Petak, 22 ožujka, 2024

Zvoni li vam alarm? Ovo su znakovi da se nalazite u toksičnoj vezi!

U ljubavnom odnosu bi se trebali osjećati kao da cvjetate, a ako je on toksičan, osjećate se iscrpljeno, istrošeno. U takvom odnosu velika je doza kroničnog nepoštivanja i emocionalne nesigurnosti. Koji su znakovi da trebate bježati iz veze/braka

Odnosi su teški. Čak i oni koji izgledaju savršeno – u njihovoj pozadini postoji puno truda i zajedničkog rada. No, postoji razlika između rasprava i nezdravih, potencijalno nezdravog odnosa.U ljubavnom odnosu bi se trebali osjećati kao da cvjetate, a ako je on toksičan, osjećate se iscrpljeno, istrošeno. U takvom odnosu velika je doza kroničnog nepoštivanja i emocionalne nesigurnosti. 

Kako prepoznati znakove ‘toksičnosti’? 

Za početak odgovorite na pitanja: kako se osjećate u blizini partnera, osjećate li više drame u životu radi vašeg partnera, preokreće li vaše riječi? 

Sama toksičnost je subjektivan pojam i ne može se primijeniti za gotovo svaku situaciju. Svi smo toksični u nekom pogledu, prema nekome. Neki ljudi određene osobe smatraju nepodnošljivima, drugi zabavnima pa prema tome toksičnost može varirati u različitom spektru i intenzitetu. Ali, važno je shvatiti što želimo i trebamo od svog partnera ako želimo zdravu, kvalitetnu i održivu vezu. Toksična ponašanja zaista se mogu manifestirati na mnogo načina. Donosimo vam nekoliko upozoravajućih znakova na koje trebate obratiti pozornost u ljubavnom odnosu. 

1/ Ne možete ili vam je neugodno biti potpuno svoj(a) kada ste u društvu s partnerom 

Ako mijenjate način komunikacije ili ponašanja kada ste u blizini partnera jer osjećate strah, osudu ili da ćete biti ismijani i to vam zasigurno stvara stres, nije dobro. Možda se osjećate nepoželjno, kontrolirano i nesretno? Što god od navedenog prepoznajete u svojoj vezi, i ako se ne osjećate ugodno u partnerovom društvu, vrijeme je za promjene.

Savjeti stručnjaka: Zašto je izaći iz toksične veze lakše reći nego napraviti?

2/ Drugačije reagirate, psihički i fizički

Kada ste u toksičnom okruženju, velika je vjerojatnost da ćete osjećati neugodu u području želuca. Možda vam se promijeni disanje, počnete zamuckivati, imate poremećaje u prehrani radi stresa…

3/ Partner vam ne dopušta izraziti osjećaje

Komunikacija je glavni ključ svakog zdravog odnosa, ljubavnog i prijateljskog. Ako komunicirate s partnerom, pogotovo o onome što vas je povrijedilo, i dobijete odgovor ‘da je on takav’ ili se zbog odgovora druge strane strane osjećate frustrirano i preispitujete svoje ponašanje, tada definitivno nisu u zdravom odnosu, već jednosmjernom. Kada se brinete za nekoga, brinete se i za njegove osjećaje, slušate i poštujete njegove granice.
Obratite pozornost na ponašanje partnera kada vas nešto muči; slušaju li vas, ispirčava li se za ponašanje ili traži izlike pokušava li vam pomoći i učiniti stvari boljima..? KAd se naljuti, ode li od vas i napravi još goru situaciju?

4/ Činite određene stvari kako bi se zaštitili 

Svodi li se komunikacija i ponašanje partnera na preuzimanje moći i kontrole, više nego osjećaje podržanosti, otvorenosti i balansa? Stalno se osjećate kao da igrate igre, branite svoj prostor i vrijeme? Prema tome ako se počinjete izražavati samo u jednini i ne postoji ‘mi’. Sve to stvara stres, iscprljuje i dovodi do još veće distance. Također, ovo sve možete utjecati na pojačavanje neprimjetnog ponašanja prema sebi, ali i prema partneru. 

8 znakova u vezi koji odaju da je vrijeme za posjet bračnom terapeutu

5/ Vaš partner stalno izigrava žrtvu

Izigravanje žrtve popraćeno je sa nedostatkom komunikacije i ponašanjem u kojem izbjegava suočiti se s problemima. One osobe koje izigravaju žrtvu stalno okrivljuju druge za svoje ponašanje. Imati partnera koji ne može prepoznati ove stvari kod sebe, teško da će dovesti do kvalitetne veze i odnosa. 

6/ Osjećate se izolirano i odbačeno

Ako niste sigurni nalazite li se u toksičnom ponašanju, često su znakovi takvog ponašanja toliko zamaskirani i vi toliko želite popraviti situaciju, da jednostavno ne možete vidjeti situaciju jasno. Možda da porazgovarate što objektivnije sa najbližima. Ili pitajte sebe, što želite od sebe, od odnosa, jeste li u trenutnom odnosu izgubili sebe ili je li vas partner odvojio od najbližih i obitelji? 

7/ Različiti prioriteti

Ponekad se pojave problemi iz jednostavnog razloga jer oboje želite različite stvari i prema tome slažete prioritete. Možda ste vi spremni za ozbiljan odnos, brak i djecu, a vaš je partner fokusiran na karijeru? Znakovi upozorenja ne moraju biti dramatični, ali mogu biti skriveni na razne načine. Ovakve situacije stvaraju još veći pritisak pa neizrečena očekivanja u vezi dovode do neugodnog osjećaja i ponašanja. 

Odvojeni kreveti loš su znak? 6 mitova o spavanju koji narušavaju vezu

8/ Osjećate olakšanje na odlasku

Zdravo je biti, ali i voljeti biti sam, čak i održavati dio odnosa na takav način tako da se oboje razvijate individualno iako ste zajedno. No, nije zdravo da stalno bježite od svog partnera i birate biti sami ili u tuđem društvu, to je znak da nešto ozbiljno niej u redu s vašim odnosom! Postoji razlika između davanje prostora i vremena te bježanja. 

9/ Sve je natjecanje

Vi i partner ne bi trebali biti suparnici i natjecatelji, jer ste zajedno u vezi. Odnos je stvar podržavanja drugog i njegovog uspjeha. Ne bi se trebao stvarati prostor za ljubomoru ili uspoređivanja u postizanju ciljeva. 

10/ Ako često pomislite ‘Da je barem bilo ovako… i da je drugačije…’

Znak upozorenja je akpo ste došli do situacije u kojoj mislite kako to sve nema smisla, i(li) ako silno želite promijeniti temeljno ponašanje partnera. U većini slučajeva vrijedi – ono što vidite je točno to što dobivate. Ne stvarajte iluzije. Osobe su takve kakve jesu, a ne ono što vi želite da budu, i trebali biste biti s njima zato što ih volite i prihvaćate takvima kakvi jesu. 

Kako su povezane inferiornost u vezi i njezin uspjeh?

11/ Dajete više nego što primate

Ako se stalno osjećate da dajete više nego primate u odnosu, vjerojatno ste iscprljeni i zbunjeni. Zdrav balans u odnosu jest u ravnoteži davanja i prihvaćanja, te bi energija trebala biti harmonična. 

Što ako ste u toksičnom odnosu? 

Mnoge toksične situacije ne počinju na isti način, i ne počinju odmah tako drastično toksično, no s vremenom se razvijaju određeni obrasci ponašanja i počinju se pojavljivati znakovi nezdravog odnosa.
Ako imate osjećaj da ste se ‘izgubili’ u odnosu, pokušajte se emocionalno odvojiti i zapitajte imate li manje samopouzdanje u vezi i osjećate li se kao da ste u zamci?
Ako je odgovor da i ako ste uočili ovakve znakove upozorenja, za početak postavite granice, odlučite sebe staviti na prvo mjesto i ako je izgledno da vaša veza nema budućnosti – izaći ih nje uzdignute glave!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime