesto i osigurati da se spermatska vrpca ne može ponovno zavrnuti. Ovo se obično radi kroz manji rez u skrotumu. Testis koji je podvrgnut torziji obično će postati natečen. Važno je napomenuti da je brza reakcija ključna. Što se prije kirurški zahvat izvede, veće su šanse za očuvanje funkcije testisa. Ako se torzija testisa ne liječi hitno, može doći do trajnog oštećenja testisa i smanjenja plodnosti. Stoga, ako se pojave simptomi torzije testisa, odmah se treba konzultirati sa stručnjakom kako bi se započelo s odgovarajućim liječenjem.

Epididimitis

Epididimitis je upala epididimisa, tubularne strukture koja se nalazi iza svakog testisa i služi za pohranu i transport spermija. Ova upala može biti uzrokovana bakterijskom infekcijom, virusnom infekcijom ili drugim uzrocima. Epididimitis je češći kod muškaraca u dobi od 19 do 35 godina, ali može se pojaviti u bilo kojoj dobi. Simptomi epididimitisa uključuju oštru, peckajuća bol koja obično počinje postupno i može postati vrlo jaka. Testis koji je zahvaćen epididimitisom može postati otečen i bolan na dodir. Također, koža skrotuma (mošnje) može postati crvena i vruća na dodir. Epididimitis može uzrokovati bol prilikom mokrenja ili česte potrebe za mokrenjem, a ponekad može biti praćen groznicom i drhtavicom. 

Liječenje epididimitisa obično uključuje primjenu antibiotika kako bi se suzbila bakterijska infekcija. Tijek antibiotika treba završiti prema uputama liječnika kako bi se osiguralo potpuno izlječenje. Osim toga, tijekom liječenja, preporučuje se odmaranje i podrška skrotumu kako bi se smanjio pritisak i nelagodnost. Topli oblozi mogu pomoći u ublažavanju boli i oticanja. Važno je konzultirati se s liječnikom kako bi se postavila ispravna dijagnoza i pružila odgovarajuća terapija kako bi se spriječile komplikacije i ublažili simptomi epididimitisa.

Prostatitis 

Prostatitis je upala prostate, žlijezde koja se nalazi ispod mokraćnog mjehura kod muškaraca. Ovo stanje može biti akutno ili kronično, te bakterijsko ili nebakterijsko, što znači da se može javiti iz različitih razloga. Pogađa muškarce različitih dobnih skupina. Simptomi prostatitisa variraju ovisno o vrsti i ozbiljnosti stanja, ali uključuju bol ili nelagodu u donjem dijelu trbuha ili perineumu (između skrotuma i anusa), bolno mokrenje ili česte potrebe za mokrenjem, probleme s erekcijom ili bol tijekom ejakulacije, groznicu, zimicu i opća slabost, poteškoće pri pražnjenju mokraćnog mjehura te bol u donjem dijelu leđa.

Liječenje prostatitisa ovisi o vrsti i uzroku stanja. Ako je prostatitis bakterijske vrste, liječnik će obično propisati antibiotike kako bi se suzbila infekcija. U slučaju nebakterijskog prostatitisa, terapija može uključivati protuupalne lijekove za ublažavanje simptoma. Uz lijekove, pacijenti s prostatitisom često se potiču da piju puno tekućine i izbjegavaju alkohol i kofein, što može iritirati prostatu. Topli oblozi i sjedeće kupke također mogu pomoći u ublažavanju nelagodnosti.

Zaušnjaci (Mums)

Iako zaušnjaci obično pogađaju pogađaju parotidne žlijezde koje se nalaze sa strane lica, virus koji izaziva bolest također može zahvatiti testise, izazivajući upalu. Zato su otok i bol u testisima mogući kada se zaušnjaci šire organizmom.

Što se tiče liječenja, liječnik će obično preporučiti antiupalne i analgetičke lijekove, kao što su ibuprofen ili acetaminofen, kako bi se ublažili simptomi. Važno je ostati hidriran i odmarati se jer to pomaže tijelu u borbi protiv virusa i oporavku.

Rak testisa 

Rak testisa je maligni tumor koji se razvija u testisima. Relativno je rijedak oblik raka, ali ima dobar izlječivost ako se otkrije u ranim fazama. Najčešći simptom raka testisa je oticanje testisa ili pojava kvržice u jednom ili oba testisa. Bol ili nelagodnost u testisu također može biti znak raka, iako mnogi muškarci s rakom testisa nemaju bol kao simptom.  Osjećaj težine, pritiska ili nelagodnosti u skrotumu također može biti prisutan.U rijetkim slučajevima, testis se može povući prema trbuhu.

Liječenje raka testisa ovisi o stadiju bolesti, a može uključivati više metoda. Kirurško uklanjanje zahvaćenog testisa često je prvi korak u liječenju. Ako je rak ograničen na jedan testis, ovim postupkom se često postiže potpuno izlječenje. Ako je rak proširen izvan testisa ili postoje znakovi da se širi, kemoterapija može biti potrebna kako bi se uništile preostale stanice raka. U nekim slučajevima, radioterapija se može koristiti kako bi se ciljano zračila zahvaćena područja. Nakon liječenja, važno je redovito pratiti stanje kako bi se provjerila recidiva (ponovno pojavljivanje raka). Ponekad se koristi terapija praćenja, gdje se pacijent prati bez dodatnog liječenja.

Izgledi za izlječenje raka testisa obično su izvrsni, posebno ako se bolest otkrije u ranoj fazi. Važno je konzultirati se s liječnikom ako primijetite bilo kakve promjene u testisima ili iskusite simptome koji bi mogli ukazivati na rak testisa kako biste što prije započeli liječenje. Redoviti samopregledi testisa mogu pomoći u ranom otkrivanju potencijalnih problema.

Otvorena komunikacija, podizanje svijesti o brizi o testisima i važnosti reagiranja na bol je ključno za očuvanje muškog zdravlja. Muškarci bi trebali redovito provoditi samopregled testisa kako bi pratili eventualne promjene i osjećali se sigurno u prepoznavanju problema. Edukacija o tome kako prepoznati i razumjeti simptome boli u testisima, te kako na njih odgovarati, može pomoći u ranoj dijagnozi i liječenju ozbiljnijih problema.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime