Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Na koje načine sami možemo utjecati na smanjenje onečišćenja zraka?

Kvaliteta zraka više je od pukog smoga i povezana je sa svime, od astme u djetinjstvu do globalnog zagrijavanja. Zatvaranje očiju pred problemom onečišćenja zraka ne samo da riskira naše zdravlje već i zdravlje planeta za generacije koje dolaze

U današnjem složenom svijetu, s opasnim kemikalijama koje se vrlo često skrivaju u mnogim proizvodima koje koristimo, e-otpadom koji puni naša odlagališta i eksponencijalnim povećanjem automobila koji sagorijevaju benzin na autocestama, ideju da možemo smanjiti zagađenje zraka nije lako zamisliti.Kvaliteta zraka više je od pukog smoga i povezana je sa svime, od astme u djetinjstvu do globalnog zagrijavanja. Zatvaranje očiju pred problemom onečišćenja zraka ne samo da riskira naše zdravlje već i zdravlje planeta za generacije koje dolaze. Ipak, još uvijek ima vremena za promjenu. Naučite kako možete odmah započeti sa smanjenjem zagađenja zraka i tako pomoći pri poboljšanju kvalitete zraka u vašem domu i vašoj zajednici, a to svima olakšava disanje.

Odakle dolazi onečišćenje zraka

Prema Federalnoj agenciji za zaštitu okoliša (EPA) postoji 6 glavnih uzroka onečišćenja zraka. To su prizemni ozon, čestice, olovo, sumporni dioksid, dušični oksidi i ugljični monoksid. Iako je većina ljudi čula za ugljični monoksid, olovo i čestice, mogli bi se iznenaditi kada saznaju da je primarni izvor zagađenja zraka – prizemni ozon. Za razliku od prirodnog ozonskog omotača koji okružuje zemlju i pomaže u regulaciji temperature štiteći je od štetnih sunčevih zraka, prizemni se ozon javlja kada se dušikovi oksidi pomiješaju s hlapljivim organskim spojevima (VOC). Kemijska reakcija koja slijedi emitira prizemni ozon koji može dovesti do brojnih zdravstvenih problema. Bolesti gornjih dišnih putova poput astme, bronhitisa i emfizema povezane su s prizemnim ozonom. Gdje se događa ta kemijska reakcija? Bilo gdje pri isparavanju benzina, ispušnih plinova automobila, u velikim skladištima kemijskih sredstava i pri emisijama tvorničkih ili komunalnih postrojenja. 

1/ Smanjite upotrebu automobila

Automobili zagađuju zrak ne samo prizemnim ozonom. Za proizvodnju benzina potrebno je sagorijevanje ugljena i nafte što uzrokuje porast sumpornih dioksida, još jednog od šest vodećih uzroka onečišćenja zraka. EPA kaže kako su naftne rafinerije ključni proizvođači sumpornih dioksida, stoga – više vremena provedenog za volanom automobila znači veće zagađenje zraka. Iako možda nije moguće potpuno eliminirati upotrebu automobila, pokušajte konsolidirati poslove i obaviti više stvari odjednom kako ne biste više puta putovali na isto mjesto. Ako živite u blizini prigradske željeznice, obvežite se voziti vlakom barem jedan dan u tjednu na posao. Ili se pri kupnji novog automobila odlučite za hibrid ili električno vozilo. Hibridna vozila kombiniraju električnu energiju i gorivo kako bi postigla veću kilometražu, a mnoga proizvode gotovo nula emisija. 

2/ Sadite više biljaka

NASA je nedavno otkrila da su mnoge biljke iz kućanstva, poput Gerbere Daisy, Peace Lily i English Ivy, ključne za uklanjanje ugljičnog monoksida iz zraka. Djelujući poput ljudske jetre, ove uobičajene kućne biljke zapravo filtriraju štetne kemikalije i opasne spojeve iz zraka, upijajući toksine kroz sitne pore u lišću i ‘probavljajući’ zagađenje kroz stabljike, korijenje i van kroz tlo. Prirodni zračni filtri u vašem domu ili uredu mogu uvelike smanjiti količinu onečišćenja zraka u zatvorenom prostoru i pomoći u uklanjanju ponovljenih prehlada i respiratornih problema. Prema NASA-inom istraživanju, druge korisne sorte za čisti zrak su bambusova palma, kineski zimzelen i bilo koje drveće Dracaena. 

3/ Odlučite se za solarnu energiju

Električna energija može se činiti zelenim načinom grijanja vašeg doma, ali HOS-ovi proizvedeni u elektroenergetskim postrojenjima među najvišima su u svim oblicima proizvodnje. Dušikovi oksidi također su nusproizvod električnih uređaja i njihova kombinacija može dovesti do veliko povećanja prizemnog ozona. Komunalne tvrtke proizvode više sumpornih dioksida od naftnih postrojenja, a količina ostalih resursa potrebnih za pogon postrojenja čini elektroinstalacije manje od optimalnog izbora kada žele ‘napajati’ vaš dom. Današnji solarni paneli jedinstveni su i u dizajnu i u ugradnji. Dok su ploče prethodne generacije bile velike i neugledne smještene iznad vašeg krova, moderne verzije su živopisne, ugrađuju se izravno u krov i obično mogu generirati dovoljno električne energije za napajanje vašeg doma, grijanje tople vode i sl.

4/ Izbacite olovo

Opasnosti boja na bazi olova poznate su otprilike iz 1970-ih, međutim, nedavni ekološki problemi oko uvoznih igračaka natjerali su sve da preispitaju upotrebu olova u proizvodima za kućanstvo. Olovna goriva postupno su ukinuta nakon izmjena i dopuna saveznog Zakona o čistom zraku iz 1990. godine. Provjerite svoje plinske i električne uređaje kako biste bili sigurni da ne cure. Nikada nemojte paliti smeće ili koristiti kamin da biste se riješili viška smeća. Ako imate stare baterije, odnesite ih u reciklažno dvorište i posebne spremnike za odlaganje. Što je najvažnije, provjerite naljepnicu na obojenim predmetima kao što su namještaj, ukrasni predmeti i dječje igračke. Ako niste sigurni sadrži li predmet boju na bazi olova, obratite se proizvođaču i pitajte. Ako vam ne mogu reći radije vratite predmet.

Locavore pokret brine o okolišu, čuva zdravlje i osnažuje lokalnu zajednicu

5/ Pazite na prašinu

Velik dio guste smeđe izmaglice koju vidite na urbanim područjima kombinacija je prašine s gradilišta, dima iz tvornica i emisije iz automobila. Iako možda nećete moći kontrolirati broj automobila na cesti ili vrste tvornica koje posluju, možete paziti da u svom dvorištu nemate ‘suhih mrlja’. To je osobito važno ako u dvorištu koristite puno kemijskih gnojiva ili druge tretmane jer će se te kemikalije miješati s drugima u zraku i mogle bi prouzročiti još veće zdravstvene probleme. Ako imate veliko neuređeno područje u dvorišu, pazite da ostane vlažno i da se ne isušuje stvarajući prašinu. Ako niste spremni za sadnju, poškropite to područje vodom svakih nekoliko dana kako bi prašina bila pod nadzorom. Još bolje, pokrijte ga plastičnom folijom kako se zemlja ne bi isušivala dok istodobno generirate vlastiti sustav za zalijevanje. 

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime