Srijeda, 24 srpnja, 2024

Mise En Place: Naučite od chefova kako biti organiziraniji i bolje raditi (od kuće)

Francuski izraz ‘mise en place’ znači 'staviti na mjesto' i odnosi se na okupljanje i uređenje potrepština za kuhanje. No, više od sustava upravljanja on je i – način života jer nam pomaže kako se usredotočiti samo na aspekte na kojima u tom trenutku morate raditi, da biste se riješili drugih smetnji

Ako ste ikada gledali neku kulinarsku emisiju, vjerojatno ste uočili unaprijed pripremljene kuharske stanice – s poredanim zdjelicama i pladnjevima punim svih sastojaka koji će trebati za izradu jela. Ovaj zajednički organizacijski stil nije slučajnost, već praksa koja se podučava u kulinarskim školama. Francuski izraz ‘mise en place’ (izgovara se meez-ahn-plahs) znači ‘staviti na mjesto’ i odnosi se na okupljanje i uređenje potrepština za kuhanje.
Iako nismo svi kuhari, uspostavljanje reda – poput onog u chefovskim kuhinjama – garantira uspostavljanje granica kada je u pitanju i raspored, i vrijednosti i prostor (kako fizički tako i mentalni).Način života i koncentracije uma
No, više od sustava upravljanja on je i – način života! Tako barem misli Melissa Gray, s Američkog kulinarskog institutu koja je još 2014. Istaknula kako je ’to način koncentracije uma da se usredotočite samo na aspekte na kojima u tom trenutku morate raditi, da biste se na neki način riješili smetnji.’

Pokojni chef Anthony Bourdain o ‘mise en place’ je napisao: “Kao kuhar, vaša stanica i njezino stanje pripravnosti produžetak su vašeg živčanog sustava … [Ako dopustite] da se zaprlja i izgleda neorganizirano, brzo ćete uočiti kako se vrtite u mjestu.”
Još je slavna američka kuharica Julia Child (obavezno pogledajte film ‘Julie and Julia’, ako još niste!), primjerice, označavala oblike svojih lonaca i tava na pločici kako bi znala kamo ih ponovno objesiti kad je završila s njima, pa je također možemo smatrati jednom od začetnica ovog ‘pokreta’.

Kako se postiže ‘mise en place’?
Prije pandemije i pojave COVID-19 virusa, vaš radni stol (ako ste ga posjedovali) vjerojatno je bio prepun svega i svačega. Ali s početkom rada od kuće, on je postao mjesto na kojem boravite veći dio dana. O njegovoj organiziranosti ovisi vaša produktivnost! Vodeći se francuskim ‘mise en place’ na stolu vam treba samo ono što je neophodno za rad; boca vode, knjižica u koju ćete bilježiti obaveze, dvije kemijske olovke, jedna u crnoj boji za pisanje obveza i u crvenoj za isticanje. Pomicanje nepotrebnih stvari sa stola pomaže vam u izvođenju posla, uklanja sve moguće distrakcije i omogućava dužu koncentriranost na rad.
Dugogodišnji novinar Dan Charnas, 2016. godine objavio je knjigu ‘WorkClean: Power Mise-En-Place koja mijenja život kako biste organizirali svoj život, rad i um’. Tim je povodom za časopis Food&Wine izjavio: “Ne radi se samo o organizaciji prostora, nego zapravo o tome kako se odnosite prema prostoru, vremenu, kretanjima unutar tog prostora… Mise en place ne inzistira da stvari budu uredne, niti da izgledaju čisto. Radi se o tome da možete raditi čisto, ali to podrazumijeva i kretanje. Bez takve vrste planiranja nemoguće je da kuhar bude uspješan!”

Primjenjiv u svim područjima života
Pažljivost se rađa iz rutine – a ovaj kulinarski koncept nije ništa doli način kako svoje rutine učiniti korisnijima. Iako nismo svi kuhari, sigurno imate jutarnje prakse ili profesionalne obrasce koji bi mogli imati koristi od uvođenja ovakvog načina života. A uspostavljanje reda garantira uspostavljanje granica kada je u pitanju vaš raspored, vrijednosti i prostor (kako fizički tako i mentalni).

Ništa od ovoga ne znači da u vašem životu ne bi trebalo biti spontanosti, ali u područjima u kojima vam koristi koncentracija, uvođenje prioriteta ili stvaranje, postoji sigurnost i udobnost u pouzdanosti, zar ne?

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime