Utorak, 13 rujna, 2022

Ne propuštajte Olimpijske igre: Gledanje sporta ima višestruke benefite!

Stručnjaci ističu da gledanje sporta ima brojne dobrobiti na naše mentalno zdravlje. Može nas učiniti sretnijim, ali i fizički zdravijim. Stoga, iskoristite ovo vrijeme olimpijskih natjecanja da, osim uživanja u vrhunskom sportu, napravite i nešto dobro za sebe

U tijeku su Olimpijske igre i nikada više sporta na televiziji. Bez obzira na to jeste li na godišnjem odmoru ili radite, sigurno možete izdvojiti malo vremena da pogledate vrhunske sportaše u različitim disciplinama.Prema mišljenju stručnjaka, od toga ćete imati višestruke benefite! Naime, osim što ćete se zabaviti, a možda nešto i naučiti, gledanje bilo kojeg sporta ima brojne dobrobiti na naše mentalno zdravlje. Može nas učiniti sretnijim, ali i fizički zdravijim. Stoga, iskoristite ovo vrijeme olimpijskih natjecanja da, osim uživanja u vrhunskom sportu, napravite i nešto dobro za svoje zdravlje.

Donosimo najvažnije dobrobiti gledanja sporta na naše zdravlje:

1/ Smanjuje rizik od depresije i samoće

Gledanje televizije općenito može pomoći da poboljšate mentalno zdravlje. No, sport posebno utječe na raspoloženje, optimizam te smanjuje rizike od depresije i usamljenosti. Još ako gledate natjecanja s obitelji ili prijateljima, povezujete se kroz čavrljanje i navijanje pa je  iskustvo intenzivnije i puno bolje.

2/ Omogućuje da slobodno pokažete emocije

Ovdje prije svega mislimo na muškarce, jer, kako objašnjava profesor Alan Pringle, specijalist za mentalno zdravlje sa Sveučilišta u Nottinghamu, muškarci imaju tendenciju potiskivanja svojih osjećaja.
U mnogim se kulturama, nažalost, još smatra kako je neprimjereno da muškarci pokazuju emocija poput plača. Sportovi poput nogometa nude im siguran prostor da, primjerice, zagrle druge navijače ili puste suzu radosnicu – bez straha da će ih netko zbog toga ‘osuditi’. Stoga, gledanje sporta može biti zdravo ‘sredstvo’ za iskazivanje emocija.

3/ Osjećat ćete se ispunjeno

Možda ne igrate u nekom velikom i važnom sportskom klubu, ali sigurno postoji momčad koju ste odlučili podržavati i čiji vas uspjeh raduje kao vaš vlastiti. Profesor psihologije Ronald F. Levant sa Sveučilišta Akron objašnjava kako je osjećaj pobjede dragocjen te kako u životu doživljavamo stalne uspone i padove, a put do postizanja uspjeha često je izazovan. Stoga, doživljaj pobjede omiljenog sportaša ili sportskog tima može u vama potaknuti samo pozitivne emocije – osjećaj uspjeha, sreće i ispunjenosti.

4/ Motivirat će vas

Mnogi od nas nezadovoljni su svojim fizičkim izgledom i bezuspješno se pokušavaju natjerati da se pokrenu i počnu baviti nekim sportom. U tom slučaju, gledanje sporta može vam pomoći i dodatno vas motivirati da ostvarite svoje želje i ciljeve, poput upravljanja tjelesnom masom, kondicijom i fizičkim izgledom. Kada gledate utakmicu, vidite sportaše u akciji, njihovu impresivnu tjelesnu formu, snagu itd. Oni su često sjajni uzori i velika motivacija da i vi kao navijači krenete put zdravijeg života.

5/ Smanjit će stres

Od poštivanja rokova na poslu do privatnih svakodnevnih problema, većina nas je stalno pod stresom, a previše stresa može dovesti do sagorijevanja, pada energije i motivacije. Kako biste učinkovito upravljali razinom stresa, nužne su redovite stanke za opuštanje i zabavu, a sport je zdrava distrakcija. Fokus na gledanje utakmica omogućuje ljudima da isključe misli koje izazivaju stres. A pobjeda pomaže da se opustite i osjećate sretniji. 

6/ Potiče osjećaj zajedništva

Prof. Daniel Wann sa sveučilišta Murray objašnjava kako su osjećaj zajedništva i povezanosti koje proizlaze iz sporta (i navijanja) važni za naše zdravlje. Prema Wannu, ako nosite kapu ili dres omiljenog kluba ili sportaša, sve to u vama stvara osjećaj pripadnosti. Primjerice, ako šetate ulicom noseći sportsku opremu, vjerojatno će vam prolaznici dati peticu ili čak zastati da bi s vama porazgovarali o omiljenom klubu. To ljudima daje veći osjećaj povezanosti i pripadnosti svijetu oko sebe, što povećava i razinu sreće i samopoštovanje osobe.

7/ Sport povezuje generacije

Alan Pringle također vjeruje kako sport može popuniti jaz između generacija, gdje bi drugi oblici moderne zabave mogli ‘pasti na ispitu’. Naime, sport ima duboko ukorijenjeno nasljeđe koje ljudi svih dobnih skupina mogu naučiti i u njemu se radovati. Primjerice, starije generacije možda nisu previše zainteresirane za igranje kompjutorskih igrica sa svojim unucima. No, bit će im drago pogledati natjecanja na Olimpijskim igrama ili utakmicu omiljenog kluba s njima.

Bogatstvo koje donosi gledanje sporta preveliko je da ga zanemarite. Ako se još niste pridružili brojnim obožavateljima koji gledaju Olimpijske igre, postoji bezbroj drugih sportova između kojih možete birati. Od klizanja na ledu do gimnastike – od nogometa pa do boksa – pronađite sport koji vam je zanimljiv i počnite ga gledati drugačijim (navijačkim) očima!

Pročitajte još...

6 vježbi istezanja koje bi svi trebali raditi svako jutro

Rad od kuće i izolacija krivci su da sjedimo više nego ikada. Ovakva specifična situacija uzrok je raznih zdravstvenih problema, a za neke (možda) nismo ni znali prije pandemije. Zato je istezanje, za koje vam možda neće trebati niti 5 minuta - potrebniji više nego ikada

20 fitness profila na Instagramu koji će vas motivirati da pomaknete svoje granice!

U siječnju kojeg obilježavamo kao #mjesecdobrihodluka upotrijebite svoj Instagram profil kako bi pronašli inspiraciju za vježbanje. A zapratiti žene koje motiviraju na zdraviji i aktivniji način života, bez obzira jeste li početnica, možda čak i trudni, ili tražite 'profi' trening...

Joga kao stil života i put ka promjenama te boljim odlukama!

Naša kolumnistica Jassna Luna Jozić otkriva zašto je za nju vježbanje joge učenje - ne samo o usvajanju novih pozicija tijela, već učenje o životu. Često svojim vježbačima kaže da joga predstavlja metaforu za život...

Mala škola trčanja: Kakvu odjeću, obuću i druge dodatke odabrati za prvi trening?

Naoko nevažna stavka - odjeća i obuća - zaprvo je vrlo važna jer može kod svakog treninga napraviti veliku razliku. Osim toga, posebno je važno odabrati prave tenisice za trčanje - kako vaša kralježnica i ostali ekstremiteti ne bi patili

Povezano

Mali rituali i svakodnevne navike koji nam pomažu da budemo sretniji!

Ovaj popis navika oduzet će vam samo pet minuta u danu, a može vam pomoći da živite svoj najbolji život

Pripremite se unaprijed: Koji je najproduktivniji dan i vrijeme u tjednu?

Ne biste vjerovali, no postoji velik broj zaposlenika koji se tijekom ponedjeljka osjećaju poletno i spremni su za izvrsno obavljanje svojih radnih obveza...

5 stvari koje radite svakog vikenda – a mogu vam uništiti cijeli tjedan

Stvaranje i održavanje zdrave vikend rutine može pomoći u tome koliko ćemo biti raspoloženi i fit nadolazećeg tjedna. S takvim razmišljanjem, donosimo vam 5 najčešćih pogrešaka koje možda činite tijekom slobodnih dana. 

Zasladite si život: 8 načina kako podići endorfine na prirodan način

Pomažu nam u reguliranju anskioznosti, depresije ili ostalih loših raspoloženja i imaju brojne druge benefite. Ukratko, endorfini su - složit ćemo se - sjajna stvar pa ih potaknite na prirodan način

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime