Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Projekti koji promoviraju borbu za mentalno zdravlje na društvenim mrežama

Nove generacije studenata psihologije i stručnjaka odlučili su iskoristiti poznavanje društvenih mreža i napraviti projekte koji se promoviraju preko različitih platformi. Na taj način zanimljivi projekti postaju dostupniji široj javnosti. Izdvojili smo nekoliko zanimljivih Instagram profila, no za sve ozbiljnije poteškoće ipak treba potražiti stručnu pomoć liječnika

Ne možemo naglasiti dovoljno jako koliko je važno brinuti se za zdravlje, a ta briga mora u jednakoj mjeri uključiti brigu o mentalnom i fizičkom zdravlju. Javno govorenje o mentalnom zdravlju nije odjednom postalo popularno, nego smo napokon odlučili prijeći vlastitu autostigmu i govoriti o osjećajima.Mentalno zdravlje predstavlja osobne resurse za svakodnevni život, utječe na to kako se nosimo sa svakodnevnim stresovima, kako se osjećamo i razmišljamo, pomaže nam da (p)ostanemo snažniji i zadovoljni sobom i svojim životom, te da se uspješno oporavljamo od emocionalnih teškoća i kriza. (HZJZ, 2015.) 

Kada promatramo sustav skrbi i zaštite zdravlja, od najranije dobi uči nas se kako spriječiti razvoj bolesti. Kada se razbolimo, odlazimo liječniku opće prakse te ulazimo u sustav javnog zdravstva. Zaštita tjelesnog zdravlja u povijesti je postala priroitet i moralna dužnost svake države. S druge strane, ako se psihički ne osjećamo dobro, ako smo preplavljeni emocijama, ako smo tjeskobni ili depresivni i ako nas boli nešto neopipljivo, mi i dalje ne odlazimo tako hrabro kod psihologa ili psihijatra, nego razvijamo sram i tabuiziramo našu bol.

Poremećaji mentalnog zdravlja najčešći su pojedinačni uzrok invaliditeta u zapadnom svijetu. Stres svakodnevnog života sve je veći, depresija postaje jedan od vodećih uzroka onesposobljenosti u suvremenom svijetu. No, malo je ljudi spremno potražiti pomoć stručne osobe.

U Hrvatskoj raste broj mentalnih bolesti

Izolacija, pandemija korona virusa, traume uzrokovane potresom obilježile su naš život u posljednje dvije godine. Život kakav nam je bio poznat, više nije siguran. Stručnjaci kažu da će “novo normalno” dovesti do velikih problema i poteškoća u mentalnom zdravlju građana. U Hrvatskoj raste broj mentalnih bolesti, ali ne postoji strategija za poboljšanje mentalnog zdravlja na razini države.

U našem društvu imamo pravo slomiti ruku, ali nemamo pravo slomiti dušu i srce. Nove generacije žele to promijeniti. Odlazak psihologu mora se normalizirati. Razgovor i priznavanje da nas boli mora biti moguć. Krhkost, kriza, tjeskoba dio su naše svakodnevnice i trebamo ih prihvatiti i potražiti pomoć.

Nove generacije studenata psihologije i stručnjaka odlučili su iskoristiti poznavanje društvenih mreža i napraviti projekte koji se promoviraju preko različitih platformi. Na taj način zanimljivi projekti postaju dostupniji široj javnosti. Sretni smo što živimo u vremenu kada su mladi odlučili stati na kraj stigmi mentalnih bolesti i odlučili javno se zauzimati boriti za sebe i totalitet svojeg zdravlja. 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli this wall (@sorryaboutthiswall)

Sve veći broj takozvanih Instagram terapeuta

Mnogi  psiholozi i terapeuti svoje znanje približavaju široj populaciji na Instagram profilima. U posljednje dvije godine svjedočimo porastu takozvanih Instagram terapeuta. Iza većine ovakvih projekata kriju se stručnjaci koji naglašavaju da profili ne mogu zamijeniti pravu terapiju i razgovor, no na dnevnoj bazi nam mogu poslužiti kao podsjetnici, motivacija da se odlučimo potražiti pomoć. Ti profili osvjetljavaju nam probleme i educiraju nas o mentalnom zdravlju.

S time na umu, izdvojili smo nekoliko Instagram profila koji ovih dana imaju terapeutski učinak na nas, čije postove spremamo i putem kojih učimo o svladavanju stresa, odnosima, ali i samima sebi:

@kakosi.hr

Udruga kako si? je neprofitna organizacija nastala tijekom pandemije i nakon potresa u Republici Hrvatskoj s ciljem pružanja potpore široj populaciji. Udrugu vode (budući) psiholozi volonteri pod vodstvom profesorice i mentorice dr.sc. Nataše Jokić-Begić.

Studenti su prepoznali da će pandemija i prirodne katastrofe na različite načine utjecati na psihičko zdravlje i odlučili su široj populaciji ponuditi psihološku pomoć i podršku dostupnu u okrilju vlastitog doma. Njihov cilj je unaprijediti psihičko zdravlje i kvalitetu života svojih čitatelja i korisnika te smanjiti stigmatizaciju doživljavanja psihičkih smetnji. Oni žele popularizirati psihologiju u društvu. 

Osim sjajnih i prepoznatljivih objava na Instagramu i Facebook-u, na njihovoj  web stranici kakosi.hr,  možete pronaći više informacija o zanimljivim projektima koje provode. Istaknuli bismo projekte Psihošetnja i Grupa podrške za socijalnu anksioznost.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli kako si? (@kakosi.hr)

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli kako si? (@kakosi.hr)

@empatija.ffzg

Empatija je projekt studenata pete godine psihologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu pokrenut pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Anite Lauri Korajlija u veljači 2021. godine, koji se u potpunosti održava online putem društvenih mreža.

Ovaj projekt se zasniva na dijeljenju anonimnih iskustva i priča osoba koje su bile uključene u psihoterapiju ili psihološko savjetovanje, a čija iskustva pomažu osobama koje traže psihološku pomoć ili podršku. Studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu potaknuli su projekt Empatija jer su uvidjeli da je u Hrvatskoj nedovoljna informiranost o načinima i oblicima dostupne pomoći za unapređenje psihičkog zdravlja i o problemima s kojima se suočavaju osobe koje koriste psihoterapijske usluge ili usluge psihološkog savjetovanja. 

Osnovna ideja projekta jest da osobnim iskustvima možemo dovesti teškoće s psihičkim zdravljem s globalne na osobnu razinu i tako osvijestiti ovu problematiku. Priče koje dijele u potpunosti su anonimne i prikupljene putem Google obrasca u koji je svaka osoba imala priliku opisati vlastite poteškoće psihičkog zdravlja, iskustvo terapije i karakteristike pravca kojem psihoterapeut pripada, odnosno psihološkog savjetovanja, te na kraju kakva je bila reakcija okoline i osobni dojam čitavog iskustva. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli empatija.ffzg (@empatija.ffzg)

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli empatija.ffzg (@empatija.ffzg)

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli empatija.ffzg (@empatija.ffzg)

@boli_me

Boli me je nezavisna umjetnička inicijativa nastala 2014. godine. Oni nisu psiholozi, niti psihijatri, nego kreativni kolektiv koji čine Marina Vitković, Adrian Pezdirc i Judita Gamulin. Uviđajući potrebu i manjak sadržaja vezanih uz podršku mentalnom zdravlju mladih odlučili su djelovati.

Kroz edukativno i umjetničko djelovanje pokušavaju  mentalno zdravlje staviti u javni prostor i potaknuti dijalog. Od 2018. godine na svim njihovim projektima surađuju s psiholozima Mirandom Novak i Mihaelom Kozinom. Jedan od njihovih najdivnijih projekata je serijal Pričamo. To su desetominutne epizode u kojima mladi i stručnjaci iz različitih područja na jednostavan, razumljiv način, komuniciraju teme povezane s mentalnim zdravljem. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli BoliMe (@boli__me)

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli BoliMe (@boli__me)

@nepopularna_psihologija

Nepopularna psihologija je projekt čiji je cilj popularizacija psihologije i srodnih znanosti u skladu s načelima i integritetom struke. Projekt je pokrenut početkom 2018. godine u obliku Facebook stranice.

Nakon nekog vremena, tim autora se širi i kreće sa sadržajem na Instagramu. Oni sumiraju izvorne znanstvene članke i objavljuju sadržaj koji se odnosi na objašnjavanje raznih fenomena iz domene psihologije. Bave se recenzijom filmova, knjiga i pišu o raznim problemima struke. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Nepopularna Psihologija (@nepopularna_psihologija)

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Nepopularna Psihologija (@nepopularna_psihologija)

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime