Četvrtak, 15 veljače, 2024

Borba za titulu MMA prvaka svijeta: Povratak Jona Jonesa u kavez u tešku kategoriju UFC-a

Glavna borba večeri ovog turnira je dugoočekivani povratak u kavez Jona Jonesa, višegodišnjeg vladara poluteške kategorije, koji je nakon tri godine izbivanja, konačno dobio termin povratka

Ovog vikenda 04. ožujka u noći sa subote na nedjelju u Paradiseu, Nevada, USA u T Mobile Areni održava se borilački MMA (mixed martial arts/mješovite borilačke vještine) turnir UFC 285 u sklopu najjače borilačke svjetske organizacije – United Fighting Championship. Jedan je to od tradicionalnih mjesečnih turnira unutar kojih se najbolji svjetski borci u sklopu najbrzorastućeg i najisplativijeg sporta 21. stoljeća bore za prestiž u nekoliko kategorija.Glavna borba večeri ovog turnira je dugoočekivani povratak u kavez Jona Jonesa, višegodišnjeg vladara poluteške kategorije, koji je nakon tri godine izbivanja, konačno dobio termin povratka. Kako se radi o borcu kojeg analitičari sporta smatraju GOAT-om (greatest of all time) i najdarovitijem borcu svih vremena, interes za borbu je iznad očekivanih.

Burna povijest i skandali

Jon Jones ima dosadašnji omjer borbi 26 – 2 od čega nije zabilježio niti jedan poraz, već je jednu borbu izgubio zbog nedozvoljenog udarca, a jedna je proglašena bez pobjednika zbog utvrđivanja nedozvoljenih supstanci u njegovom tijelu (premda se kasnije dokazalo da korišteni pikogrami nisu bili doping). Zbog svog poročnog i malo je reći raskalašenog života u kojem je bilo alkohola, droge, bježanja s mjesta automobilske nesreće, sukoba s policijom, navodnog udaranja supruge, otac triju djevojčica i uzorni sudrug (živi u izvanbračnoj zajednici sa svojom partnericom).

Imao je velikih problema sa zakonom i izbjegavanjem zatvora, što se reflektiralo na njegovu borilačku karijeru koja je posljednjih godina prije prelaska u tešku kategoriju bivala sve više pod znakom upitnika. Sam je sebi postajao najvećim i najozbiljnijim protivnikom. Titule prvaka poluteške kategorije su mu oduzimane tri puta iz raznih razloga osim poraza, isto toliko se puta vraćao, branivši pojas prvaka 11 puta.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Bony (@jonnybones)

U borbi za titulu prvaka teške kategorije dočekuje ga opasni Francuz Cyril Gane, raznovrsni teškaš koji se kreće poput borca srednje kategorije i kojem je stand up borba nešto što niti jedan borac koji je stao protiv njega u kavez dosad nije uspio riješiti. Čak niti Francis Ngannou, koji ga je pobijedio u borbi za naslov tek kada ga je u posljednje dvije runde uspio rušiti i dominirati u hrvačkim tehnikama.

Njegova je borilačka MMA karijera do susreta s Ngannouom dosad bila bezgrešna te je osim poraza od Ngannoua u borbi u kojoj je prve tri runde na bodove vodio kod sudaca, sve druge protivnike savladao ili nokautom ili dominantnom i tehnički odlično odraženom borbom, savladavši sve ostale protivnike 11 puta.

Uzbudljiva nedjelja je pred nama

Obojica su puni samopouzdanja i riječi hvale za protivnika, ali uvjereni u svoju pobjedu, kladionice za nešto malo preko polovice favoriziraju Jonesa, isto kao i kolege borci koji ističu da bi sačuvali veliki oprez zbog mogućnosti upoznavanja “divljeg” Ganea kao borca s kakvim se Jon Jones dosad nije imao prilike sresti, tim više jer su mu i u ranijim borbama u poluteškoj kategoriji najveće probleme zadavali borci jednako visoki kao i on i širokog raspona ruku.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Bony (@jonnybones)

Još jedan razlog zašto bi ljubitelji sporta trebali imati neprospavanu noć je i činjenica da je Jon Jones punih usta Stipe Miočića, našeg borca smatranog najboljim teškašem svih vremena, zbog najvećeg broja obrana titule prvaka teške kategorije u UFC-u (samo tri obrane), a koji već dvije godine čeka priliku povratka u ring nakon poraza nokautom od spomenutog Ngannoua koji se u međuvremenu povukao iz UFC organizacije zbog sukoba s direktorom iste Dana Whiteom i nepristajanja na njihove ugovorne uvjete.

Zanimljiva će biti i ženska borba za naslov

Osim navedene poslastice večeri među interesantnim borbama večeri, ističe se još jedna borba za titulu, ovaj puta u ženskim kategorijama u kojima dominantna Kirgistanka muha kategorije Valentina Shevchenko koja će nakon vrlo uske zadnje borbe protiv Talie Santos po osmi puta braniti titulu prvakinje protiv srčane meksičke borkinje Alexe Grasso kao jedne od outsiderica na papiru.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Valentina Shevchenko (@bulletvalentina)

No, s obzirom na dinamiku sporta i činjenicu kako je riječ o individualnom sportu koji je nepredvidljiviji od nogometa i vrhunske košarke obzirom na moguće rezultate nikada ne postoji sigurnih favorita jer se iznenađenja događaju gotovo po svakom turniru.

Od ostalih borbi u glavnom programu večeri izdvajaju se još nastupi dosad neporaženog Kazahstanca Shavkata Rakhmonova kojem će test dosadašnjeg savršenog omjera pobjeda i poraza 8-0 biti američki borac Geoff Neal, američkog hrvača Bo Nickala kao velike nade koja je već počela prozivati trenutno jednu od najvećih zvijezdi sporta Khamzata Chimaeva premda još nema niti jednu profi borbu i poljskog atraktivnog borca Mateusza Gamrota. U preostalim borbama prije glavnog dijela večeri izredat će se još neka od nekad atraktivnih imena MMA boraca poput Coby Garbranta, Dereka Brunsona, Amande Ribas ili Jessice Pene čak i bivših prvaka u svojim kategorijama – ne bi li provjerili svoju poziciju na današnjim rankinzima i pokušali vratiti ugled borilačkog svijeta.

No, prije svega, oči svijeta će biti uprte u glavni dvojac borilačkih majstora. 

Naslovna fotografija: jonnybones

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime