Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Alarmantno: 90 posto maloljetnika barem jednom je pilo alkohol!

Iako je europski trend blago smanjenje konzumacije alkohola među učenicima, podaci pokazuju da su hrvatski učenici iznad europskog prosjeka.

Prema zadnjim objavljenim podacima Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uzimanju droga i drugim oblicima ovisnosti među učenicima (ESPAD) za 2019. godinu, pijenje alkohola ostaje uvelike zastupljeno ponašanje među adolescentima u Europi, uz prosječno više od 79 % učenika koji su pili alkohol u životu.Iako je europski trend blago smanjenje konzumacije alkohola među učenicima, podaci pokazuju da su hrvatski učenici iznad europskog prosjeka.

Opijaju se i mlađi od 13 godina

“Zabrinjavaju nas brojke koje govore da je 90% učenika u Hrvatskoj barem jednom u životu pilo alkohol te da je 58% učenika u Hrvatskoj pilo u posljednjih 30 dana, što je blagi porast u odnosu na 55% u 2015. Zatim, 42% učenika u Hrvatskoj popilo je barem jednu čašu alkohola s 13 godina ili ranije, a njih 8,1% opilo se s 13 godina ili ranije, te je Hrvatska po obama pokazateljima iznad ESPAD prosjeka. Alkohol je najlakše dostupno sredstvo ovisnosti prema percepciji učenika u Hrvatskoj, čak 87% njih izjavilo je da im je alkohol prilično ili vrlo lako dostupan”, izjavio je dr. sc. Ivan Ćelić, predsjednik Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga. 

Centar za zdravlje mladih i Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, naime, pokrenuli su edukativnu kampanju ‘Nisam ti rekla’ s ciljem edukacije mladih o štetnosti pijenja alkohola. Kampanja ‘Nisam ti rekla’ inspirirana je istoimenim romanom za mlade autorice Rosie Kugli u kojem ona jezikom mladih opisuje izazove i probleme odrastanja te ukazuje na štetnost konzumacije alkohola i drugih opojnih sredstava u toj osjetljivoj dobi. 

Osobno iskustvo pretočeno u knjigu ‘Nisam ti rekla’

Knjiga ‘Nisam ti rekla’ dramatična je ispovijed srednjoškolke Hede. Nastala je na temelju osobnog doživljaja, ali pitanja i dileme koje postavlja ova knjiga tiču se doslovno svakog od nas – i mladih, i roditelja, i profesora, kao i društva u kojem su vrijednosti srozane i teško se pronalaze. Nijedno društvo ne voli čuti kritiku u kojoj se otkriva ‘moralna šupljina’, ali ne treba zatvarati oči pred očitim. Život naših mladih prepun je opasnosti u koje se lako klizne te utone u mračnu močvaru droge i alkohola iz koje je teško ili gotovo nemoguće izaći”, upozorava Rosie Kugli, autorica knjige ‘Nisam ti rekla’. 

U sklopu kampanje planirane su i razne online aktivnosti poput nagradnih natječaja na društvenim mrežama u kojima će se dijeliti roman ‘Nisam ti rekla’, suradnje s influenserima te na jesen radionice u srednjim i osnovnim školama, a sve u cilju edukacije mladih i šire javnosti o štetnosti alkohola. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime