Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Kako preživjeti lockdown ako ste se morali vratiti – roditeljima?

Gubitak posla, smanjenje plaće, povratak u roditeljski dom… sve to mogu biti veliki izvori frustracije, ali i uzroci svađa i nezadovoljstva. Možda trenutačno život nije onakav kakvim ste ga zamislili, ali još uvijek imate krov nad glavom i obitelj koja vas voli. Fokusirajući se na ono na čemu smo zahvalni, a ne na ono što vas frustrira, učinit će čuda

Recentna istraživanja pokazuju da smo među najgorima u Europskoj uniji što se tiče napuštanja roditeljskog doma te damladi’ u Republici Hrvatskoj roditeljski dom napuštaju tek sa 32 godine. To je punih šest godina kasnije od prosječnog stanovnika EU, a čak 13 godina kasnije od Šveđana.Osim toga, prema podacima Eurostata, Hrvatska je država s najmanjim udjelom kućanstava koja čine samo roditelji i djeca, i jedina država u kojoj su najčešći oblik obitelji s djecom – kućanstva u kojima živi više generacija.

Prema istom istraživanju, čak 83 posto Hrvata u dobi između 25 i 29 godina živi kod roditelja ili dijele isto kućanstvo. Dolaskom pandemije te su se brojke još i povećale jer studenti, zbog online nastave koju provodi većina sveučilišta, nisu trebali napuštati svoje domove, a mnogi su se vratili jer su, nažalost, izgubili posao ili su im se primanja toliko smanjila da ne mogu plaćati najamninu ili kredit za stan. Višegeneracijska kućanstva, posebice u manjim sredinama, češće su pravilo nego iznimka, što ne mora nužno značiti ništa loše. No, ako ste navikli živjeti sami ili odvojeni od roditelja i rodbine, a igrom sudbine morali ste se vratiti u roditeljski dom, donosimo vam nekoliko savjeta kako postaviti zdrave granice na dobrobit svih ukućana.

Prilagodite svoja očekivanja i postavite pravila

Zajedničko kućanstvo uvijek podrazumijeva određeni oblik kompromisa. Ako već živite s roditeljima, onda ste vjerojatno već postavili neka ‘kućna pravila’ kojih se svi držite. Ako ste nedavno ponovno vratili u roditeljski dom, najbolje je otvoreno razgovarati sa svim ukućanima i postaviti pravila ponašanja, posebice ako dijelite neke zajedničke prostorije poput kuhinje i kupaonice.

Uspostavite granice

Bilo da su to granice s roditeljima i drugim članovima obitelji ili granice za vas same, njihovo uspostavljanje je izrazito važno za vaše blagostanje. Svakako trebate komunicirati sa svim ukućanima te im otvoreno reći što vi podrazumijevate pod osobnim prostorom te da želite sami planirati svoje vrijeme i aktivnosti. Postavljanje granica od samog početka i njihovo komuniciranje svima koji su uključeni u kućanstvo je odlična prevencija za moguće kasnije probleme i nesporazume.

Budite prisutni i ograničite upotrebu mobilnih telefona

Obiteljska druženja nerijetko danas izgledaju tako da svatko gleda u svoj mobitel te gotovo nitko međusobno ne komunicira. To je prije svega nepristojno, a i daje osjećaj drugima da nisu vrijedni vaše pažnje. Barem tijekom obiteljskog ručka ostavite mobitel u drugoj sobi ili mu isključite zvuk – kvaliteta vremena koje provodite s dragim osobama znatno će se poboljšati, a i vi ćete se osjećati bolje. Nakon kvalitetne i usredotočene komunikacije, možete se povući u svoju sobu i tamo raditi što god želite.

Izrazite zahvalnost

Gubitak posla, smanjenje plaće, povratak u roditeljski dom… sve to mogu biti veliki izvori frustracije, ali i uzroci svađa i nezadovoljstva. Nije lako prilagoditi se novim uvjetima, ako su oni lošiji od prethodnih, no ipak treba situaciju sagledati realno. Možda trenutačno život nije onakav kakvim ste ga zamislili, ali još uvijek imate krov nad glavom i obitelj koja vas voli. Fokusirajući se na ono na čemu smo zahvalni i osvještavajući ono što volimo kod drugih članova naše obitelji, a ne na ono što vas frustrira, učinit će čuda. Prije svega ćete se osjećati bolje, a samim time i mnoge prepirke će se izbjeći i svi će biti sretniji.

Jutro je najvažnije

Mnogi stručnjaci ističu da dan treba započeti meditacijom ili vježbama disanja. To što imate vremena za sebe prije nego što provedete cijeli dan sa širom obitelji i prijateljima pomoći će vam da ostanete smireni.

Ne zaboravite se dobro naspavati

Spavanje je najvažnije za našu vitalnost i dobro raspoloženje. Što ste umorniji, to ste razdražljiviji i osjetljiviji na ono što se događa oko vas. Stoga svake večeri idite spavati u isto vrijeme i vodite računa da spavate minimalno 7-8 sati.

Ova je godina bila svima vrlo izazovna. Iako nam je u potpunosti promijenila način života, pokazala nam je što je u životu svakoga od nas najvažnije te kako je ponekad tako malo potrebno da nestane gotov sve na što smo naviknuli. Kao nikada do sada, naučili smo da je sreća u malim stvarima, obitelji i prijateljima koji nas vole i koje mi volimo. Ova godina ima potencijal da nas sve zbliži, da se više cijenimo i budemo zahvalni na onome što smo uspjeli zajedno preživjeti. Iskoristimo to!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime