Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Muke po roditeljima: Kako očuvati zdrav i intiman odnos s partnerom

Ne zaboravite: normalno je da roditelji imaju spolne odnose! Seks je dobar za vaše zdravlje i vašu vezu - a kada je vaša veza na dobrom mjestu, to će vam dugoročno poslužiti da budete još bolji roditelji.

Kad postanete roditelj, vaš će život biti obogaćen mnogim radostima ljubavlju i novim avanturama, no, nažalost, sve to dolazi uz troškove i izazove. Kad roditelji svoje vrijeme i pažnju preusmjere jedni s drugih na djecu, često se susreću s problemom održavanja zdravog i intimnog života.Ipak, biti roditelj ne znači da se trebate oprostiti od dobrog seksa, čak ni učestalog. Moguće je imati sve – biti uspješan roditelj i strastven ljubavnik u isto vrijeme. Kako bismo vam pomogli u održavanju strasti s partnerom, LELO je pripremio nekoliko savjeta s kojim ćete ponovno pronaći dozu intime u spavaćoj sobi.

1/ Ostanite u ‘dodiru’ s partnerom

Kad osobe započnu novu vezu, teško im je maknuti ruke s partnera. Međutim, fizički dodir s vremenom blijedi, a roditeljstvo često ubrza taj proces. Tako nastanu problemi u spavaćoj sobi. Neka istraživanja pokazuju da kad se parovi međusobno dodiruju, njihov broj otkucaja srca se smanjuje. Dodir je utješan i umirujuć – pomaže u ublažavanju stresa. I ne samo to, dodir oslobađa hormon oksitocin koji potiče osjećaj povezanosti s drugima. Dakle, ako se ne dodirujete, propuštate brojne užitke!
Pronađite načine kako povećati količinu dodira u vezi, bilo da se samo držite za ruke, mazite partnerovu ruku ili nogu dok sjedite na kauču, masirate ili mazite u krevetu.

Je li seks stvarno samo za mlade ili se radi o još jednom stereotipu?

2/ Slušajte i posvetite se partnerovim potrebama

Jedno od najčešćih intimnih problema s kojima se suočavaju novopečeni roditelji jest razlika u količini libida, koja se događa kada je jedan partner raspoložen, ali drugi nije. To ima smisla jer će, ponekad, jedan partner biti pod većim stresom ili neispavaniji od drugog. Kako se učinkovito nositi s ovom situacijom?
Istraživanja pokazuju da su roditelji koji su visoko cijenili ono što društveni znanstvenici nazivaju “seksualnom zajedničkom snagom” zadovoljniji seksualnim životom i odnosima. Seksualna zajednička snaga odnosi se na motivaciju da se zadovolje potrebe partnera ne očekujući ništa zauzvrat.

Drugim riječima, ovo je motivacija da ponekad stavite potrebe svog partnera iznad vlastitih potreba. Dva su dijela ove priče: motiviranost za zadovoljavanje seksualnih potreba vašeg partnera i razumijevanje da vaš partner nije raspoložen za seks. Roditelji koji imaju najsretniji seksualni život često su oni koji pokušavaju razumjeti međusobne seksualne potrebe i žrtvuju se kako bi poboljšali odnos, poput povremenog seksa kada nisu raspoloženi, jer zaista žele da im partner bude sretan. 

Što napraviti ako vi imate veći apetit za seksom – od partnera?

3/ Nemojte se bojati planirati vrijeme za seks

Mnogi parovi misle da bi seks “trebao biti spontan”, pa sjede i čekaju da se dogodi prirodno ili ga pokreću tek kad osjete “pravi” ili “savršeni” trenutak. No, ovaj pristup seksu dovodi do rijetke tjelesne intimnosti, posebno među roditeljima. Oni “savršeni” trenuci u kojima ste oboje raspoloženi obično su neuhvatljivi. Nemojte se bojati staviti seks na svoj raspored. Planiranje seksa ne znači da će biti manje zabavno – zapravo, ono ga može učiniti još boljim!

Ako planirate seks ili znate kad će se dogoditi, to vrijeme možete iskoristiti za stvaranje iščekivanja, primjerice, slanjem seksi poruka kroz dan. Planiranje također osigurava da se seks ne ograničava samo na ona vrlo kratka razdoblja kada imate osjećaj kao da morate požuriti sa svime samo zbog seksa. Naravno, seks na brzaka može biti odličan, ali kad imate priliku usporiti i odvojiti vrijeme, seks će biti još bolji!

Strogo povjerljivo: Trebate li zakazati termin za – seks?

4/ Nađite načina da ostanete intimni i kad su djeca oko vas

Za roditelje, jedna od najvećih prepreka seksu je ta što ne možete biti fizički intimni kada su djeca u blizini jer uvijek mogu upasti u sobu ili čuti što radite. Iz tog razloga važno je imati prostor za koji mislite da je privatan, gdje se vi i vaš partner povremeno možete opustiti i odmoriti. To može značiti zaključavanje vrata spavaće sobe kako bi se spriječili neočekivani posjetitelji. To bi također moglo značiti puštanje bijele buke, tihu glazbu ili uključivanje televizora tijekom seksa. I, naravno, to također može biti čekanje dok djeca zaspu ili spavaju ili im pružiti zabavne aktivnosti ili filmove kako biste ih okupirali dok se usredotočite jedno na drugo.

Ukratko, otkrijte koje su vam najveće prepreke i smislite praktična i kreativna rješenja koja će vam omogućiti da se osjećate ugodno i pronađete prostor za intimnost. Ako ste zabrinuti kako bi djeca mogla reagirati ako saznaju da se seksate, unaprijed smislite što ćete reći kako biste riješili tu situaciju bez osjećaja neugode.

Ne zaboravite: normalno je da roditelji imaju spolne odnose! Seks je dobar za vaše zdravlje i vašu vezu – a kada je vaša veza na dobrom mjestu, to će vam dugoročno poslužiti da budete još bolji roditelji.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime