Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Savjeti stručnjaka: Zašto je izaći iz toksične veze lakše reći nego napraviti?

Proces oporavka, do trenutka da se osjećate dobro, može potrajati i treba vremena za njega, pa je nužno dopustiti si određeno razdoblje da dođete do tog stanja. Uz naše savjete naučite kako popraviti slomljeno srce, kako ga zacijeliti i izaći iz lošeg iskustva jači nego ikad

Ne postoje upute kako se oporaviti od toksične veze. Jer nezdrave veze (odnosi) mogu na vas toliko loše utjecati da se osjećate izgubljeno, povrijeđeno i u potpunosti slomljeno. I da vam se čini kako izlaza nema i da se nikad nećete oporaviti i stati na vlastite noge.No, proces oporavka, do trenutka da se osjećate dobro, može potrajati i treba vremena za njega, pa je nužno dopustiti si određeno razdoblje da dođete do tog stanja. Skupili smo savjete triju stručnjaka o tome kako popraviti slomljeno srce, kako ga zacijeliti i izaći iz takvog iskustva jači nego ikad. 

U redu je tugovati

“Često sami sebi ne dopuštamo tugovati nakon gubitka partnera zato što to nije prihvatljivo našoj okolini”, komentira savjetnik za parove dr. Daryl Johnson.
Česti su i savjeti da nas partner ne zaslužuje i da se trebamo maknuti iz takvog odnosa. U svakom slučaju, proces je uvijek isti.
“Odvajanje od partnera može boljeti kao i smrt, u tome slučaju sasvim je u redu žaliti za gubitkom. Biti tužan, povrijeđen i slomljenog srca je sasvim normalno i važno je razumijevanje okoline. Dopustiti sebi žaljenje i prolaziti kroz proces u potpunosti, prije upuštanja u drugu intimnu vezu ili prijateljstvo, je ključno kako bismo mogli krenuti dalje”,
objašnjava Johnson.

‘Otrov’ za bilo kakav intimni uspjeh: Jeste li inferiorna strana u svojoj vezi?

Pokušajte s terapijom 

Terapija je učinkovit način kako učiti iz prošlih iskustava, bilo da su dobra ili loša. Razumijevanje i shvaćanje nezdravih obrasca ponašanja u odnosu mogu vam pomoći da ih izbjegnete u budućnosti, ali i pripremiti vas za dublje odnose na duže staze.
“Svi smo odgovorni za svoju situaciju, pa prema tome zašto ne postaviti pitanje nekome tko je prekinuo lošu vezu s nekim, i pitati što je bilo loše?”, ističe dr. Johnson i dodaje: “Zbog čega su ostajali? Koja je njihova uloga bila u tome toksičnom odnosu?“.
Odgovori na ova pitanja mogu pomoći pojedincu da se zagleda iznutra i uvidi probleme te kako se uspješno maknuti od njih. U terapiji se dobiva potrebna pomoć i podrška kako bi ti pojedinci bili viđeni i cijenjeni. Tako ćete moći ‘uroniti’ u svoju vezu i otkriti gdje ste griješili i kako imati zdravije buduće obrasce ponašanja. 

Ghosting: zašto sve više partnera ‘nestaje’ bez znakova upozorenja

Upoznajte sami sebe

Ako ste se mijenjali tijekom veze i odbacili neka prijateljstva, zapostavili stvari za kojima osjećate strast i niste se izgradili kao pojedinac – sad je vrijeme da to promijenite. Upoznati sebe ponovo i raditi ono što volite, biti okruženi onima koji vas podržavaju, i rasti u ono što zapravo jeste… Pronađite stvari koje vas zanimaju, pokušajte s novim aktivnostima, udružite se u grupe, saznajte što vas čini sretnima… Vratite sebi sve što ste izgubili u vezi, i naučite lekciju od svojih iskustava. 

Uzmite svo potrebno vrijeme 

“Uzmite vremena za sebe koliko god vam je potrebno, njegujte se i dajte sebi vremena i prostora za zacijeliti rane. Kažu da kada je vaša čaša puna, ostali će samo slijediti”, tvrdi Sangeeta Pillai.
Ne treba požurivati išta kada je o tome riječ. Svi smo individualni, i svi trebaju svoje vrijeme kako bi shvatili određene stvari, pa nema razloga brzati s time.
“Osjetite svoje emocije, povežite se s njima i rastite uz njih. Zacijeliti u potpunosti može se jedino kada si dopustite imati vrijeme za sebe. Zacijeljivanje je put od štetnog prema zdravom, stoga jednostavno rečeno, zacijeljivanje je njega”, sugerira Pillai. 

Kako pronaći srodnu dušu: Ne prepuštajte se sudbini – izazovite je sami!

Briga o sebi

Nakon loše veze, ključno je brinuti o vlastitom umu, tijelu i srcu.
“Zacijeljivanje je put od štetnog prema zdravom, stoga jednostavno rečeno, zacjeljivanje je njega”, komentirala je savjetnica za parove Shadeen Francis.
Prepoznati vlastite osjećaje i prihvaćanje istih, odnosno, rješavanje problema zahtjevan je posao koji uključuje brigu o sebi i bolje razumijevanje vlastitog načina kako biti u redu.
“To je proces kako biti iskren o vlastitim potrebama i dopuštati sebi biti dobro umjesto nijekanja, osuđivanja, pružanja otpora ili odustanja”

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime