Nedjelja, 24 rujna, 2023

Zvoni li vam alarm? Ovo su znakovi da se nalazite u toksičnoj vezi!

U ljubavnom odnosu bi se trebali osjećati kao da cvjetate, a ako je on toksičan, osjećate se iscrpljeno, istrošeno. U takvom odnosu velika je doza kroničnog nepoštivanja i emocionalne nesigurnosti. Koji su znakovi da trebate bježati iz veze/braka

Odnosi su teški. Čak i oni koji izgledaju savršeno – u njihovoj pozadini postoji puno truda i zajedničkog rada. No, postoji razlika između rasprava i nezdravih, potencijalno nezdravog odnosa.U ljubavnom odnosu bi se trebali osjećati kao da cvjetate, a ako je on toksičan, osjećate se iscrpljeno, istrošeno. U takvom odnosu velika je doza kroničnog nepoštivanja i emocionalne nesigurnosti. 

Kako prepoznati znakove ‘toksičnosti’? 

Za početak odgovorite na pitanja: kako se osjećate u blizini partnera, osjećate li više drame u životu radi vašeg partnera, preokreće li vaše riječi? 

Sama toksičnost je subjektivan pojam i ne može se primijeniti za gotovo svaku situaciju. Svi smo toksični u nekom pogledu, prema nekome. Neki ljudi određene osobe smatraju nepodnošljivima, drugi zabavnima pa prema tome toksičnost može varirati u različitom spektru i intenzitetu. Ali, važno je shvatiti što želimo i trebamo od svog partnera ako želimo zdravu, kvalitetnu i održivu vezu. Toksična ponašanja zaista se mogu manifestirati na mnogo načina. Donosimo vam nekoliko upozoravajućih znakova na koje trebate obratiti pozornost u ljubavnom odnosu. 

1/ Ne možete ili vam je neugodno biti potpuno svoj(a) kada ste u društvu s partnerom 

Ako mijenjate način komunikacije ili ponašanja kada ste u blizini partnera jer osjećate strah, osudu ili da ćete biti ismijani i to vam zasigurno stvara stres, nije dobro. Možda se osjećate nepoželjno, kontrolirano i nesretno? Što god od navedenog prepoznajete u svojoj vezi, i ako se ne osjećate ugodno u partnerovom društvu, vrijeme je za promjene.

Savjeti stručnjaka: Zašto je izaći iz toksične veze lakše reći nego napraviti?

2/ Drugačije reagirate, psihički i fizički

Kada ste u toksičnom okruženju, velika je vjerojatnost da ćete osjećati neugodu u području želuca. Možda vam se promijeni disanje, počnete zamuckivati, imate poremećaje u prehrani radi stresa…

3/ Partner vam ne dopušta izraziti osjećaje

Komunikacija je glavni ključ svakog zdravog odnosa, ljubavnog i prijateljskog. Ako komunicirate s partnerom, pogotovo o onome što vas je povrijedilo, i dobijete odgovor ‘da je on takav’ ili se zbog odgovora druge strane strane osjećate frustrirano i preispitujete svoje ponašanje, tada definitivno nisu u zdravom odnosu, već jednosmjernom. Kada se brinete za nekoga, brinete se i za njegove osjećaje, slušate i poštujete njegove granice.
Obratite pozornost na ponašanje partnera kada vas nešto muči; slušaju li vas, ispirčava li se za ponašanje ili traži izlike pokušava li vam pomoći i učiniti stvari boljima..? KAd se naljuti, ode li od vas i napravi još goru situaciju?

4/ Činite određene stvari kako bi se zaštitili 

Svodi li se komunikacija i ponašanje partnera na preuzimanje moći i kontrole, više nego osjećaje podržanosti, otvorenosti i balansa? Stalno se osjećate kao da igrate igre, branite svoj prostor i vrijeme? Prema tome ako se počinjete izražavati samo u jednini i ne postoji ‘mi’. Sve to stvara stres, iscprljuje i dovodi do još veće distance. Također, ovo sve možete utjecati na pojačavanje neprimjetnog ponašanja prema sebi, ali i prema partneru. 

8 znakova u vezi koji odaju da je vrijeme za posjet bračnom terapeutu

5/ Vaš partner stalno izigrava žrtvu

Izigravanje žrtve popraćeno je sa nedostatkom komunikacije i ponašanjem u kojem izbjegava suočiti se s problemima. One osobe koje izigravaju žrtvu stalno okrivljuju druge za svoje ponašanje. Imati partnera koji ne može prepoznati ove stvari kod sebe, teško da će dovesti do kvalitetne veze i odnosa. 

6/ Osjećate se izolirano i odbačeno

Ako niste sigurni nalazite li se u toksičnom ponašanju, često su znakovi takvog ponašanja toliko zamaskirani i vi toliko želite popraviti situaciju, da jednostavno ne možete vidjeti situaciju jasno. Možda da porazgovarate što objektivnije sa najbližima. Ili pitajte sebe, što želite od sebe, od odnosa, jeste li u trenutnom odnosu izgubili sebe ili je li vas partner odvojio od najbližih i obitelji? 

7/ Različiti prioriteti

Ponekad se pojave problemi iz jednostavnog razloga jer oboje želite različite stvari i prema tome slažete prioritete. Možda ste vi spremni za ozbiljan odnos, brak i djecu, a vaš je partner fokusiran na karijeru? Znakovi upozorenja ne moraju biti dramatični, ali mogu biti skriveni na razne načine. Ovakve situacije stvaraju još veći pritisak pa neizrečena očekivanja u vezi dovode do neugodnog osjećaja i ponašanja. 

Odvojeni kreveti loš su znak? 6 mitova o spavanju koji narušavaju vezu

8/ Osjećate olakšanje na odlasku

Zdravo je biti, ali i voljeti biti sam, čak i održavati dio odnosa na takav način tako da se oboje razvijate individualno iako ste zajedno. No, nije zdravo da stalno bježite od svog partnera i birate biti sami ili u tuđem društvu, to je znak da nešto ozbiljno niej u redu s vašim odnosom! Postoji razlika između davanje prostora i vremena te bježanja. 

9/ Sve je natjecanje

Vi i partner ne bi trebali biti suparnici i natjecatelji, jer ste zajedno u vezi. Odnos je stvar podržavanja drugog i njegovog uspjeha. Ne bi se trebao stvarati prostor za ljubomoru ili uspoređivanja u postizanju ciljeva. 

10/ Ako često pomislite ‘Da je barem bilo ovako… i da je drugačije…’

Znak upozorenja je akpo ste došli do situacije u kojoj mislite kako to sve nema smisla, i(li) ako silno želite promijeniti temeljno ponašanje partnera. U većini slučajeva vrijedi – ono što vidite je točno to što dobivate. Ne stvarajte iluzije. Osobe su takve kakve jesu, a ne ono što vi želite da budu, i trebali biste biti s njima zato što ih volite i prihvaćate takvima kakvi jesu. 

Kako su povezane inferiornost u vezi i njezin uspjeh?

11/ Dajete više nego što primate

Ako se stalno osjećate da dajete više nego primate u odnosu, vjerojatno ste iscprljeni i zbunjeni. Zdrav balans u odnosu jest u ravnoteži davanja i prihvaćanja, te bi energija trebala biti harmonična. 

Što ako ste u toksičnom odnosu? 

Mnoge toksične situacije ne počinju na isti način, i ne počinju odmah tako drastično toksično, no s vremenom se razvijaju određeni obrasci ponašanja i počinju se pojavljivati znakovi nezdravog odnosa.
Ako imate osjećaj da ste se ‘izgubili’ u odnosu, pokušajte se emocionalno odvojiti i zapitajte imate li manje samopouzdanje u vezi i osjećate li se kao da ste u zamci?
Ako je odgovor da i ako ste uočili ovakve znakove upozorenja, za početak postavite granice, odlučite sebe staviti na prvo mjesto i ako je izgledno da vaša veza nema budućnosti – izaći ih nje uzdignute glave!

Pročitajte još...

Emocionalne zamke: Zašto jedemo kad nismo gladni i kako to spriječiti?

I pozitivne i negativne emocije mogu promijeniti ponašanje u prehrani na različite načine, za različite ljude. A trenutačno nam nažalost ne nedostaje negativnih osjećaja koji nas šalju u potragu za utjehom na dnu kutije keksa

Umirite emocije: Kako s više samopouzdanja prebroditi nemiran dan

Neki od ovih malih trikova su vam poznati – smirili su vas više puta, samo ih dosad niste primjenjivali ciljano. Neki pak, dolaze iz svijeta alternative, no vrijedni su iskušavanja

Top 10 ljubavnih romana: Lezite na plažu i uživajte u strastvenim pričama

Strast, ljubavni zapleti i raspleti, drama i sretni završetci mogu nam pomoći da zaboravimo na sve i uživamo u zamišljenom svijetu

Pop Cooltura: ‘Mi smo ti nekad popravljali stvari’ ili ljubav u doba koronavirusa

Gledam opet svoje starce, kako su oni znali, bokte nije kvantna fizika. To je cca onaj moment kad pristaneš na patetiku. Patetika je sjajna kad je iskrena i kad nije podilaženje. I ljubav je isto. Treba htjeti, treba smjeti

Povezano

Nedostaje vam strasti u vezi? Ovo su navike zadovoljnih parova

Već mali podsjetnik na ono kako je bilo nekada – najbolje tijekom zajedničkog bijega od rutine - rasplamsat će strast

Kako orgazmi utječu na gospodarski rast zemlje?

Ako se globalna produktivnost poveća za 20%, to može imati ogroman utjecaj na smanjenje stopa siromaštva i poboljšanje životnog standarda

Celebrity parovi: Kako je izgledala veza Beyoncé i Jay Z-a?

Beyoncé je trenutno na turneji na kojoj promovira svoj novi album 'Renaissance' koji je pjevačica posvetila Jay Z-ju i obitelji

Odvojeni kreveti loš su znak? 6 mitova o spavanju koji narušavaju vezu

Kad god se vjerovanje temelji na onome što bi parovi 'trebali' učiniti, vrijedi pogledati ispod pokrivača kako biste vidjeli što se zapravo tamo događa. Također, sve više parova govori kako se nakon nekog vremena odvojenog spavanja zapravo osjećaju bliže i privrženije nego ikada

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime