Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Upala mjehura kod muškarac nije bezazlena – što sve trebate znati o njoj?

Prije nego što stvari uzmete u svoje ruke, veoma je važno obratiti se liječniku obiteljske medicine s njim porazgovarati o problemu, kao i rješenjima istoga

Iako se upalu mjehura često veže za žene, ona nerijetko pogađa i muškarce. Veoma je važno vrlo brzo prepoznati simptome i iste liječiti jer vrlo brzo možda doći do kompliciranih infekcija koje zahvaćaju i prostatu. Cistitis ili upala mjehura nastaje kada bakterije iz rektuma ili kože uđu u mokraćnu cijev te se razmnoži u mokraćnom mjehuru, a može dospjeti i do bubrega.Cistitis je češći kod muškaraca starije dobi, iako se može pojaviti i kod tinejdžera. Kod starijih muškaraca veća je vjerojatnost razvijanje nekancerogenog rasta prostate, koja se naziva benigna hiperplazija prostate. Povećanje prostate može stisnuti vrat mokraćnog mjehura, što otežava normalno mokrenje. Ako se mokraćni mjehur ne isprazni u potpunosti, bakterije koje se inače ispiru s urinom, mogu napraviti veliku štetu.

Najčešći simptomi upale mjehura su:

 1. Bolno mokrenje i osjećaj peckanja
 2. Krv u mokraći
 3. Učestala potreba za mokrenjem
 4. Nezadovoljavajuće izmokravanje
 5. Neugodan osjećaj i pritisak u donjem dijelu trbuha

Liječenje upale mjehura je moguće uz antibiotike, ali i prirodnim putem. Prije nego što stvari uzmete u svoje ruke, veoma je važno obratiti se liječniku obiteljske medicine s njim porazgovarati o problemu, kao i rješenjima istoga.

Neki od prirodnih sastojaka koji mogu pomoći s upalom su:

 1. Više konzumiranja tekućine nego inače, radi ispiranja bakterija iz mokraćnog sustava
 2. Sok od brusnice
 3. Svinjska mast
 4. Češnjak 
 5. Jabučni ocat
 6. Soda bikarbona
 7. Čaj od pucavca
 8. Čaj od korijandera 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime