Nedjelja, 26 rujna, 2021

U susret Svjetskom danu ženskog ‘vrhunca’ – gdje je nastao problem?

vrijeme je da se počne otvorenije govoriti o ženskim seksualnim potrebama i željama, te da se kroz seksualnu edukaciju potaknu i muškarci - da nauče vještine s kojima će zadovoljiti svoje partnerice

Ženski orgazam dugo je bio misterij, a činjenica je da, iako se radi o ‘sjajnoj’ pojavi koju nam naše tijelo može pružiti, mnoge ga žene širom svijeta,nažalost, nikad nisu – doživjele. Ako razmislimo o činjenici da žena može imati više orgazama zaredom u kratkom vremenu, dolazi do pitanja gdje nastaje problem.

Povodom Svjetskog dana ženskog orgazma koji se obilježava 8. kolovoza, INTIMINA, brend posvećen ženskom intimnom zdravlju, želi iskoristiti ovaj dan za razgovor o važnoj temi; jazu između orgazma muškaraca i žena.

Upoznajte se sa svojom anatomijom

Svjetski dan ženskog orgazma idealna je prilika da naučite nešto novo o ženskom zadovoljstvu. No, kako bismo došli do novih otkrića, potrebno je krenuti od početka; od anatomije. Poznavanje vlastite anatomije i anatomije partnera značajno može utjecati na vaš seksualni život. Kada upoznate sebe, u mogućnosti ste drugima objasniti svoje potrebe i reći što vam odgovara, te tako povećati svoj užitak i samopouzdanje.

Orgazmička sinestezija: Vrijeme je da otkrijete zanimljivi fenomen?


Heteroseksualne žene i dalje pripadaju grupi koja doživljava najmanje orgazma, što je posljedica manjka razumijevanja o tijelima. Mnoge žene postižu orgazam stimulacijom klitorisa ili G-točke. Zato, ponovimo osnove ženske anatomije: 

KlitorisKlitoris je jedini dio ljudskog tijela koji postoji samo za užitak i ima preko 8000 individualnih nervnih završetaka (penis ima samo 4000). Mnoge žene trebaju klitoralnu simulaciju kako bi postigle orgazam. Vidljivi dio klitorisa nalazi se blizu vrha vulve, gdje se male stidne usne spajaju. To je ‘gumbić’ ekstremno osjetljivog tkiva zaštićen ‘kapuljačom’, komadićem kože koji štiti vanjski dio klitorisa. No, klitoris je puno više od ‘gumbića’ – tkivo klitorisa je u obliku krila, a često se uspoređuje s oblikom pileće kosti ‘jadac’ (koja se lomi za sreću) te se proteže nekoliko centimetara oko svake strane vagine. 

G-točkaG-točka je malo područje, veličine 2-5 cm, koje se nalazi na prednjoj stijenci vagine koja je jako osjetljiva za neke žene. Kada je stimulirate prstom, penisom ili vibratorom može dovesti do orgazma. Neki znanstvenici (i žene) pitaju se postoji li uistinu G-točka, budući da otprilike samo 30% žena može postići orgazam penetrativnim seksom. Neki ljudi tvrde kako G-točka ne postoji ili je zapravo samo produžetak klitoralnog tkiva u vaginu.

Vrag odnija prišu: Spori seks garantira užitak i – više snažnijih orgazama

Povezanost nejednakosti u postizanju orgazma i kulturološke stigme

Fenomen jaza u orgazmu uzrokovan je manjkom znanja, kulturološkom stigmom, te tabuom zbog koje su žene uvjerene da trebaju imati manje orgazama nego muškarci. Žene uživaju u seksu, no zbog raznih socio-kulturoloških faktora, ne osjećaju se dovoljno ugodno da istražuju svoje tijelo jer osjećaju sram. Okruženje u kojem se žene nalaze (mediji, roditelji, škola, religija) uči ih da budu seksualno pasivne, te da daju sve od sebe kako bi zadovoljili muškarca bez da povrijede njegov ego. Također, zamislite da se neka žena samopouzdano seksualno izražava i time pokazuje kako ima veću seksualnu želju. U tom slučaju, bit će etiketirana pogrdnim nazivima, poput osobe niskog morala i slično, jer takvo ponašanje nije primjereno jednoj dami i smatra se agresivnim. Razmislite, kada se muškarac tako ponaša, reagira li društvo jednako? Naravno da ne, što je razlog više za dobru seksualnu edukaciju u školama.

Potreba mijenjanja tradicionalnih uzoraka hijerarhije

Još jedan uzrok jaza orgazma su muškarci koji su tijekom seksa fokusirani samo na svoj orgazam i jednom kad ga postignu, smatraju kako je seks završio te da je i njihova partnerica postigla orgazam. Istraživanje je pokazalo kako postoji razlika između percepcije muškaraca o tome je li žena doživjela orgazam (85%) i potvrde žena da su zaista postigle orgazam (65%). I žene i muškarci smatraju kako je primarna svrha seksa zadovoljstvo muškarca, da seks završava kad muškarac postigne orgazam i da vrhunac žene nije važan u istoj mjeri. Promjene ovakvih stavova leže u mijenjanju tradicionalnih uzoraka hijerarhije i uklanjanju srama koji prati seksualni život žena.

Kako je filmska industrija mistificirala ženski orgazam

Čini se da je došlo vrijeme za više oralnog seksa za dame

Što je s klitorisom? Jedno istraživanje pokazalo je kako žene u istospolnoj vezi imaju češće orgazme zbog učestalije stimulacije klitorisa u oralnom seksu nego žene u heteroseksualnim vezama. Druga istraživanja pokazuju kako je klitoris povezan s učestalošću orgazma tijekom mastrubacije, no ne i u vrijeme seksa s partnerom. Čini se da je došlo vrijeme za više oralnog seksa za dame.  

Važno je spomenuti i seks tijekom menstruacije. Mnogi imaju krive informacije i osjećaju sram za vrijeme menstruacije, tako da nije čudno da se tada ne osjećaju raspoloženima za seks. Uz malo edukacije i puno razumijevanja, možemo postići pozitivne promjene. Seks tijekom menstruacije je siguran i ugodan za oba partnera. Naravno, ako to žele. Za penetrativni seks bez nereda, najbolje je rješenje Ziggy Cup menstrualna čašica. Ova tanka čašica u obliku diska koja sjedi visoko u vagini – odmah ispod grlića maternice – pruža potpunu udobnost i samopouzdanje! 

Neiskusnima u seksu i izlasci na spoj su neugodni – kako se opustiti?

Govorite o svojim potrebama

Žene trebaju naučiti izraziti svoje potrebe i početi prihvaćati svoje pravo za užitak. U redu je imati seksualnu želju, masturbirati, imati seksualne odnose – to su normalne aktivnosti koje vam daju osjećaje užitka i sreće. Ako vas partner ne zadovoljava i uz njega ne doživljavate orgazme, okrenite se masturbaciji. To je sjajan način da naučite više o svom tijelu, a možete koristiti svoje ruke, različite seksualne igračke, gledati youtube edukativne snimke i sl. Učenje o svom tijelu je najbolji način da sebi pružite orgazam kakav ste sanjali.

Jaz u orgazmu podsjetnik je da je neravnopravnost u postizanju užitka raširena u većini društava – pa je vrijeme je da se počne otvorenije govoriti o ženskim seksualnim potrebama i željama, te da se kroz seksualnu edukaciju potaknu i muškarci – da nauče vještine s kojima će zadovoljiti svoje partnerice. Nadamo se kako smo vas inspirirali da i vi krenete u zaustavljanje jaza u orgazmu. Najbolji način da to učinite? Orgazmom, naravno. Uživajte u svojoj borbi, dame! 

Pročitajte još...

Road trip po Europi: 4 najljepše destinacije koje jedva čekamo posjetiti

U Europi je mnogo ruta na kojima, ako samo malo skrenete s puta, možete uživati u istraživanju njihove povijesti, otići na gastronomsku turu te uživati ​​u svoj raskoši koju te regije nude

Iva i Branko Krčmar: Dvaput su obišli svijet, a ni korona ih nije spriječila da putuju

Njima putovanja nisu tek hobi ili samo odmor, putovanja su njihov stil života ali i posao.. Na putu su kad god im to okolnosti dopuštaju, makar samo preko vikenda. A na putovanju su se i vjenčali, u avanturističkom stilu, na Havajima...

Putopisac Saša Pjanić: Ostati zadrti optimisti u beznađu mogu samo Afrikanci!

Nagrađivani fotograf Saša Pjanić trenutačno završava putopis o svojim overland putovanjima zemljama Zapadne Afrike, u sklopu projekta My Life 4 Kids i najvećeg humanitarnog auto relija na svijetu Budimpešta - Bamako, tijekom kojeg su pomogli ruralnim zajednicama podsaharske Afrike, prije svega djeci

Hrvatski travel blogeri: 3 najbolje adrese s prijedlozima za izlete po Hrvatskoj

Mija Dropuljić, Sandra Petrac, Daria Bedeniković i Mario Jurina - hrvatski su blogeri čije društvene mreže vrve prijedlozima i savjetima za savršene vikend destinacije za odmor i istraživanje Lijepe naše

Povezano

8 velikih istina o sretnim parovima i stvari koje definitivno ubijaju vezu!

Koliko znate osoba da su se rastali nakon što su sklopili brak? Doduše, koliko znate osoba da su u odnosu (partnerskom, bračnom), a da nisu sretni zajedno? 

Jasna Jasna Žmak: Žene učim da o seksualnosti govore na otvoren i pozitivan način

Jasna Jasna autorica je knjige 'One stvari – eseji o ženskoj seksualnosti' a na vodi radionice na kojima je fokus na ženskoj seksualnosti, ali je i nekoliko kraćih, jednodnevnih radionica na temu "autanja" i biseksualnosti. U budućnosti se nada, jednom kada pandemija to dopusti, da će češće održavati radionice na različite teme – o grudima, menstruaciji, poliamoriji, sramežljivosti, masturbaciji, mršavosti

Zvoni li vam alarm? Ovo su znakovi da se nalazite u toksičnoj vezi!

U ljubavnom odnosu bi se trebali osjećati kao da cvjetate, a ako je on toksičan, osjećate se iscrpljeno, istrošeno. U takvom odnosu velika je doza kroničnog nepoštivanja i emocionalne nesigurnosti. Koji su znakovi da trebate bježati iz veze/braka

Učite od generacije Z: 7 savjeta kako što uspješnije dejtati – online?

Ako ste samac, i tražite ljubav - bez obzira na godine, nije loše pitati nekoga tko pripada generaciji Z za nekoliko savjeta. Mi smo skupili 7 ključnih savjeta koji će vam u startu dati prednost koju trebate

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime