Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Mala škola trčanja: Kakvu odjeću, obuću i druge dodatke odabrati za prvi trening?

Naoko nevažna stavka - odjeća i obuća - zaprvo je vrlo važna jer može kod svakog treninga napraviti veliku razliku. Osim toga, posebno je važno odabrati prave tenisice za trčanje - kako vaša kralježnica i ostali ekstremiteti ne bi patili

Prije nego se odlučite na trčanje, svakako trebate proučiti što treba znati prije nego se odlučite početi trčati te što je sve od opreme potrebno nabaviti kako bi trening prošao što učinkovitije. Jer, naoko nevažna stavka – odjeća i obuća – zapravo je vrlo važna jer može kod svakog treninga napraviti veliku razliku.Osim toga, posebno je važno odabrati prave tenisice za trčanje – kako vaša kralježnica i ostali ekstremiteti ne bi patili ili se, ne daj Bože, ozlijedili. Zato nam u savjetime pomaže Marko Bićanić, ultramaratonac i glavni trener škole i kluba trčanja Trčaona.
No, krenimo redom…

1/ TENISICE

Tenisice su važne i bez toga teško da itko može krenuti trčati. One za početak mogu biti bilo kakve sportske tenisice, ne nužno trkačke, ali nikako ne trčati u modnim tenisicama. Ako niste sigurni jesu li vaše tenisice OK za trening, pitajte trenera ili jednostavno sami isprobaj. Stopala u njima ne smiju boljeti, palac ne smije ‘lupati’ u prednji dio tenisice i baš ništa ne smije žuljati. Ako ste zadovoljeni svim nabrojanim faktorima onda već imate najvažniji dio opreme za početak.

2/ ODJEĆA

Obucite sportske tajice, kratke ili duge ovisno o temperaturi, a možete i donji dio trenirke. Ako imate duge tajice i na to odjenete duge hlače, a vani je 10 stupnjeva, sigurno će vam postati vruće pa su bolji izbor samo tajice. Greške su dobre ako iz njih naučimo što nam najbolje odgovara. Nitko od nas nije isti i neki su više ili manje zimogrozni pa je važno isprobavati slojeve i debljinu odjeće.

Za gornji dio tijela zadužene su majice kratkih ili dugih rukava te tanja sportska jakna. Imate sportsku majice od poliestera? Odlično, jer to su one prave za trening! Pamučne majice nisu dobre jer se poprilično znojimo, a pamuk upija sav taj znoj i daje neugodan osjećaj hladnoće. Treneri, ako trenirate u grupama i školama trčanja poput Trčaone, će vam objasniti koliko slojeva odjeće je idealno za određenu temperaturu i uvjete na pojedinom treningu no i sami ćete to ‘uloviti’ nakon što se nekoliko puta dobro oznojite na treningu.

Kako se riješiti nepotrebnih izlika i napokon početi redovito trenirati?

3/ DODATNA OPREMA

Glavu i vrat čuvat će tanka kapa ili sportska marama, dok na ruke slobodno možete navući rukavice – u slučaju nižih temperatura. Nikako se nemojte obući kao da idete na skijanje u zimskoj jakni, debeloj vunenoj kapi i rukavicama jer će vam već na zagrijavanju biti pretoplo. Tada vam višak odjeće postaje suvišan i smeta pri trčanju. Trčati se može i sa sunčanim naočalama ali samo ako provjereno ne padaju.

Zlatno pravilo opreme za trening jest – prije zagrijavanja nam treba biti malo hladno, na zagrijavanju ugodno, a za vrijeme trčanja toplo. I nikako ne zaboravite na zamjensku odjeću nakon treninga jer prvi sloj do kože obavezno se treba presvući kako bi nas suha i topla majica grijala.

Evo popisa po kojem možeš provjeriti imaš li sve od opreme za prvi trening:

  • Sportske tenisice ✓
  • Sportsku majicu dugih ili kratkih rukava ✓
  • Šuškavac ili tanju sportsku jaknu ✓
  • Tajice ili donji dio trenirke ✓
  • Tanku kapu i rukavice u slučaju hladnijeg vremena ✓
  • Suha majica za presvući se nakon treninga ✓
  • Boca vode po potrebi ✓
  • Maramice (kad se zagrijemo često dobro dođe) ✓
  • Dobra volja i odlično raspoloženje ✓

“To je to. Spremni ste za treniranje i ne brinite – ne trebate odmah imati svu sportsku opremu koja je dostupna niti najskuplje tenisice. Oprema se gradi s vremenom i iskustvom. Nema žurbe. Pogriješite li s opremom za trčanje nešto ćete naučiti iz svega, a iskustvo i znanje koje steknete temelj su za dalje”, poručuje Marko Bićanić, ultramaratonac i glavni trener škole i kluba trčanja Trčaona.

Pokrenite se! Tjelesna neaktivnost je vodeći zdravstveni rizik u svijetu

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime