Ponedjeljak, 8 travnja, 2024

Oprezno s relaksacijskim tehnikama: Pripazite kako trošite energiju!

Duboko disanje, joga ili meditacija obično se prepisuju kao univerzalni lijek u borbi protiv stresa. Međutim, ponekad nam pokušaji da se smirimo mogu donijeti više štete nego koristi

Svaku emociju koju osjećamo prati određena vrsta i količina energije. Kada smo tužni, imamo manjak energije, teško se pokrećemo, usporeni smo.Kada smo ljuti, osjećamo navalu energije, imamo dojam da možemo rušiti planine, srce nam brzo kuca, vruće nam je, drhtimo cijelim tijelom.

Prvo potrošiti energiju koja se nakupila

Kada nas je strah, također imamo veće količine energije, jer su strah i ljutnja dio urođene strategije za preživljavanje koju obično nazivamo „fight or flight“ reakcijom („bori se ili bježi“). Energija koja prati emocije straha i ljutnje omogućuje nam da se suočimo s preprekama ili opasnostima, dok nam tuga signalizira da je vrijeme da usporimo, stanemo i brinemo za sebe kako bi rane brže zacijelile.

Općenito govoreći, u akutnim stresnim situacijama i neposredno nakon njih relaksacijske tehnike nemaju puno smisla jer energiju koja nam se nakupila prvo treba potrošiti. Vjerojatno vam se već dogodilo da vam bliski ljudi u nekim izrazito uznemirujućim situacijama govore: „Pa daj, smiri se“, a vas bi to samo još dodatno naljutilo jer jednostavno ne vidite kako biste se u tom trenutku mogli smiriti. Takav je stav zapravo potpuno u redu i nema nikakvog razloga da osjećate krivnju što se ne možete smiriti kada ste jako ljutiti ili preplašeni.

Kako potrošiti energiju prema tipu aktivnosti koji vam odgovara

U izlaženju na kraj s energijom koja prati emocije nekad je bolje na konstruktivan način izraziti emociju i ‘potrošiti’ energiju, a tek zatim koristiti tehnike opuštanja. S druge strane, u situacijama koje dugo traju, a nemaju rješenja već ih jednostavno treba izdržati, ili vas je neki događaj podsjetio na prethodno teško razdoblje, opuštanje može biti itekako korisno. 

A kako točno možemo trošiti energiju? Evo nekoliko primjera ovisno o tome koji tip aktivnosti vam odgovara:

  • Kreativno i emocionalno otpuštanje energije: crtanje, slikanje, pisanje, pjevanje, izrada oblika od plastelina, glinamola, pijeska, izrada kolaža od novinskog papira…
  • Tjelesno otpuštanje energije: trčanje, skakanje, ples, šetnja, kućanski poslovi, tuširanje, gađanje strelicama za pikado papira s imenom ili crtežom osobe koja vam ide na živce…
  • Socijalno otpuštanje energije: izlazak van s prijateljima, ventiliranje na telefon osobi od povjerenja, upotreba humora, seks, uključivanje u neku volontersku akciju, druženje s kućnim ljubimcem…

Energija je temelj svih naših aktivnosti. Važno je naučiti upravljati njome – pobuditi je kada je imamo premalo ili trošiti kada je imamo previše. Zato je korisno znati da relaksacijske tehnike nisu univerzalan odgovor za sve teškoće!

________________________________________________________________________

Andrea Gerčar rođena je 1986. godine. Diplomirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2010., a nakon toga je završila četverogodišnju edukaciju iz gestalt psihoterapije prema kurikulumu Instituta za integrativnu gestalt terapiju iz Würzburga pri IGW centru Zagreb. Dodatno se usavršavala u području art terapije, transakcijske analize, kognitivno-bihevioralne terapije te terapije usmjerene na samo-suosjećanje.
Ciljne skupine s kojima radi su adolescenti i odrasli s poteškoćama kao što je anksioznost, depresija, nisko samopoštovanje, izloženost traumatskim iskustvima, problemi u komunikaciji i bliskim odnosima, sagorijevanje i/ili konflikti na poslu, problemi identiteta i životnih faza.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime