Srijeda, 5 lipnja, 2024

Jedina stvar koju nikada ne smijete reći tijekom svađe s partnerom

Postoji jedna suptilna stvar koju zaista ne biste trebali raditi tijekom svađe s partnerom, a  nevjerojatno je česta

U svakom odnosu i vezi između dvije osobe svađe s vremena na vrijeme su normalne — čak i zdrave. Vjerojatno ste svjesni očitih stvari koje se trebaju izbjeći pod svaku cijenu kao što su vrijeđanje, vrištanje i ono najvažnije: bilo koji oblik fizičkog ozljeđivanja. Ali postoji još jedna suptilnija stvar koju zaista ne biste trebali raditi tijekom svađe s partnerom, a  nevjerojatno je česta.Pa, tehnički, to su dvije stvari. Naime, trebali biste izbjegavati korištenje riječi ‘nikad’ ili ‘uvijek’. Drugim riječima, svaki put kad vaš partner zaboravi pokupiti svoje prljave čarape s poda, nemojte odgovoriti s: “Uvijek ostavljaš svoje stvari okolo.” Ili kada vam je muka od stalnog ponavljanja, potrudite se da instinktivno ne vičete: “Nikad me ne slušaš!”

Čak i ako je istina, u što sumnjamo, riječi kao što su ‘uvijek’ ili ‘nikad’ mogu dovesti do toga da druga osoba postane obrambena, a razgovor ne može biti produktivan kada bilo koji od partnera podigne gard. Priznajmo teško je aktivno slušati i rješavati problem kada ste toliko usredotočeni na svoj protunapad. To ne znači da biste trebali prešutjeti svoje osjećaje. Važno je da ste iskreni u vezi svojih briga i ljutnje, normalno je da vas smetaju stvari poput loših komunikacijskih vještina ili čestog kašnjenja, ali upravo razgovori o tome mogu produbiti vaš odnos i zbližiti vas. Naravno, ako sukobima priđete na smiren i normalan način.

Što onda upotrijebiti?

Učinkovitiji pristup od napada s “uvijek” ili “nikad”: koristite “ja izjave” i preoblikujte svoju frustraciju kao zabrinutost – a ne kao optužbu. Na primjer, prije nego što svom partneru zadate muke jer uvijek zaboravlja na izlaske, započnite razgovor s: “Stvarno sam se veselila/o večeri dana, što se dogodilo?” Ili, ako činite mnogo za njih, a ne osjećate da su vam na tome zahvali, pokušajte nešto poput: “Osjećam se kao da ne priznaješ trud koji sam uložila/o da provodimo više vremena zajedno. Što misliš o tome?”

Na taj način razgovor pokrećete iz znatiželje, umjesto da krećete s pretpostavkom da vaš partner ‘nikad’ ili ‘uvijek’ nešto radi”. Ovako ćete lakše riješiti problem i nećete dovesti vaš odnos u probleme. Na kraju krajeva, u zdravoj vezi, krajnji cilj rješavanja problema je ojačati vašu vezu – a ne “pobijediti” u raspravama.

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime