Četvrtak, 18 kolovoza, 2022

Mentalno zdravlje djece i odraslih: 5 savjeta kako potaknuti pozitivne misle

Vodeći hrvatski sportsko – edukativni projekt Aktivna Hrvatska, zajedno sa stručnjacima s platforme Mentalno Zdravlje - Anom i Igorom Čerenšekom, savjetuje odrasle i djecu kako, usred velike krize i straha od koronavirusa, pronaći pozitivne misle i energiju - već danas!

Pritisak lockdowna, izazovi gubitka posla i voljenih posljednjih su dana svima največa briga. Svakodnevno sa strepnjom osluškujemo koliko je oboljelih od koronavirusa, a koliko ih je nažalost umrlo. Prevelika briga, strahovi, kod nekih i napadi ankcioznosti i panike…Sve su to izazovi za naše mentalno zdravlje pa nam svaki dobar savjet kako što bezbolnije proći kroz ovu pandemiju, dobro dođe. 
Vodeći hrvatski sportsko – edukativni projekt Aktivna Hrvatska, zajedno sa stručnjacima s platforme Mentalno Zdravlje – Anom i Igorom Čerenšekom, stoga je podijelio sa svima 5 savjeta za odrasle i djecu koji nam pomoći u stvaranju pozitivnih misli i energije – već danas!

Što odrasli mogu napraviti kad se ne osjećaju dobro?

  1. Usporite! Jurite okolo non-stop jer želite sve odraditi savršeno, ali danas je dan kad možete usporiti. Dodavanje gasa nije uvijek najpametniji izbor!
  2. Birajte bolje teme. Umjesto o bolesti, pričajte o zdravlju, o nečemu što vas veseli. Danas imate zadatak započeti vedru temu ili se prisjetiti neke lijepe uspomene i podijeliti ju s nekim bliskim.
  3. Prošetajte nakon ručka. Tjelesna aktivnost ima direktan i povoljan utjecaj na naše mentalno zdravlje. Napravite krug po ulici ili kvartu nešto bržim ritmom i uživajte u pogledu na nebo.
  4. Planirajte svoj dan i unesite dozu mira u kaos. Određivanje jasnih zadataka kao i vremena za njih pomoći će ti odraditi sve što trebaš bez dodatnog stresa. 
  5. Napišite danas na čemu ste zahvalni. Pisanje zahvalnosti svaki dan mijenja naš način razmišljanja. Usmjerite svoj mozak na ono što imate, a ne na ono što trenutno nemate.

Kako motivirati djecu da budu pozitivnija?

  1. Dosada rađa ideje. Dosada potiče kreativnost, i treba je iskoristiti. Neka stoga pokušaju  stvoriti jednu novu ideju i zapisati ju na papir. Nakon toga neka smisle kako će raditi na toj ideji.
  2. Kad ne možemo ništa, možemo se truditi. Trud pobjeđuje talent! Nije istina da netko ne zna crtati ili da nije dobar u sportu. Treba pokušati svojim trudom napraviti razliku bez obzira na trenutno stanje.
  3. Osmijeh pobjeđuje suze. Kao što škare pobjeđuju papir. Neka poklone danas nekome svoj osmijeh -ne košta ništa, a daruje puno. 
  4. Naučiti nešto novo svaki dan. Ispeći jaje na oko, naučiti jednu japansku riječ… opcija je beskrajno puno. Veselit će ih novo znanje. A možda i vas, roditelje, potaknu da napravite isto – pokrenite promjenu!
  5. Nismo svi tu da spašavamo svijet svaki dan. O.K. je ponekad biti slab. I ‘loše’ emocije su emocije i smije ih svatko imati! Čak je i Superman imao loših dana ali je nakon njih bio uvijek još jači. 

Pročitajte još...

5 stvari koje će vam pomoći da lakše prebrodite hladnoću i zimu

Strah, neizvjesnost, ekonomska kriza, bolest... toliko je strahova povezanih sa zimom i koronavirusom. A zima je i bez pandemije za mnoge teško razdoblje, pogotovo ako pate od sezonske depresije. Ovi savjeti stručnjaka neka vam pomognu da što bezbolnije prebrodite ovo teško razdoblje

Kako pomoći bliskoj osobi koja se bori s depresijom

Depresiju je teško pretočiti u riječi, pogotovo za one koji je nikad nisu iskusili. Kao drugih tjelesnih bolesti, može nastupiti iznenada, 'upada' u um...

Kako se nositi s neizvjesnošću koju nam donose sljedeći mjeseci?

Epidemija koronavirusa i ekonomska kriza poprilično su uzdrmali naš osjećaj sigurnosti. U takvim uvjetima mnogi su ljudi preplavljeni strahom, osjećaju se bespomoćno, imaju teškoće sa spavanjem, apetitom...

Kako se u jeku pandemije oduprijeti – crnim mislima?

Kada ste se pobrinuli za stvari nad kojima imate kontrolu, vježbajte toleranciju na stvari nad kojima nemate kontrolu. Briga je korisna samo kada imamo konkretan problem na kojeg možemo utjecati. U suprotnom, briga privlači još brige, i to je onda priča bez kraja

Povezano

Zašto ponekad ‘planemo’: Kako kontrolirati reakcije na burne situacije?

Dovoljan je samo jedan trenutak da sve krene po zlu i da postanemo 'žrtva' svojih reakcija. Naime, kad smo povrijeđeni, skloni smo reagirati kao da je sve što osjećamo u tom trenutku izdaja i samoća. A zapravo, to je obično samo naša, jednostrana percepcija priče i najčešće je povezana s našom prošlošću

Navijte sat: Kako ranije buđenje može smanjiti rizik od – depresije?

Najnovije studije sugeriraju da bi vam moglo biti korisno prilagoditi raspored spavanja - podesiti budilicu samo malo ranije ujutro - kako biste se obranili od depresije i održali vedrije, uravnoteženije raspoloženje tijekom dana!

Što se s nama događa ako si nikad ne dopustimo da nam ‘pukne živac’?

Trebamo li se do u beskraj osuđivati jer smo povisili ton kada smo umorni od posla ušli u stan i vidjeli neoprano suđe, a dečka kako leži na krevetu? Ili ako ste u ljutnji jako zalupili vratima? Izvrijeđali partnera u naletu bijesa, pa se kasnije ohladili i shvatili da ste pretjerali?

Zanimljivo: Astrolozi otkrivaju kako Mjesec utječe na naše raspoloženje

Možda se nećete pretvoriti u vukodlaka pod punim Mjesecom, no evo nekoliko zanimljivih načina na koje Mjesec može utjecati na vaše raspoloženje!

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime